• ReklamaA1 - silpol v2

Szukaj

ReklamaB1 - EcoLine 04.2021-12.2024 Bogumiła

Forum

Dział

Wątek

• ~ krystal klear 6 ponad rok temu tzw. skórka pomarańczy; możesz zeszlifować dokładnie felgi papierem ściernym 220 na mokro i przemalować jeszcze raz. Wspomniany efekt może być spowodowany przez kilka czynników jak: złe uziemienie, zbyt duże kV, niewystarczające przygotowanie powierzchni/ inwazyjne piaskowanie. Często też wina leży po stronie grubości powłoki; za mało farby - drobna ziarnista powierzchnia/ za dużo farby skórka "gruba" i falista.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ zenek 5 ponad rok temu malujesz normalnie podkładem wyrównującym przed kolorem? druga sprawa - oprócz faktów, które wymienił krystal, może to zależeć od producenta farby i jej przeznaczenia. sprawdź na płaskiej blasze, najlepiej aluminiowej. jeśli na niej wychodzi tak samo, to poszukaj innej farby do felg. może ta jest na ogrodzenia a nie felgi? :)
    • ~ Łukasz 4 ponad rok temu Wynik baranka jest spowodowany rozszerzalnością cieplną aluminium. Felga aluminiowa zawsze będzie mieć efekt baranka, bardziej widoczny będzie na satynach niż na matach. Tego się nie pozbędziesz. Dla potwierdzenia tego co napisałem zrób próbę na stalowej tymi farbami co pomalowałeś aluminiową. Felga aluminiowa rozszerza się około 5 cm po obwodzie w temperaturze 180C
    • ~ zenek 3 ponad rok temu łukasz, zaciekawiłeś mnie, jak przyjmiemy, że felga to płaski pręt o dł. 17 cali to ze wzoru na rozszerzalność liniową możemy policzyć, że wydłuży się o około 9 mm. 2 pi r, 2*3,14*4,5, czyli na obwodzie zyskamy blisko 30 mm. to dużo. zawsze miałem wrażenie, że farba na felgach po piecu jest jakby "spuchnięta" a jak ostygnie to ją ściąga. a to nie farba tylko materiał.
    • ~ ftl_kk 2 ponad rok temu Nie wiem jak wam wyszło te 5 i 3cm bo mi około 6mm przy 200stopniach. Pomijajac to, ze rozgrzewanie zaczyna się od 20 stopni i przewaznie grzeje do 180
    • ~ zenek 1 ponad rok temu masz rację kolego, w moim przypadku wyjdzie tak jeśli licząc na windowsowym kalkulatorze pomylisz liczbę zer przy 10^-6. teraz w moich nic nie wartych obliczeniach wychodzi blisko 3 mm różnicy na obwodzie. nie 30:)