- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
fosforanowanieKOMENTARZY: 6ODSŁON: 4503
~ Dodany: ponad rok temu
witam czy spotkał się ktoś z problemem tworzenia się lepkiego nalotu na detalach po fosforanowaniu ?
- Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
-
3Jak budować piec do polimeryzacji farb proszkowych wgKOMENTARZY: 6ODSŁON: 14343
Jeśli wszystko policzyłeś to wiesz czy piec elektryczny czy na olej opałowy. Oba rozwiązania mają wady i zalety. Piec elektryczny jest tańszy i łatwiejszy w samodzielnej budowie, ale mniej mobilny niż olejowy tzn jak trzeba podkręcić mocy bo tona wsadu w piecu to wymienia się dyszę na większą i mamy nie 50 kW a 100 kW. W elektrycznym nic nie zrobisz. Jeśli porównać obecnie koszty eksploatacji to są porównywalne np. dla wsadu+ grzane części pieca =500kg To ΔE = 500 x 180 x 460 = 41 400 000 J/s 1 kWh = 3 600 000 J/s 41 400 000 / 3 600 000 = 11,5 kWh x 0,6 zl/kWh = 7 zl a oleju spali 1,7 litra x 4,1 zl = 7 zl cena oleju na wiosnę spadnie a energia elektryczna będzie drożała 20% rocznie. Jeśli sam budujesz piec elektryczny to całą skorupę drzwi trawersy izolacje szyny czy wózki możesz zrobić . Kupić trzeba grzałki – polecam Selfy powietrzne fawierowe długie , ale przy termo obiegu mogą być i z piekarnika Amica 2kW =48 zl. Regulator temperatury z timerem kup najprostszy bez bajerów z dużymi cyframi i czujką PT100 do powietrza. Ma trzymać temperaturę +/- 3 C i po osiągnięciu temperatury zadanej zacząć odliczać zadany czas potem dzwonić . Są chińskie i dobrych firm ale skomplikowane , ja polecam polską firmę bo robią nie tylko sterowniki pieca piekarniczego – no właśnie my pieczemy blachy ale wyłączniki grzałek w „0” bez styczników iskrzenia i palenia grzałek nawet już w obudowie wszystko tylko podłączyć grzałki. To powinien robic elektryk z uprawnieniami- da nam papier na to. Mają też sterowniki do pieców na olej opałowy ale wymiennika sami nie zrobicie by był o wysokiej sprawności , lepiej zlecić fachowcom. Tu link do ich strony http://www.teldream.com/slabid-72.htm Ja tekturę termoizolacyjną kupowałem tu http://www.gambit-lubawka.pl/strona/termoizolacje ale wystarczy wpisać w Googlach takie hasła i jest wiele innych opcji tektura termoizolacyjna, mata termoizolacyjna, papier termoizolacyjny, tkanina termoizolacyjna. Ważna uwaga – wszystko co kupujesz sprawdzaj czy nie zawiera SILIKONU!!!! . Nigdy nie może go być w lakierni.!!!. Składam podziękowania wszystkim którzy pomogli mi napisać ten artykuł udzielając rad i informacji. Pozdrawiam
- Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
-
2Jak budować piec do polimeryzacji farb proszkowych wgKOMENTARZY: 3ODSŁON: 18425
