• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2025 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 - konica minolta 18.02.2022-31.12.2025 Bogumiła
    • Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • suszenie za darmo przed malowaniemKOMENTARZY: 0ODSŁON: 3909
        ~ Dodany: ponad rok temu

Niestety utarło się u nas przeświadczenie ze suszenie detali przed malowaniem nie ma ograniczeń temperaturowych a żle pojmowana oszczędność powoduje że większość lakierni proszkowych suszy detale w piecu do wypalania farb a nie w specjalnej suszarce. Tymczasem nowoczesne procesy przygotowania powierzchni pod malowania wszystkich metali w jednym wspólnym cyklu tzn. multimetal AlFeZn oparte na związkach soli chromu ( III) lub cyrkonu z polimerami nie mogą być suszone gwałtownie i powyżej 65 C bo w powłoce zawierają wodę która gwałtownie parując rozrywa powłokę pasywacji, w efekcie mamy niską przyczepność farb i niską antykorozyjność . Suszenie więc powinno być realizowane nie poprzez grzanie pow.100 C ale nadmuchem gorącego powietrza o temp. max 65 C.( zalecenia SurTec). W dobie oszczędzania energii spotkałem już lakiernie proszkowe które zbudowały suszarki nie wymagające oddzielnego podgrzewania powietrza a więc suszą za darmo np. Firma z Mazowsza- Z dużego kompresora śrubowego ( piaskowanie+ 2 malarnie) wydmuchuje się bardzo duże ilości powietrza o temp. ok 60 C - zbudowali chwyt na obudowie kompresora + rury elastyczne jak do rozprowadzania gorącego powietrza z kominka i skierowali na dół komory suszarki - suszy idealnie i za darmo poprzednio w pomieszczeniu kompresorowni było bardzo gorąco, kompresor do chłodzenia używał już gorącego powietrza i się przegrzewał teraz tego nie ma. W innej widziałem na rurze wylotowej spalin z pieca olejowego( temp. ok 200 C) założoną drugą o większej średnicy i długości ok 1-2m z wentylatorem który poprzez elastyczne rury izolowane wdmuchuje gorące powietrze do suszarki. Jeśli masz zrealizowane podobne rozwiązanie ale tanie i proste wykorzystujące np. gorące powietrze pod sufitem o temp. ok 60 C to podziel się opisem z kolegami z tego forum. Proszę o opis tylko sprawdzonych pracujących rozwiązań.

• Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
      • ponowne malowanieKOMENTARZY: 22ODSŁON: 9329

Witam Moze ktos wie jak malowac powtornie przedmiot (plaskownik szer 25mm grubosci 3mm)farba ral 9006 (metalik). Poowne malowanie niestety konczy sie fiaskiem detal nie wytrymuje testu siatki naciec - tak 50 na 50%. Poszukuje pewnego sposobu ponownego malowania. Zluszczanie farby jest zbyt pracochlonne i kosztowne. Czasem pojawiaja mi sie na elementach spieki farby lub niedomalowania lub tez powloka jest za cienka. Czy istnieje jakis spob na przynajmniej 99% szanse powodzenia. Dodam ze z przyczepnoscia pierwszej warstwy nie ma problemu!!!!

• Zobacz wszystkie komentarze ( 22 )
      • Wydajnośc farbyKOMENTARZY: 7ODSŁON: 13300

Witam Może Ktoś wytłumaczy mi? Książkowa wydajność farby to 0.2kg/m2 przy 80 mikronach,(proszę nie pisać że macie lepsze farby bo nie oto chodzi).Czyli malując 500m2 potrzebuje 100 kg farby.Jeżeli grubość powłoki jest 60 mikronów tzn. 1/4 farby powinna zostać ,czyli 25 kg.Okazuje się jednak że farby na te 500m2 brakło i co ciekawe nie ma jej też na towarze (60 mik.) nie ma jej w odpadach.(odpady około 5/7% i wliczone były już w te 0.2kg/m2) Pytanie moje - 1) gdzie jest farba? 2) czy 0.2kg/m2 = 80 mik wylicza się z jakiegoś wzoru? 3)czy oznacza to ze 4mik=1dkg a u innych producentów może być np:4mik=2dkg? i jak to sprawdzić przed zakupem farby ( żeby nie brakło) Z góry dziękuje za odpowiedzi.

• Zobacz wszystkie komentarze ( 7 )