• ReklamaA1 - silpol v2

Szukaj

Reklama
    B1 tiger-coating 18.08.2022-24.01.2023 Julian przedłużony do końca 2024

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Biały osadODSŁON: 6220
        ~ Andrzej Śląsk Dodany: ponad rok temu

Koledzy czasami na pomalowanych elementach po wyjechaniu z pieca tworzy się biały nalot. Wygląda jak zamglony. Nie zawsze na całym, czasami do połowy lub 3/4. Podejrzewam, że jest to związane z ochładzaniem elementu, ale już robiłem eksperymenty w tym temacie i trochę się pogubiłem. Elementy o różnej długości. Po przejechaniu ręką osad zostaje na dłoni w postaci białego proszku. No może nie dosłownie ale jest widoczny. Przeważnie schodzi po benzynie ekstrakcyjnej, ale nie zawsze. Farba średnia lub górna półka, poliester. Pozdrawiam...

• ~ pulversulejowek 14 ponad rok temu Andrzej spróbuj dokładniej opisać jak to wygląda - czy ta powierzchnia nie wygląda jakby była pokryta cieniusieńką białawą warstwą tłuszczu w nieregularnych wykwitach? a po przejechaniu palcem pozostaje smuga? Podejrzewam Greasy Surface - efekt tłustej powierzchni ale potrzeba więcej szczegółów i koniecznie zdjęcia !!! czy pod spodem jest położony podkład proszkowy lub inna farba? Jeśli potwierdzasz objawy to Andrzej to bardzo trudny do rozwiązania a jednocześnie delikatny temat,a pochopne wnioski mogą niesłusznie skrzywdzić kogoś więc nie chcę o zaleceniach pisać na forum by nikogo nie urazić - szczególnie ciebie. Jak zechcesz to napiszesz do mnie maila ze zdjęciami.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ Andrzej Śląsk 13 ponad rok temu Problem pojawia się bardzo rzadko, ale jednak. Świerzy temat z wczoraj. Aluminiowe profile 60x40 o długości 6m. wcześniej wytrawione, bardzo dokładnie opłukane, zero dotykania, wszystko za zawieszki, wysuszone, malowane proszkiem IGP. wypalane odpowiednio. Przyczepność lakieru bardzo dobra, profile idą do stolarki fasadowej do dalszej obróbki, cięcie, składanie, zero reklamacji. Tylko ten osad. Na jednym elemencie się pojawia, a na innym nie i to na różnych odległościach i to nie zawsze. Gdy przejadę palcem wyraźnie schodzi pozostaje na palcach i nie jest tłusty, gdy pocieram palce wyraźnie się zacierają. Osad z daleka na elemencie wygląda jak zaparowany. Na początku myślałem, że nierówno się schładza i z tego problem, ale to chyba nie to. Może nierówne grzanie pieca??? Pomiar robiłem dawno temu, to fakt, ale nic z piecem i z wymiennikami nie kombinowałem. Piec olejowy. Poza tym efekt niedogrzania jest inny, już to przerabiałem. Panie Henryku, ja się żadnej krytyki nie baję, proszę śmiało pisać, w końcu cały czas się uczymy. Pozdrawiam...
    • ~ Andrzej Śląsk 12 ponad rok temu Przepraszam zapomniałem dodać jeszcze jedno. Opisywany efekt występuje na skrajnych końcach elementów. Może coś z przygotowaniem chemicznym, ale pracujemy już tak kilka lat i nie było wcześniej problemów.
    • ~ pulversulejowek 11 ponad rok temu Andrzej jeśli tak chcesz OK - to na początek podnieś o 5 st C temperaturę na sterowniku pieca i napisz co z końcówkami detali czy zmniejszyło się lub ustąpiło nic więcej nie zmieniaj w następnym wypale podnieś o 10 C. Widzisz nie piszesz czy piec elektryczny czy olejak - sprawdz dokładnie szczelność strefy spalin aż do wylotu z pieca. A swoją drogą powinieneś miernikiem "laserowym" czyli pirometrem zmierzyć temperaturę końcówek profili alu gdzieś po 5 minutach od osiągnięcia zadanej temp uchylając drzwi pieca na moment - moim zdaniem nie powinno być mniej niż 5 st C od zadanej. Zbytnio starym pomiarom pieców nie można ufać, zawsze może się spalić jedna z grzałek lub przepalić lub pęknąć wymiennik w olejaku. Przy takim zjawisku temperatura na pewno tylko w górę !!. A co ci radzą w IGP??
    • ~ Klos 10 ponad rok temu Może to problem z płukaniem? Czy po płukaniu w tych skrajnych miejscach pozostają jakieś delikatne ślady? na jednych mniej ,innych więcej? A jakiej chemi używasz ? bez reklamy,chodzi o kraj.
