• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 tiger-coating 18.08.2022-24.01.2023 Julian przedłużony do końca 2024

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • czarna stalODSŁON: 4118
        ~ malarz Dodany: ponad rok temu

Witam Mam problem w trakcie malowania czarnej stali lakierem bezbarwnym.Stal przed malowaniem jest piaskowana lub śrutowana, wyżarzana i fosforanowana (suszenie fosforanu w piecu).W trakcie malowania detali partia wychodzi dobrze, następnie widoczny jest efekt igłowania jak na cynku i powrót do normalności. Całość malowana jednym kartonem farby i przez jednego malarza. Proszę o pomoc.

• ~ Janusz 4 ponad rok temu Cały proces jest zrozumiały, z wyjątkiem wyżarzania. Co przez to można osiągnąć. Ja wyżarzanie stosowałem przy ocynku, a i tak zaprzestałem, gazowanie się zdarzało. Pozdrawiam...
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ malarz 3 ponad rok temu po przez wyżażanie uzyskuję odpowiednią barwę stali, która jest pokrywana lakierem bezbarwnym
    • ~ Janusz 2 ponad rok temu Przepraszam, tak pisałeś o malowaniu bezbarwnym. Jaki kolor uzyskujesz przez ten proces. Pozdrawiam...
    • ~ malarz 1 ponad rok temu tutaj okazało się, że jest za duża temp wyżarzania i na stali zachodziły zmiany chemiczne które powodowały igłowanie farby