- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
adaptacja chłodniODSŁON: 3069
~ loco32 Dodany: ponad rok temu
Witam. Mam zamiar jak wielu z Was zbudować piec do polimeryzacji. Pomyślałem o adaptacji i odpowiednich przeróbkach chłodni samochodowej na piec. Proszę o opinie. Może już ktoś to zrobił albo przynajmniej planował. Prosze o konstruktywne podpowiedzi "za" i "przeciw".
-
~ aaa 8 ponad rok temu myślisz, że będzie przy tym mniej roboty, albo mniej będzie to kosztowało, niż zrobić taki piec od nowa? osobiście nie próbował bym przerabiać chłodni a zrobił go od nowa. dla kogoś kto ma do czynienia ze ślusarką nie jest to trudne. samo sterowanie można kupić na allegro.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ loco32 7 ponad rok temu Za 2500 PLN mogę kupić chłodnie 2,5mx2,5mx4,6 od wewnątrz dołożyłbym tylko aluizolacje i termotekture. Myślisz, że od podstaw byłoby taniej? nie liczę oczywiście palnika olejowego i reszty rzeczy.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ gość 6 ponad rok temu Witam! Sam piec piecem, że dołożysz aluizolację i tekture to nic koszty aż tak nie pójdą w góre... nawet palnik aż tak drogi nie jest. Jak rozprowadzisz ciepło ? ogień w piec ? ropa jest tłusta malowanie do wywalenia... musisz miec wymiennik... owszem zrobisz sam ale z jaka sprawnością i żywotnością. Ori wymienniki w granicach rozsądku maja tak faktycznie z 70% sprawności jak nie mniej. Ogromna ilość ciepła idzie w komin. Teraz kanały do rozprowadzenia jak nie widziałeś nigdy jak to wygląda nawet jakas duża nagrzewnica olejowa to ciężko Ci będzie odpowiednio skierowac nadmuch na wymiennik, że skutecznie go chłodzić przy tym odebrać ciepło i dostaczyć świeże powuetrze żeby kontrolować temperature. Izoterma jest dość cienka około 5-8cm więc musisz i tak poszycie wewnątrz wywalić i pogrubić te ściany aby krwawica zdobytego ciepła nie tracić. Z tego co sie orientuje to w ścianach izotermy jest pianka poliut etan coś w ten desen a chyba sie nie nadaje do izolacji tak wysokich temperatur jak mniemam gdzies 140C przez 20min wytrzymuje ale jak odetniesz pianke od wnetrza pieca ta aluizolacja i tektura to może może sie uda nie gwarantuje bo nie mam bladego pojęcia co wyjdzie z tego. Przydałaby się jakaś rama całego pieca bo domek z kart ze skumulowana toną ajzola wygrzanego do 200C to niezbyt fajna sprawa na hali. Przeliczając więcej z tej budy potniesz na kanały powietrzne, pianke najlepiej wywalić i inwestowac w wełne i tekture jakis szkielet musisz dołożyć... drzwi wykonać szczelniej wiec tak naprawde zapłacić za 10 arkuszy blachy 0,5 2,5tys zł opłaca się ? NIE sądze. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ loco32 5 ponad rok temu Dziękuje za podpowiedzi.Właśnie dzwoniłem do gościa od chłodni i faktycznie powiedział, że w środku jest pianka więc chłodnia idzie do "piekła".Zasugerowałem się tym, że mój kolega ma suszarnie z zrobioną z chłodni ale faktycznie tam są niższe temperatury. W ślusarstwie jestem niezły więc poradze sobie z budową od podstaw. Natomiast interesuje mnie najbardziej jak rozwiązać ogrzewanie pieca palnikiem olejowym. Nadmienie, że nie chce grzałek elektrycznych bo miałbym za dużo kopaniny z elektrownią a niestety u mnie w miejscowości jak nie dasz w łape to nic nie załatwisz. Czy mógłby ktoś z Was mi podpowiedzieć w jaki sposób najlepiej rozprowadzić ciepło z takiego palnika i czy używane palniki np. 40kW nadają się do tego? Na przykład coś takiego: http://allegro.pl/palnik-olejo...oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Gość 4 ponad rok temu Kolego określ się jaki duzy piec chcesz budować bo od tego należy zacząć. Pózniej według kubatury pieca oraz planowanego wsadu + 10% dodoałbym dla pewności na zdrowy Polski rozum. Znając cieżar właściwy wszystkiego co bedziesz znał obliczysz jaki palnik jest Ci potrzebny. Tak jak wcześniej pisałem musisz mieć wymiennik ciepła do tego palnika bez tego ani rusz. Najpierw podstawy później przedyskutujemy reszte. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ loco32 3 ponad rok temu Myślę, że 2,0x2,0x3,5m byłby dla mnie optymalny. Ze wzoru oczywiście oblicze sobie potrzebną moc palnika. Najbardziej chodzi mi o to jak taki wymiennik ma wyglądać a przede wszystkim na jakiej zasadzie to działa. Mam znajomych którzy produkują kotły C.O. więc z wykonaniem nie byłoby problemu. Będe wdzięczny za jakiś rysunek choćby odręczny przedstawiający zasade działania takiego palnika z wymiennikiem ciepła. Dziękuje z góry i pozdrawiam.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ gosc 2 ponad rok temu Podaj meila to wysle Ci juro zdjecia wymiennika bo mam zapasowy dla swojego pieca. Porobię jakieś rysunki i postaram sie zobrazować jak to wygląda .oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ loco32 1 ponad rok temu tomo33@op.pl Dziękuje bardzo, będę zobowiązany Czekam na maila. Pozdrawiam.oceń komentarz zgłoś do moderacji