• ReklamaA1 - silpol v2

Szukaj

Reklama
    B1 tiger-coating 18.08.2022-24.01.2023 Julian przedłużony do końca 2024

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Czas wypalania farby?ODSŁON: 2306
        ~ Łukasz W. Dodany: ponad rok temu

Witam, proszę Was o pomoc ponieważ mam sprzeczne informacje na temat czasu jaki powinien malowany element znajdować sie w piecu. Stad moje pytanie : 1.Czy np felga aluminiowa po pomalowaniu powinna trafić do pieca na 10min( jak podaje producent) gdy piec osiągnie 180 stopni? 2. Czy tez 10 min mierzone od momentu osiągnięcia 180 stopni przez przykładowa felgę ? przepraszam za być może banalny pytanie - jestem początkującym w tym temacie i niestety wszystkiego muszę sie uczyć metoda prób i błędów . Dodam tylko iż stosowałem pierwsza metodę na kilku próbnych elementach - wyszło wszystko dobrze - niestety nie wiem czy jest to prawidłowe i czy powłoka jest odpowiednio trwała . Dziękuje z góry za pomoc. P.s. Jeżeli ktoś mógłby mi polecić jakaś dobra książkę na temat malowania proszkowego byłbym wdzięczny . (Nie koniecznie musi być po polsku - niemiecki/angielski) Pozdrawiam

• ~ zenek 2 ponad rok temu 10 minut podawane przy farbie najczęściej dotyczą blachy stalowej o grubości 1 mm. musisz doczytać w specyfikacji producenta farby, do czego odnosi się ta wartość. być może jest podana dla grubości blachy 0,5 mm, albo dla blachy aluminiowej. czas wypalania mierzony jest od czasu osiągnięcia temperatury przez detal. temperatura pieca nie ma tu nic do rzeczy. felgi aluminiowe wygrzewaj 20-30 minut. ogólnie stosuję taką zasadę, że malując, np. blachy o grubości 3 mm, dodaję co 1 mm jedną minutę czasu wygrzewania. czyli blacha 3 mm, wygrzewam 13 minut, blacha 20, grzeję 20 minut. dla aluminium połowę tego naddatku (30 s). jeśli masz detal złożony z różnych grubości blach, np. z 2 mm i 4 mmm, grzej 14 minut. każda lakiernia jest inna i inaczej będzie się to sprawdzało, jednak u mnie zdaje egzamin. malujemy dużo blach, nie miałem problemu z przyczepnością farby. podstawa do dobre przygotowanie powierzchni.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ Łukasz W. 1 ponad rok temu Dzięki śliczne za odpowiedz , elementy przygotowuje poprzez piaskowanie, natomiast felgi aluminiowe poprzez zanurzanie w chemii (Remosol) myśle ze jest to wystarczające przygotowanie elementów ... Pozdrawiam
      oceń komentarz zgłoś do moderacji