• ReklamaA1 - silpol v2

Szukaj

Reklama
    B1 - emptmeyer 28.05-31.12 Julian
    • Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Kiedy kupować pistolet trybo a kiedy elektroKOMENTARZY: 6ODSŁON: 7902
        ~ Dodany: ponad rok temu

Jeśli ktoś zaczyna przygodę z malowaniem proszkowym często pada pytanie jaki kupić? czy "na początek" tanie trybo za 1000-2000 zl czy elektrocorona za 8000-32000 zl. O tym decydują najpierw wymagania techniczne potem ekonomiczne. Jeśli teraz lub w przyszłości!!! będziesz malował farbami antycznymi lub metalikami z wolnym pigmentem metalicznym to nie kupuj trybo nawet za 100 zl - dlaczego? tu cytuję DRACKO60 "4 - metaliki lub młotkowe ( antyczne) kłaść tribo- niszczenie pistoletu i robota nie zapłacona." Drugi aspekt jest ekonomiczny, zależy jak dużo malujesz lub będziesz malował m2 - opierając się na doświadczeniu kolegi DRACKO60 cyt" 2 - w tribo pomaluje 3 m2 z 1kg farby ŁATWO 3 - elektostatyką pomaluje 6-7 m2 z 1kg bez odzysku" Łatwo wyliczyć że koszt drogiej aplikacji elektrocorona w porównaniu do trybo zrównoważy się po wymalowaniu 2- 3tys m2 powierzchni potem już tylko zarabiasz. wyliczenia(możesz wstawić swoje dane): róznica w cenie aplikatora 6 tys zl różnica w koszcie malowania m2 dla farby po 20 zl/kg netto - 3 zl/m2 6000:3= 2000m2 Zasada wyliczania jest dokładnie taka sama jak wyliczenie kiedy opłaca się zamontowanie gazu w samochodzie. Moje wyliczenia nie uwzględniają takich aspektów jak: - większa szybkość malowania elektro i koszt robocizny ( koszty pracy) - koszt części zamiennych - łatwość napraw. Proszę tylko o rzeczowe komentarze bez stwierdzeń " a ja maluję xlat trybo i jest dobrze"

• Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
      • Farba na ocynkKOMENTARZY: 8ODSŁON: 5245
        ~ Dodany: ponad rok temu

Koledzy, proszę o radę. Po napyleniu proszku i wypaleniu w miejscach spawów pokazują się pęknięcia powłoki. Przy skomplikowanym ogrodzeniu spawów jest sporo i problem robi się duży. Po kolejnym proszku i wypaleniu problem znika. Koszty podwójne !!! Mam pytanie, czy to jest problem ogólny, złej farby, czy coś innego. Wcześniej element jest trawiony i po utwardzeniu przyczepność powłoki jest dobra, tylko ostro gazuje na spawach. Dziękuję i Pozdrawiam...

• Zobacz wszystkie komentarze ( 8 )