Jeśli solidnie zrobiłeś analizę to już wiesz: 1/ jaki piec zmieści się w hali, a jakie wymiary powinien mieć dla największych detali = decyzja 3/ ile może ważyć max wsad detali w kg = jakie zawiesia, trawersy, wózki 4/ jaką dostępną mocą elektryczną dysponujesz w kW Teraz możesz policzyć potrzebną ilość energii. Z praw termodynamiki potrzebna energia do podgrzania detali to: ΔE = m x ΔT x Cw [ J/s ] Gdzie – m –to masa grzana w kg ΔT – to przyrost temperatury zakładamy że od 20 C do 200 C ( 1 st C = 1 st K ) = 180 C Cw - ciepło właściwe - dla stali 460 J/kgC dla aluminium 920 J/kgC dla powietrza 1000 J/kgC 1 kWh = 3 600 000 J/s 1 m3 powietrza waży 1,2kg No to teraz budujemy dwa piece i liczymy. Pierwszy taki jak zbudował Pan Tomasz –producent kabin ciągnikowych o wymiarach wewn 2m x 2m x 2 m, transport górny 1 szyna długości 2 m na kratownicy, izolacja 20 cm wełna , ścianki wewnętrzne z blachy 3mm, grzałki elektryczne 18kW z termoobiegiem. Tak podpatrzył że wszyscy solidni producenci pieców tak robią. Pan Tomasz produkuje średnio jedną kabinę dziennie i będzie ją malował farbą czarną RAL 9011. Drugi piec mój 5 razy głębszy o wymiarach 10m!!!! głęboki x 2 m szer x 2 m wysoki, też 1 szyna dług 10m , izolacja 20 cm wełna , grzałka ta sama 18 kW z termo obiegiem ale ja izolację przykleiłem do blach zewnętrznych i piec w środku wygląda okropnie. Do obu wjeżdżamy pomalowaną kabiną ciągnikową o wadze ok. 100 kg i jazda. W moim piecu kabina zajmuje 1/5 objętości w małym piecu Pana Tomasza wypełnia ja całą. By oszczędzić energię nie nagrzewamy pieca pustego tylko włączamy z detalem od 20 C – wiem tak się nie robi ale praktyka jest właśnie taka. Liczymy piec Tomasza Ciężar grzany to stal – 100 kg kabina + 2 m szyny =10 kg + blacha wewn ( 12 arkuszy 1x2m/3mm waga jednego 48 kg )= 576 kg RAZEM = 686 kg oraz powietrze wewnątrz pieca = 2x2x2= 8m3 = 9,6 kg. Podstawiamy do wzoru: 686kg x 180Δt x 460 cw stali= 56 800 800 J/s 9,6 kg powietrza x 180 x 1000 cw powietrza = 1 728 000 J/s RAZEM = 58 528 800 J/s podzielić przez 3 600 000 = 16,26 kWh. Tyle zużyjemy energii elektrycznej na wypał ponieważ grzałka ma 18 kW to będzie to trwało 54 minuty i będzie kosztowało (0,6 zl/kWh) 9,76 zl . Pomijam trzymanie w piecu przez 10-15 minut. Liczymy mój wielki piec 10 -cio metrowy z taka samą kabiną ciagnikową. Ciężar grzany to stal – 100kg kabina + 10 m szyny = 50kg RAZEM = 150kg Powietrze wewnątrz = 2x2x10 = 40m3 = 48kg 150 x 180 x 460 = 12 420 000 J/s 48 x 180 x 1000 = 8 640 000 J/s RAZEM = 21 060 000 J/s = 5,85 kWh ponieważ grzałka 18 kW to wypał będzie trwał 19,5 minuty i będzie kosztowało 3,51 zl. Reasumując mój wielki piec będzie pracował 3 razy szybciej i 3 razy taniej od małego pieca Pana Tomasza. Ja pomaluje też bramę suwaną 9 metrów a on nie. Już w połowie liczenia Pan Tomasz zbladł i zrozumiał jaki błąd zrobił – właśnie wycina blachy i wstawia tekturę termoizolacyjną 1mm. Przecież te ścianki tylko pełnią jedna funkcję- zapobiegają by wełna nie wpadła do środka pieca – nic więcej !!!! koniec To wysysamy z mlekiem matki ( ja też) że solidne to musi być ciężkie, grube i stalowe. W PRL-u byliśmy światową potęgą 5 miejsce w produkcji stali na głowę Polaka, a Francuzi wtedy kombinowali jak zamienić bombę atomową w elektrownię atomową a Duńczycy i Holendrzy jak zrobić z wiatraka elektrownię wiatrową. Wniosek –bądź innowacyjny patrz jaką funkcję co spełnia, wywal z wnętrza pieca każdy zbędny kilogram stali lub zastąp izolatorem , nie musi to być piękne i wyglądać solidnie ma być oszczędne. Dowiedziałem się że ktoś wystawił na Allegro piec gdzie wewnątrz była zgrzana siatka zbrojarska z cienkiego drutu za tym mata izolacyjna i wełna. Brawo ktoś wreszcie pomyślał. W następnym odcinku –porady budujemy piec. Przepraszam było bardzo długo .Cześć
