• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 - IGP 2024 Julian
    • Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Mieszanka a użytek na zewnątrzKOMENTARZY: 1ODSŁON: 2159
        ~ Dodany: ponad rok temu

Witam, Przez pomyłkę od dostawcy kupiłem mieszankę epoksydowo-poliestrową czarnego koloru. Byłem zdziwiony, że taka niska cena, ale do rzeczy. Mieszanka nie nadaję się do użytku na zewnątrz. Z tym, że ja wszystkie elementy maluję i tak na koniec lakierem bezbarwnym ULTRADUR, bodajże Govesana. W takim razie czy mogę malować tą mieszanką a lakier bezbarwny zabezpieczy przed korozją itd? Czy tylko poliester zostaje?

• Zobacz wszystkie komentarze ( 1 )
      • Łuszczenie lakieru bezbarwnego od krawędziKOMENTARZY: 0ODSŁON: 2062

Czy istnieje jakiś domowy sposób na łuszczenie lakieru przy krawędziach po niefachowej robocie lakiernika? Problem widać na poniższych zdjęciach. Wcześniej linia łuszczenia była bliżej listwy ale po polerce przeprowadzonej przez "fachowca" przy okazji robienia innych elementów linia łuszczenia oddaliła się od listwy. http://postimg.org/gallery/1nlu00awu/ Przymierzam się do woskowania samochodu. Przy okazji chciałem użyć politury, glinki, spodobał mi się również produkt Autoglym SRP. Jeszcze nie zdecydowałem się co do wyboru zestawu kosmetyków. Zastanawiam się czy uda się tego typu kosmetykami zamaskować łuszczenie czy też pogorszy to jeszcze sprawę. Na chłopski rozum wydaje się, że wosk zabezpieczy odrywanie się, ale nie wiem czy tak naprawdę będzie to mniej czy bardziej widoczne. Może istnieje jakiś inny środek, który może pomóc zamaskować to łuszczenie? Czytałem, że można zmatowić krawędzie wodnym papierem ściernym, "zamalować" lakierem bezbarwnym w sprayu i wypolerować. Nie wiem na ile to będzie rozsądne w moim przypadku i proszę o poradę. Odrywanie listwy w celu poprawek to chyba też byłaby grubsza akcja? Przed umyciem na myjni bezdotykowej było więcej łusek, które w trakcie mycia oderwały się i teraz nie wystaje to tak bardzo, jednakże wcale mnie to nie cieszy bo zapewne dalej będzie się łuszczyć i znikać po myjni bezdotykowej powiększając łysy obszar. Nie opłaca mi się oddawać drzwi do lakierowania, także jeżeli lakierowanie jest jedynym rozwiązaniem to proszę chociaż o informację jak to będzie wyglądać po nałożeniu kosmetyków.

• Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
      • Rozbieżności w grubościKOMENTARZY: 0ODSŁON: 1972

Witam, piszę na tym forum, bo może tutak ktoś udzieli kilka rad na temat malowania proszkowego. Otóż malujemy proszkowo siatki podłogowe z dodatkową plecionką zabezpieczająca przed spadaniem drobnym elementów na ziemię. Farba jest srebrzanka nie pamiętam nazwy. Mamy kolosalne różnice w grubości farby. Na profilu bocznym osiągamy 60 do 70 mikronów natomiast na profilu dolnym mamy 350 do 400 to raczej nie jest normalne przy malowaniu proszkowym. Był ostatio gośc z wagnera powymieniał sterowniki i pistolety, nic to nie dało z szyn na których wisza elementy na otworach przeczyściliśmy farby natomiat nie czyściliśmy całych szyn czy może to być przyczyną??? siatki czyszczone są na czyszczarce za pomocą śrutu, to też nie jest do końca dokładnie wyczyszczone pozostają na siatce tłuszcz po czyszczeniu. Prosze o porady z góry dziękuję

• Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
      • Kabina do malowania proszkowegoKOMENTARZY: 2ODSŁON: 2153

Witam, Maluję od kilku miesięcy różne elementy, ale coraz częściej zdarzają się jakieś wtrącenia itd, więc w końcu zebrałem się żeby taką kabinę wykonać. Priorytetem jest tuaj niski budżet, kabina raczej nie wielka - piec mam 120x100x70cm. Głównie maluję felgi i stare motocykle, więc bardzo często zmieniam kolory. Jaką kabinę budować? Opartą na filtrach patronowych? Do tych wymiarów chyba wystarczy jeden filtr? Jaki wentylator zastosować do odciągu? Z jakiego materiału najlepiej wykonać taką kabinę? Widzę, różne rozwiązania na allegro, blacha ocynk, blacha malowana itd. A u naszych dalekich sąsiadów - USA bardzo dużo ludzi robi takie kabiny z płyt OSB czy MDF. Co będzie najlepsze podczas eksploatacji i czyszczenia? Przy każdej zmianie koloru odkręcacie filtr i go czyścicie, czy po prostu regularnie co jakiś czas? Z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam

• Zobacz wszystkie komentarze ( 2 )
      • Chemia do farb proszkowychKOMENTARZY: 8ODSŁON: 2941

Witam, potrzebuję środek chemiczny do usuwania fabr proszkowych z felg aluminiowych "na zimno". Co możecie mi polecić ? nie mam doświadczenia w tym temacie... Felgi chcę zanurzać w całości ale również ma mi posłużyć do usuwania farby z samych rantów przed polerowaniem... Mój mail : kenny_gfs@wp.pl Pozdrawiam

• Zobacz wszystkie komentarze ( 8 )