- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
piecKOMENTARZY: 0ODSŁON: 2202
~ Dodany: ponad rok temu
witam koledzy teraz mam piec elektryczny zastanawiam sie nad zmianą na większy i gazowy.jak to wygląda pod wzgledem kosztów i czasu??
- Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
-
Czarny fortepianowyKOMENTARZY: 4ODSŁON: 2685
Tak jak w temacie szukam farby czarny fortepianowy, macie jakieś doświadczenie, który najładniejszy co polecacie ?
- Zobacz wszystkie komentarze ( 4 )
-
gema easyKOMENTARZY: 0ODSŁON: 2148
Witam proszę o opinie uzytkowników tego aplikatora. Awaryjnośc, serwis, ceny części zamiennych, jakośc kładzonej powłoki, łatwośc malowania tzn chodzi mi o trudno dostepne miejsca np. ceowniki, zakamarki felg samochodowych. Pozdrawiam
-
Rozkład grzałekKOMENTARZY: 7ODSŁON: 3049
Witam. Mam w planach budowę pieca o wymiarach 200x120 i wys. 180 cm. Chciałbym żeby był to piec o prostej budowie, najlepiej grawitacyjny ale nie wiem jak rozmieścić w nim grzałki z uwagi na wysokość pieca, czy oprócz grzałek w podłodze rozmieścić je równomiernie na ścianach, czy może tylko do jakiejś wysokości? Z góry dzięki
- Zobacz wszystkie komentarze ( 7 )
-
problem z odciągiemKOMENTARZY: 0ODSŁON: 2036
Witam. Ja radzicie sobie z zanieczyszczeniami w powietrzu ? kilkanaście razy maluje np serie detali, wychodza idealnie, tego samego dnia te same czynności maluje te same detale i wychodza syfki na nich. Powłoka lakiernicza ok ale jakby nie wiem jakies paproszki z powietrza. Kabina odizolowana od reszty hali, kratki nawiewowe zabezpieczone włóknina poliestrową w celu filtrowania, czysto jak na sali op[eracyjnej i szlak mnie trafia bo powoli dostaje obsesji na punkcie sprzątania i wiecej sprzątam niż maluje :) Jak macie rozwiązane doprowadzenie powietrza na hale ? Może odciąg zbyt duży na kabine, nie wiem juz naprawde. POMOCY chłopaki. Pozdrawiam Bartek
-
Problem z malowaniem śrutowanej staliKOMENTARZY: 3ODSŁON: 2635
Mam problem z malowaniem śrutowanej czarnej stali - występują ubytki farby (przy spawach, ale również na prostych powiechcniach)
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
UziemienieKOMENTARZY: 5ODSŁON: 5933
Witam wszystkich serdecznie. Mam pytanie do szanownego gremium fachowcow z naszego forum. Mianowicie powiedzcie mi koledzy jak wyglada sprawa uziemien n malarniach proszkowych o którym tak szumnie pisze sie w literaturze malarskiej oraz forach internetowych. Generalnie uziemienie jako uziemienie we fizyce wystepuje jedno. To dlaczego wiekszośc kabin malarskich ma izolowane od reszty kabiny uziemienie na którym wieszamy detal ? Przeciez to jeden czort według mnie labo niech ktos mnie oświeci. Cała kabina tak czy tak jest uziemiona i to dokładnie tym samym uziomem co detal.... w takim razie na cholere tam izolacja ? Praktycznie wszystko co jest na malarni jest uziemione, jeśli nie klasycznie ze sieci ( przez przeów PE jak każda obudowa ) to pośrednio przez posadzke. Prosiłbym o jakis konkretny wywód odnośnie tych uziomów bo zgłupiałem, co i jak powinno byc nie tylko w świetle przepisów bhp ale także według waszych doświadczen, np jak uniknąc nadmiernego osiadania proszku na scianach kabiny malarskiej nie tracąc przy tym uziomu detalu. Pozdrawiam
- Zobacz wszystkie komentarze ( 5 )
-
zużycieKOMENTARZY: 3ODSŁON: 2566
Witam serdecznie, pytanie może dość prymitywne ale nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi: czy zużycie lakierów wodnych może być większe (jeśli tak to o ile) od lakierów nie rozcieńczalnych wodą (np: poliuretanowych)?
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
OSTATNIO NA FORUM
Początki
~ Pa-Stal
Wygrzewam każdy element ze względu na to że robiłem różne próby bez i z wygrzaniem po (piaskowaniu- ocynkowana - oraz konstrukcje...
Ocynk przed malowaniem
~ Karolina
Wysrutować lub pasywować przed malowaniem. Stosuje się te dwie metody
Początki
~ Karolina
-Pa -Stal kto ci każe przed malowaniem pierwszej wartwy wygrzewać stal? Jaki to ma sens? Wysuszyć jak masz myjke natryskową to tak ale...
Początki
~ Pa-Stal
Witam ja osobiście nie jestem specem bo maluje raptem kilka miesięcy lecz kilka spraw i doświadczenia już trochę nabrałem otóż...
Co zrobić żeby nie występowała klatka Faradaya?
~ Pa-Stal
Witam obecnie maluje na aplikatorze Wagner i by nie powstawała klatka Faradaya w zakamarkach zmniejszam parametry np: 75 kv / 15 ua I...