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
Jak budować piec do polimeryzacji farb proszkowych wgKOMENTARZY: 13ODSŁON: 39394
Liczne pytania na forum np. ostatnio piec ( Mariusz) , wczorajsza wizyta u mnie Pana Tomasza który produkuje kabiny ciągników i sam właśnie zbudował piec , moje kontakty z producentami lakierni oraz brak fachowej literatury na ten temat skłoniły mnie do opisania moich przesłanek wyboru koncepcji budowy pieca do polimeryzacji farb proszkowych. Nie oczekuję od czytelników forum żadnych komentarzy i nie będę ich komentował a jedynie odpowiadał na pytania o niezrozumiałe kwestie. To są moje opinie możesz się z nimi nie zgadzać , ale tez możesz z nich skorzystać. Dla nowych czytelników którzy wahają się lub boja się zacząć przygodę z malowaniem proszkowym inwestując swoje skromne oszczędności - zachęcam budujcie sami poszczególne elementy wyposażenia. Malowanie proszkowe jest łatwe nie zrobisz zacieków nawet bez wprawy w malowaniu. Wyposażenie nie musi pięknie wyglądać to musi być efektywne i oszczędne. Dalej będę podpowiadał co należy kupić a co można zrobić samemu i czym się kierować. Faza wyboru koncepcji i ograniczenia. 1/ Pomieszczenie - długość hali - w jednej linii musi być 2 x głęb pieca + szer drzwi ( dla pieca przelotowego 3 x głęb pieca + 2x szer drzwi ) Szer hali – pamiętaj że powinno być miejsce pod kabinę proszkową i przygotowanie powierzchni. Wys hali – pamiętaj ze piec ma izolację od dołu + grzałki elektr a od Góry okap z wentylatorem nad drzwiami by odprowadzać dym i parę wodną z procesu polimeryzacji ( to śmierdzi i dusi jak wypuścisz na halę – zimą nie da się pracować). Położenie – z dala od zabudowy mieszkaniowej i sąsiadów – na pewno będzie im śmierdziało i przeszkadzał hałas nawet jak są teraz zaprzyjaźnieni = wizyty Sanepidu, PIP, = koszty 2/ Przydział energii elektrycznej -sprawdz jaki jest przydział energii na posesję z Zakładu Energetycznego zsumuj wszystkie odbiory z niezbędnych maszyn i urządzeń, wylicz ile możesz kW przeznaczyć na piec elektryczny + wentylator ( ok. 2kW) kabiny + grzałka w wannie do przygotowania (ok. 9kW). Jeśli z wyliczeń które przedstawię pózniej wyjdzie ci za mało kW to nie kop się z koniem ( Zakład Energetyczny) i od razu decyduj o piecu na olej opałowy. Piec na gaz ziemny to też mitręga z załatwianiem - zrezygnuj. Inaczej czekają cię dodatkowe wysokie koszty. Nie inwestuj w infrastrukturę która nie jest twoją własnością np. wynajem . 