- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
ROZŁADOWYWANIE ŁADUNKÓW STATYCZNYCH NA MALARNIIKOMENTARZY: 2ODSŁON: 3399
~ Dodany: ponad rok temu
Chodzi o rozładowywanie ładunków statycznych przy napylaniu: 1.Jaki najlepszy sposób (maty czy posadzka) 2. Jakie są normy? 3. Kto może pomóc przy pomiarze 4. Czy to działa ? Czy jest na to kładziony duży nacisk ?
- Zobacz wszystkie komentarze ( 2 )
-
mierniki grubości powłoki w przyzwoitej cenieKOMENTARZY: 1ODSŁON: 3459
witam, jak w temacie. Szukam miernika grubości powłoki lakierniczej pod farby proszkowe na podłoża ferro i nieferro. Przeglądam różne oferty i podobnie jak w przypadku innych urządzeń rozstrzał jest ogromny. Odrzucam oczywiście mierniki za 200zł z allegro. Z drugiej strony nie chcę wydawać 2000-3000zł na takie urządzenie. Ma ono służyć na lakierni do pomiarów kontrolnych co jakiś czas. Nie potrzebuje legalizacji, atestów itp. Urządzenie ma służyć do wewnętrznej nieoficjalnej kontroli. Spotkałem się z urządzeniami po 600zł jak np.: CEM i 1100zł jak np.: Salutron. Macie może jakieś doświadczenia z podobnymi urządzeniami. Będę wdzięczny za każde (konstruktywne)uwagi. Dzięki i pozdrawiam
- Zobacz wszystkie komentarze ( 1 )
-
kraterki na lakierach poljestrowychKOMENTARZY: 3ODSŁON: 3364
Mam problem podczas nakładania lakieru poljestrowego pojawiają się kraterki nie wiem od czego i nie zawsze.Kabina nowa osuszacze pozakładane,dolewam trochę acetonu jako rozpuszczalnik.proszę o pomoc
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
Dym podczas wypalaniaKOMENTARZY: 6ODSŁON: 5425
Witam koledzy mam problem z dymieniem z pieca szczególnie na półmatach.Parametry wypalania jak w karcie 200 stopni 10 min.,piec sprawdzany OK.Jaka może być przyczyna?
- Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
-
Pan HenrykKOMENTARZY: 5ODSŁON: 3592
A Pan henryk@pulverpolska.pl znalazł ciekawą formę promocji swojej firmy. Wszystko wie, wszystko ma paski,chemie ,farbę i to wszystko naj.. naj.. naj. Panie Henryku ile lat w branży???? Bo ja lakierowałem już tym tureckim proszkiem, nim Pan zaczął tam pracować (lakierowałem)i smieszą mnie ,,doradcy " którzy twierdzą że problem ustąpi po zastosowaniu ich produktu.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 5 )
-
VISMONT - szukam opinii na temat tej firmyKOMENTARZY: 3ODSŁON: 4500
WItam, rozglądam się za dostawcą sprzętu dl lakierni proszkowe i chciałbym zasięgnąć waszej opinii na temat firmy VISMONT strona online to www.vismont.pl. Proszę o informacje na temat posiadanej przez nich wiedzy i jakości oferowanych urządzeń. pozdrawiam
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
cynkiKOMENTARZY: 0ODSŁON: 2877
Dziękuje za odpowiedzi. Problem jest następujący: w jednym cylku mogę polakierować kilka tys.elementów,cykl tzn.myjka automatyczna (fosforanowanie żelazowe)temperatura, stężęnie takie same, wygrzewanie takie same, grubośc lakieru (automat)100 mikronów wszędzie,(farba górna półka) wypalanie 200 st-18 min ( rozkład tem. sprawdzony) i na jednym elemencie farba pęka po zgięciu ( tak wyginam je, zresztą klient wyrywkowo też ) na niektórym pod wpływem uderzenia farba odpryskuje, a kolejny jest dobry.(wiszą w odstępach 5 cm.)W większości 90% jest OK. Robimy to od 5 lat ( tak samo) i problem pojawił się w tym roku.Wykluczyłem wszystkie błędy procesu technologicznego gdyż gdyby coś było źle to wszystkie elementy były by złe a tak nie jest. Przypuszczam że coś jest z cynkiem , gdyż są różne odcienie cynku,(żółte,matowe , błyszczące, chropowate i głatkie) i o ile po odcieniach łatwo można sprawdzić po polakierowaniu i wyeliminować błąd to dochodzi jeszcze zleżałość elementów (nie które były cynkowane kilka miesiecy wstecz i magazynowane)pomieszane z teraźniejszymi ( przez klienta)i jeszcze na dodatek klient współpracuje z kilkoma cynkowniami.Dlatego szukam możliwości sprawdzenia jakości cynku przed polakierowaniem w celu stwierdzenia :sory ale tej dostawy nie polakierujemy gdyż ... Po polakierowaniu odpowiedzialność ponoszę ja, a jak wiadomo proces jest złożony -klient-cynkownia- lakiernia i w obecnej chwili polegam tylko na zaufaniu
- Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
-
cynki KOMENTARZY: 9ODSŁON: 4030
Szukam informacji, jak można sprawdzić cynk galwaniczny przed położeniem lakieru?(przyczepność) Wizualnie jest trudno, a po polakierowaniu już jest za późno.Chodzi o pękanie farby.Chemia, farba, wygrzewanie jest ok. Malując w jednym cyklu na jednym farba odskakuje, na drugim nie.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 9 )
OSTATNIO NA FORUM
Początki
~ Pa-Stal
Wygrzewam każdy element ze względu na to że robiłem różne próby bez i z wygrzaniem po (piaskowaniu- ocynkowana - oraz konstrukcje...
Ocynk przed malowaniem
~ Karolina
Wysrutować lub pasywować przed malowaniem. Stosuje się te dwie metody
Początki
~ Karolina
-Pa -Stal kto ci każe przed malowaniem pierwszej wartwy wygrzewać stal? Jaki to ma sens? Wysuszyć jak masz myjke natryskową to tak ale...
Początki
~ Pa-Stal
Witam ja osobiście nie jestem specem bo maluje raptem kilka miesięcy lecz kilka spraw i doświadczenia już trochę nabrałem otóż...
Co zrobić żeby nie występowała klatka Faradaya?
~ Pa-Stal
Witam obecnie maluje na aplikatorze Wagner i by nie powstawała klatka Faradaya w zakamarkach zmniejszam parametry np: 75 kv / 15 ua I...