- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
farba do piecaODSŁON: 2601
~ Bartek Dodany: ponad rok temu
Witam, buduję sobie piec do farb termoutwardzalnych i zastanawiam się nad tym jakiej farby użyć do pomalowania jego elementów, wnętrze mogę potem pomalować proszkiem ale z zewnątrz przed montażem izolacji nałożyć jakąś farbę, czy zostawić gołą stal po piaskowaniu? bo nie uśmiecha mi się jechać z tym na inną lakiernie. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
-
~ gosć 4 ponad rok temu wnętrze powinno być z kwasówki, żeby zachować czystośc, żeby nie dymiło itp. z zewnątrz farba proszkowa ... ale widze że robisz na sztuke to zostaw gołe..oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ aaa 3 ponad rok temu kolego nie musi być kwasówka wystarczy najtańsza nierdzewka. nie chcesz ładować pieniędzy weź ocynkowną stalową, jeszcze taniej zrobisz z czarnej. będzie łapało wilgoć i złapie rudego nalotu ale nic nie powinno się z tym więcej dziać. jak będziesz dużo malował po jakimś czasie piec od środka się trochę okopci i nie będzie tego widać. pamiętaj tylko aby blacha była jak najcieńsza, ma tylko zabezpieczać żeby śmieci z wełny czy czym tam wypełniłeś nie wpadały do środka. im mniej grzejesz tym taniej i szybciej. także piec zrób "delikatny". pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Bartek 2 ponad rok temu Nie chodzi o to żeby było jak najtaniej, "na sztuke" to za mocne określenie, po prostu nie chce wydać góry pieniędzy a żeby zarobić na piec z prawdziwego zdarzenia muszę ruszyć z czymkolwiek. Co do kopcenia, należałoby zrobić jakiś otwór wentylacyjny? Jeśli tak to jak to zrobić, żeby całe ciepło nim nie spieprzało?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ aa 1 ponad rok temu albo zrób okap nad drzwiami pieca z wentylatorem i wyjściem na zewnątrz, zrób prosty obwód który załącza wyciąg w chwili otwarcia drzwi, ciepłe powietrze idzie tylko do góry, u mnie działa to dobrze, nic nie czuć na hali. aby okap był jedynie większy od drzwi. w oryginalnych piecach robią wyciąg z wyprowadzeniem w środku pieca, włącza się na chwilę przed otwarciem drzwi wyciągając dym. moim zdaniem okap łatwiej, dobrze zrobione swoją funkcję spełnia.oceń komentarz zgłoś do moderacji