    • ~ Andrzej Śląsk 9 ponad rok temu Płukanie powinno być OK. Elementy po wytrawieniu bielutkie jak śnieg. Taż się skłaniam do kwestii wypalania. Piec olejowy na wymienniku. W piecu nie czuję spalin, ale na pewno należy sprawdzić temp. elementów. Tylko czy zwiększanie temp. wypalania nie zaszkodzi innym detalom. Gdzieś czytałem, że różnica no poziomie 5% nie ma wpływu na proces. Farbę już sprawdzałem i jest OK. Jeszce w przyszłym tygodniu porozmawiam z chłopakami na malarni, czy na przemalowanych elementach też się zdarzał problem. Tak jak pisałem sprawa pojawia od czasu do czasu i nie na wszystkich detalach...
    • ~ pulversulejowek 8 ponad rok temu Andrzej już kiedyś chyba miałeś problem z pękającym transparentem więc jeszcze raz. PARAMETRY FARB SĄ OKREŚLANE DLA TEMPERATURY DETALU I GRUBOŚĆI OK 1MM A NIE WSKAZAŃ STEROWNIKA PIECA. Dobry piec to taki w którym temperatura detali i wskazania sterownika pieca się nie róznią znacznie. Może się okazać że profile na końcach mają minus 20 % od zalecanej temperatury wypalania - sprawdz to szybko. Proces chemiczny jest OK bo pierwsze by było żle z przyczepnością farby szczególnie przy cięciu profili - piszesz że jest dobrze.
    • ~ Rycerz;-) 7 ponad rok temu Też miałem nieraz taki sam efekt rzadko ale występował.U mnie to stalowe ciężkawe elementy przed malowaniem są cynkowane,maluje na kolor czerwony ral3020 na wózku tylko na dole zdarzały się 2-3 detale właśnie z taką mgła(jakby osad)tylko nie zwróciłem uwagi czy po przetarciu palcem coś coś zostaje na nim.Jakiś czas temu zwiększyłem temperaturę na piecu i już dawno mi się to nie przytrafiło.
    • ~ Andrzej Śląsk 6 ponad rok temu Z transparentnym miał problem ktoś inny, chyba z felgami. Ale sugestia ze zwiększeniem temperatury zastosuję i zobaczymy co z tego wyjdzie. Bardzo dziękuję za wszelkie cenne uwagi Pozdrawiam P. Henryka i Rycerza.
    • ~ jacek 5 ponad rok temu Witam, ja mam taki osad jezeli po wygrzaniu zostawie detale na noc w piecu. Jezeli wyciągnę odrazu to nie mam tego problemu. W czym tkwi ból?? Dzisiaj zostawilem piec otwarty wiec jutro sprawdzę czy jest ten sam problem. Ten nalot splywa na deszczu i jak przetrze reka tez schodzi. Czy to nie jest problem z wyciagiem spalin z pieca?
    • ~ Rycerz;-) 4 ponad rok temu Andrzej Śląsk i jakie wieści w sprawie osadu białego podniesienie temperatury pomogło?Jestem ciekawy bo sugestia Jacka też mogła by być trafna .
      oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
    • ~ Andrzej Śląsk 3 ponad rok temu Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale roboty na malarni ostro i z czasem ostatnio krucho. Zastosowałem sugestię Pana Henryka i podciągłem temp. o 5 stopni. Problem generalnie ustąpił, minimalny osad pojawia się po zostawieniu materiału w piecu na noc. Wyraźnie to widać na dużych blachach np. 2m x 1m. Skłaniam się do temp. wypalania i ewentualnego nierównomiernego schładzania. Warunki otoczenia też są zdecydowanie inne a niżeli w styczniu lub lutym. Pozdrawiam...
    • ~ jacek 2 ponad rok temu sadze ze to nie temperatura, chociaz Pan Henryk wie lepiej. Wkoncu jest jednym z pierwszych ludzi zajmujacych sie lakierowaniem proszkowym w Polsce. Mysle, w moim przypadku wypadalo by podlaczyc jakis wyciag pod komin spalin z pieca ( taka tez byla sugestia producenta pieca Pana Jurka). Najlepiej by bylo to zgrac z taimerem zeby sie zalaczal 30 sek przed wygrzaniem. Wiem, ze jak otworze odrazu piec to jest niezly kociol na hali:)
    • ~ Bart 1 ponad rok temu Witam Od jakiegoś czasu u nas też występuje problem z białym osadem. Zastosowałem wszystkie rozwiązania jakie tu znalazłem i niestety ale nie pomaga. Potrafi być tak że z pierwszego pieca elementy wyjeżdżają piękne a w drugim już jest osad. Dotyczy to tylko i wyłącznie o połysk. Jesteśmy Lakiernią która jest firmą usługową i działającą od 15 lat, dlatego używamy różnych producentów farb ale przy próbach wychodzi że nie ma znaczenia jaki to dostawca. Jeśli ktoś wpadnie jeszcze na jakiś pomysł proszę o pomoc. Wymiary pieca 6mdłx2mwys.x1,25mszer. palony opałem i posiada wymiennik ciepła i nie ma żadnych oparów w piecu. Pozdrawiam.