- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Kiedy kupować pistolet trybo a kiedy elektroKOMENTARZY: 6ODSŁON: 7902
~ Dodany: ponad rok temu
Jeśli ktoś zaczyna przygodę z malowaniem proszkowym często pada pytanie jaki kupić? czy "na początek" tanie trybo za 1000-2000 zl czy elektrocorona za 8000-32000 zl. O tym decydują najpierw wymagania techniczne potem ekonomiczne. Jeśli teraz lub w przyszłości!!! będziesz malował farbami antycznymi lub metalikami z wolnym pigmentem metalicznym to nie kupuj trybo nawet za 100 zl - dlaczego? tu cytuję DRACKO60 "4 - metaliki lub młotkowe ( antyczne) kłaść tribo- niszczenie pistoletu i robota nie zapłacona." Drugi aspekt jest ekonomiczny, zależy jak dużo malujesz lub będziesz malował m2 - opierając się na doświadczeniu kolegi DRACKO60 cyt" 2 - w tribo pomaluje 3 m2 z 1kg farby ŁATWO 3 - elektostatyką pomaluje 6-7 m2 z 1kg bez odzysku" Łatwo wyliczyć że koszt drogiej aplikacji elektrocorona w porównaniu do trybo zrównoważy się po wymalowaniu 2- 3tys m2 powierzchni potem już tylko zarabiasz. wyliczenia(możesz wstawić swoje dane): róznica w cenie aplikatora 6 tys zl różnica w koszcie malowania m2 dla farby po 20 zl/kg netto - 3 zl/m2 6000:3= 2000m2 Zasada wyliczania jest dokładnie taka sama jak wyliczenie kiedy opłaca się zamontowanie gazu w samochodzie. Moje wyliczenia nie uwzględniają takich aspektów jak: - większa szybkość malowania elektro i koszt robocizny ( koszty pracy) - koszt części zamiennych - łatwość napraw. Proszę tylko o rzeczowe komentarze bez stwierdzeń " a ja maluję xlat trybo i jest dobrze"
- Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
-
Poszuję producenta farb utwardzanych UVKOMENTARZY: 4ODSŁON: 4342
Witam. Poszukuje producentów, ewentualnego kontaktu z dystrybutorem farb antykorozyjnych z utwardzaniem UV. Bardzo prosze o pomoc.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 4 )
-
Lakierowanie na efekt lustra / chromuKOMENTARZY: 14ODSŁON: 31556
Czy ktoś ma doświadczenie w lakierowaniu elementów na efekt lustra / chromu ? Chodzi o to aby polakierowany element wyglądał jakby był pochromowany. Szukam dobrej farby, która pozwoliła by uzyskać taki efekt. Drugie pytanie to czy taką farbę należy nakładać na czarny podkład czy biały podkład ? Jakiej firmy użyć lakieru bezbarwnego na koniec ?
- Zobacz wszystkie komentarze ( 14 )
-
Farba na ocynkKOMENTARZY: 8ODSŁON: 5245
Koledzy, proszę o radę. Po napyleniu proszku i wypaleniu w miejscach spawów pokazują się pęknięcia powłoki. Przy skomplikowanym ogrodzeniu spawów jest sporo i problem robi się duży. Po kolejnym proszku i wypaleniu problem znika. Koszty podwójne !!! Mam pytanie, czy to jest problem ogólny, złej farby, czy coś innego. Wcześniej element jest trawiony i po utwardzeniu przyczepność powłoki jest dobra, tylko ostro gazuje na spawach. Dziękuję i Pozdrawiam...
- Zobacz wszystkie komentarze ( 8 )
-
hurtownie farbKOMENTARZY: 4ODSŁON: 3647
witam koledzy poszukuje hurtowni farb proszkowych najlepiej woj.łodzkie prosze o pomoc pzdr
- Zobacz wszystkie komentarze ( 4 )
-
Stripery do farb proszkowychKOMENTARZY: 1ODSŁON: 4369
poszukuję stripera do usuwania farb proszkowych z ram aluminiowych oraz preparatu, który można stosować w przypadku zamalowań pod maskowaniem (drobne korekty w malowaniu proszkowym)- koniecznie bez chlorku metylenu - Pilne 694446408
- Zobacz wszystkie komentarze ( 1 )
-
Zacieki na piecuKOMENTARZY: 8ODSŁON: 3397
Czym mogą być spowodowane zacieki oleju(smaru)w piecu konwekcyjnym w lakierni proszkowej?
- Zobacz wszystkie komentarze ( 8 )
-
Elektrostatyka mokra Ecco Finishing PolskaKOMENTARZY: 3ODSŁON: 3858
Witam, znalazłem w sieci ofertę pistoletów elektrostatycznych Ecco Finishing Polska. Używa ktos może juz takich urządzeń
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
OSTATNIO NA FORUM
Początki
~ Pa-Stal
Wygrzewam każdy element ze względu na to że robiłem różne próby bez i z wygrzaniem po (piaskowaniu- ocynkowana - oraz konstrukcje...
Ocynk przed malowaniem
~ Karolina
Wysrutować lub pasywować przed malowaniem. Stosuje się te dwie metody
Początki
~ Karolina
-Pa -Stal kto ci każe przed malowaniem pierwszej wartwy wygrzewać stal? Jaki to ma sens? Wysuszyć jak masz myjke natryskową to tak ale...
Początki
~ Pa-Stal
Witam ja osobiście nie jestem specem bo maluje raptem kilka miesięcy lecz kilka spraw i doświadczenia już trochę nabrałem otóż...
Co zrobić żeby nie występowała klatka Faradaya?
~ Pa-Stal
Witam obecnie maluje na aplikatorze Wagner i by nie powstawała klatka Faradaya w zakamarkach zmniejszam parametry np: 75 kv / 15 ua I...