- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Kurs / Szkolenie lakiernictwaKOMENTARZY: 5ODSŁON: 6067
~ Dodany: ponad rok temu
Witam, Zamierzam pracować w Niemczech w firmie specjalizującej się produkcją częsci dla aut BMW, VW, Audi. Dział w jakim chcę pracować (i znajdzie sie miejsce) to bejcowanie. Są też inne działy, np retusz wykonywany przez kobiety, poprawa farbą kantów owych częsci. Aby firma pośrednicza nie potrącała mi 50% pensji, chciałbym zrobić kurs związany z lakiernictwem. Obojętnie jaki. Kurs musi być związany z farbą, malarstwem i wystarczy by mieć zamiast 5euro - ok 11euro. Czy istnieje takowy? Jakie są koszta i długość takiego szkolenia?
- Zobacz wszystkie komentarze ( 5 )
-
temperatura w wannachKOMENTARZY: 2ODSŁON: 3417
odtłuszczanie i trawienie jakie macie temperatury w wannach wiemze to podstawy ale jestem młodym lakierninkiem i dopiero sie ucze:)
- Zobacz wszystkie komentarze ( 2 )
-
Jaskrawe Farby proszkoweKOMENTARZY: 1ODSŁON: 4263
Poszukuję jaskrawych, fluoerscencyjnych kolorów takich jak : zielony, niebieski, pomarańczowy, żłóty. Interesują mnie farby proszkowe. Może ktoś z kolegów wie gdzie można by dostać takowe??
- Zobacz wszystkie komentarze ( 1 )
-
Gema PGC1KOMENTARZY: 5ODSŁON: 5489
Witam Na początku chciał bym zaznaczyć że odnośnie lakiernictwa proszkowego jesteśmy laikami.Posiadamy piec Moncewicza komorę z Durexu i właśnie chodzi o pistolet chcemy zakupić aplikator używany firmy gema PGC1 i bedziemy nim malować samą stal czarną same ogrodzenia ,bramy, przęsła i nic więcej i mamy pytanie odnośnie jak jest z częściami do tego aplikatora czy jest sens kupować taką aplikacje a może kupić jakąś polską nową zaznaczam ze będziemy malować same ogrodzenia .Mam jeszcze drugie pytanie jak zapoznać się z całą technologią od włączenia sprężarki po wyjecie np bramy z pieca np ,czy piec ma być wstępnie rozgrzany do jakiejś temperatury czy rozpalać go jak materiał już się tam znajduje. Za wszystkie informacje dziękuje
- Zobacz wszystkie komentarze ( 5 )
-
ph kąpieli odtłuszczającejKOMENTARZY: 9ODSŁON: 5483
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak ustalić ph w kąpieli na poziomie ok. 5, czym najlepiej to zrobić oraz w jakich ilościach na 1000 litrów(posiadam kwas fosforowy i sodę). Obecnie ph mam powyżej 6 a stężenie kąpieli na poziomie 1,5%(rozpiętość to od 0,5 do 2%). Myjka natryskowa a dozowanie chemii ręczne. Dziękuję.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 9 )
-
chłodzenie częściKOMENTARZY: 1ODSŁON: 3317
Witam, Mam taki problem: części po piecu są zbyt gorące, by zdejmować je rękoma. Czy ktoś ma doświadczenia z systemami chłodzącymi (innymi/ niż wentylator biurowy)??
- Zobacz wszystkie komentarze ( 1 )
-
powłoki ocynkowaneKOMENTARZY: 2ODSŁON: 3974
Jestem technologiem na lakierni . Mamy powłokę fosforanu cynkowego pod KTL. Mamy od pewnego czasu probem z testami z komory solnej na pewnych detalch. Podejrzewam że winy jest ocynk-jego jakosć. Mam ocynk elektrolityczny od 8-12 um. Chetnie bym się skontaktowała z kims kto pracuje na takiej cynkowni, kto by mi przybliżył jakie mogą być z tym problemy. Szukam fachowca w tej branży.Fosforanowanie mam firmy Chemetall a KTL PPG
- Zobacz wszystkie komentarze ( 2 )
-
problem z ogrodzeniem ocynkowanym KOMENTARZY: 6ODSŁON: 10764
Witam, Mam problem z ogrodzeniem ocynkowanym ogniowo i pomalowanym farba Lowicyn na ocynk Po ocynkowaniu ogrodzenia, ogrodzenie zostalo odtłuszczone EMULSOL RN1 i zaraz przeplukane, ogrodzenia stało takze ok 2 tygodni na zewnatrz i polewane woda dla lepszego odtluszczenia ,( praktykuje tak od paru lat i nie mielismy problemu z tym) nastepnie zostalo pomalowane farba LOWICYN - farba do malowania powierzchni ocynkowanych Ogrodzenie zostalo zamontowane przy drodze wojewodzkiej w pazdzierniku , klient po miesiacu zauwazyl pojawiajacy sie bialy nalot po zimie ogrodzenia pokrylo sie calkowicie bialym nalotem...( farba nie schodzi ) Nie mozna tego zmyc woda ani jakims innym plynem Czy moglby mi ktos pomoc jak to zabezpieczyc aby dalej nie pojawial sie ten bialy nalot ? dla zainteresowanych moge przesłac pare zdjec tego ogrodzenia z nalotem.... moj mail mash7@interia.pl pozdrawiam
- Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
OSTATNIO NA FORUM
Początki
~ Pa-Stal
Wygrzewam każdy element ze względu na to że robiłem różne próby bez i z wygrzaniem po (piaskowaniu- ocynkowana - oraz konstrukcje...
Ocynk przed malowaniem
~ Karolina
Wysrutować lub pasywować przed malowaniem. Stosuje się te dwie metody
Początki
~ Karolina
-Pa -Stal kto ci każe przed malowaniem pierwszej wartwy wygrzewać stal? Jaki to ma sens? Wysuszyć jak masz myjke natryskową to tak ale...
Początki
~ Pa-Stal
Witam ja osobiście nie jestem specem bo maluje raptem kilka miesięcy lecz kilka spraw i doświadczenia już trochę nabrałem otóż...
Co zrobić żeby nie występowała klatka Faradaya?
~ Pa-Stal
Witam obecnie maluje na aplikatorze Wagner i by nie powstawała klatka Faradaya w zakamarkach zmniejszam parametry np: 75 kv / 15 ua I...