3/ Otoczenie – nie buduj pieca dla siebie i na dzisiaj. Pamiętaj to tylko piec narzuca ograniczenia wymiarowe malowanych detali, wszystko inne da się obejść. Rozpoznaj gdzie są inne lakiernie proszkowe i mokre w pobliżu, inne zakłady metalowe, producenci bram, ogrodzeń, fasad aluminiowych, odlewnie metali, ocynkownie – podjedz porozmawiaj –pytaj o największe wymiary ich produktów I CIĘŻAR !!!- czy to mogą być twoi potencjalni klienci czy konkurencja?. Nawet jak sami malują na mokro – ich klienci zmuszą do proszku. BUDUJ OPTYMALNY PIEC JAKI WSTAWISZ W HALI DLA DETALI TWOICH I KLIENTÓW.!!! – taki pogląd może spotkać się z natychmiastowym protestem że to niepotrzebne bo drożej, bo koszt energii, nie potrzebne grzanie wielkiego pieca itd. - dalej rozliczę się z tego poglądu, ale każdemu będzie żal d…… ściskał jak jest piękna wielka i na długo robota ale nie wchodzi do pieca i trzeba odmówić. W następnym rozdziale napiszę o liczeniu pieca – teoria a praktyka. Cześć
- Zobacz wszystkie komentarze ( 13 )
-
usówanie powłoki KTLKOMENTARZY: 3ODSŁON: 4228
Witam Stosowałem kiedyś środek do miejscowego usuwania powłoki KTL. Było to bardzo pomocne narzędzie, aby zajrzeć pod powłokę farby bez naruszania stali, ocynku czy aluminium. I tu pojawia się problem. Preparat ten był na bieżąco sporządzany w laboratorium. W skład wchodził na pewno bezwodnik octowy i dwa inne składniki, ale tu pamięć mnie zawodzi. Może ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję spotkać taki preparat? Za podpowiedź będę bardzo wdzięczny.
-
różne lakiery proszkoweKOMENTARZY: 1ODSŁON: 3129
w dwóch łazienkach mam grzejniki drabinkowe rożnych producentów. Powierzchnia jednego jest gładka a drugi po ok. roku zrobił się "zakurzony" bardzo łatwo przyjmuje kurz i trudno się go usuwa - czy to jest wada lakieru czy lakierni??
- Zobacz wszystkie komentarze ( 1 )
-
ggrunt wodny pod proszekKOMENTARZY: 4ODSŁON: 3552
Słyszałem, ze niekiedy stosuje się grunt (wodny) piecowy nakładany natryskowo i dopiero na to lakier proszkowy - jaki to ma sens?
- Zobacz wszystkie komentarze ( 4 )
-
piecKOMENTARZY: 3ODSŁON: 3402
Witam mam zamiar wymienić piec (suszarnie) w swojej lakierni i zastanawiam sie czy wybrać piec na olej opałowy czy elektryczny czy jest duża różnica w kosztach eksploatacji. Podkreślam że do tej pory miałem piec elektryczny
OSTATNIO NA FORUM
Początki
~ Pa-Stal
Wygrzewam każdy element ze względu na to że robiłem różne próby bez i z wygrzaniem po (piaskowaniu- ocynkowana - oraz konstrukcje...
Ocynk przed malowaniem
~ Karolina
Wysrutować lub pasywować przed malowaniem. Stosuje się te dwie metody
Początki
~ Karolina
-Pa -Stal kto ci każe przed malowaniem pierwszej wartwy wygrzewać stal? Jaki to ma sens? Wysuszyć jak masz myjke natryskową to tak ale...
Początki
~ Pa-Stal
Witam ja osobiście nie jestem specem bo maluje raptem kilka miesięcy lecz kilka spraw i doświadczenia już trochę nabrałem otóż...
Co zrobić żeby nie występowała klatka Faradaya?
~ Pa-Stal
Witam obecnie maluje na aplikatorze Wagner i by nie powstawała klatka Faradaya w zakamarkach zmniejszam parametry np: 75 kv / 15 ua I...