- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Dym podczas wypalaniaODSŁON: 5426
~ kier Dodany: ponad rok temu
Witam koledzy mam problem z dymieniem z pieca szczególnie na półmatach.Parametry wypalania jak w karcie 200 stopni 10 min.,piec sprawdzany OK.Jaka może być przyczyna?
-
~ leon 6 ponad rok temu a jaki detal wpalasz?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 5 ponad rok temu O to kolego pomaluj fluorescentami albo poliuretanami to dopiero zobaczysz jak dymi i śmierdzi - to nie tylko śmierdzi ale i jest szkodliwe - zawiera niewielkie ilości np. kaprolaktamu i innych substancji szkodliwych ale 90% to para wodna. Zawsze w procesie polimeryzacji farb proszkowych wydziela sie "dym i śmierdzi" nie zależy to od detali tylko od ilości farby w piecu ( czyli powierzchni sumarycznej detali)i rodzaju farby. Słusznie zauważyłeś że maty więcej, dlatego każdy piec powinien mieć oddymianie. Ja mam najnowszy piec firmy WOLMAL z funkcją automatycznego oddymiania na końcu każdego cyklu . Pytasz o przyczynę - masz piec bez oddymiania bo wykonawca o tym wcześniej nie pomyślał, dlatego masz problem wiedz że zimą będzie jeszcze gorzej. Masz dwa wyjścia albo okap nad drzwiami pieca z wentylatorem i wyrzutem na dach albo zrobić chwyt powietrza na dole pieca i wylot na górze z rurą na zewnątrz budynku ale wtedy są straty ciepła.oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
-
~ kier 4 ponad rok temu Jest oddymianie i mam założony okap z wentylatorem na wyjściu z pieca.Jednak wiadomo że wentylator wyciąga temperaturę z pieca dlatego drążę temat.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 3 ponad rok temu No to nie masz problemu z dymieniem z pieca tylko ze sprecyzowaniem o co Ci tak naprawdę chodzi. Rozumiem że szukasz rozwiązania jak wyjechać z pieca bez otwierania drzwi by wentylator nie wyciągał temperatury?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ IQ 2 ponad rok temu Panie Heniu a nie pomyślał pan że, może koledze o piec na linii automatycznej chodzi? Przynajmniej mi się tak wydaje...oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 1 ponad rok temu Być może IQ masz rację ale to nie zmienia faktu że poza autorem nikt nie wie o co mu tak naprawdę chodzi i pozostają nam tylko domysły. Ja najpierw sądziłem że dym go szczypie w oczy, teraz skłaniam się do tezy że myśli- jak oszczędzać energię przy polimeryzacji farb. Co jeszcze koledzy obstawiacie?oceń komentarz zgłoś do moderacji