• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

ReklamaB1 - EcoLine 04.2021-12.2024 Bogumiła
    • Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • mierniki grubości powłoki w przyzwoitej cenieKOMENTARZY: 1ODSŁON: 3459
        ~ Dodany: ponad rok temu

witam, jak w temacie. Szukam miernika grubości powłoki lakierniczej pod farby proszkowe na podłoża ferro i nieferro. Przeglądam różne oferty i podobnie jak w przypadku innych urządzeń rozstrzał jest ogromny. Odrzucam oczywiście mierniki za 200zł z allegro. Z drugiej strony nie chcę wydawać 2000-3000zł na takie urządzenie. Ma ono służyć na lakierni do pomiarów kontrolnych co jakiś czas. Nie potrzebuje legalizacji, atestów itp. Urządzenie ma służyć do wewnętrznej nieoficjalnej kontroli. Spotkałem się z urządzeniami po 600zł jak np.: CEM i 1100zł jak np.: Salutron. Macie może jakieś doświadczenia z podobnymi urządzeniami. Będę wdzięczny za każde (konstruktywne)uwagi. Dzięki i pozdrawiam

• Zobacz wszystkie komentarze ( 1 )
      • Pan HenrykKOMENTARZY: 5ODSŁON: 3592

A Pan henryk@pulverpolska.pl znalazł ciekawą formę promocji swojej firmy. Wszystko wie, wszystko ma paski,chemie ,farbę i to wszystko naj.. naj.. naj. Panie Henryku ile lat w branży???? Bo ja lakierowałem już tym tureckim proszkiem, nim Pan zaczął tam pracować (lakierowałem)i smieszą mnie ,,doradcy " którzy twierdzą że problem ustąpi po zastosowaniu ich produktu.

• Zobacz wszystkie komentarze ( 5 )
      • cynkiKOMENTARZY: 0ODSŁON: 2877

Dziękuje za odpowiedzi. Problem jest następujący: w jednym cylku mogę polakierować kilka tys.elementów,cykl tzn.myjka automatyczna (fosforanowanie żelazowe)temperatura, stężęnie takie same, wygrzewanie takie same, grubośc lakieru (automat)100 mikronów wszędzie,(farba górna półka) wypalanie 200 st-18 min ( rozkład tem. sprawdzony) i na jednym elemencie farba pęka po zgięciu ( tak wyginam je, zresztą klient wyrywkowo też ) na niektórym pod wpływem uderzenia farba odpryskuje, a kolejny jest dobry.(wiszą w odstępach 5 cm.)W większości 90% jest OK. Robimy to od 5 lat ( tak samo) i problem pojawił się w tym roku.Wykluczyłem wszystkie błędy procesu technologicznego gdyż gdyby coś było źle to wszystkie elementy były by złe a tak nie jest. Przypuszczam że coś jest z cynkiem , gdyż są różne odcienie cynku,(żółte,matowe , błyszczące, chropowate i głatkie) i o ile po odcieniach łatwo można sprawdzić po polakierowaniu i wyeliminować błąd to dochodzi jeszcze zleżałość elementów (nie które były cynkowane kilka miesiecy wstecz i magazynowane)pomieszane z teraźniejszymi ( przez klienta)i jeszcze na dodatek klient współpracuje z kilkoma cynkowniami.Dlatego szukam możliwości sprawdzenia jakości cynku przed polakierowaniem w celu stwierdzenia :sory ale tej dostawy nie polakierujemy gdyż ... Po polakierowaniu odpowiedzialność ponoszę ja, a jak wiadomo proces jest złożony -klient-cynkownia- lakiernia i w obecnej chwili polegam tylko na zaufaniu

• Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
      • cynki KOMENTARZY: 9ODSŁON: 4030

Szukam informacji, jak można sprawdzić cynk galwaniczny przed położeniem lakieru?(przyczepność) Wizualnie jest trudno, a po polakierowaniu już jest za późno.Chodzi o pękanie farby.Chemia, farba, wygrzewanie jest ok. Malując w jednym cyklu na jednym farba odskakuje, na drugim nie.

• Zobacz wszystkie komentarze ( 9 )