- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
IGŁOWANIE NA OCYNKUODSŁON: 11203
~ malarz Dodany: ponad rok temu
Proszę o pomoc. Mam problem z igłowaniem farby na ocynku. Najdziwniejsze jest to, że dotyczy tylko koloru RAL 9006. Przygotowanie powierzchni to:piaskowanie + odtłuszczenie ciśnieniowe + płukanie ciśnieniowe + wygrzanie 200 stopni przez 15 min. Malarnia dział już dosyć długo, a problem pojawił się od niedawna.Proszę o podpowiedz, jak z tego wybrnąć.
-
~ malarnia 12 ponad rok temu Chcę się dołączyć do powyższego pytania. Mam ten sam problem tylko ze wszystkimi kolorami. Czarna stal, aluminium, galwan są ok. Problem jest tylko z ocynkiem. Proszę o pomoc.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ mioduch 11 ponad rok temu Najczęstszą przyczyną jest tzw. gazowanie ocynku. spróbujcie wygrzewać dłuższy czas przed malowaniem w temp ok 200 Coceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Śnieżynek 10 ponad rok temu Na stan mojej obecnej wiedzy powinniście poprosić o wersję farby z dodatkiem na odgazowanie. Na rynku jest kilka rodzajów ocynku i różnie "gazują", dlatego producent farby po otrzymaniu detalu z ocynkiem może dobrać odpowiednią ilość środka dodawanego do farby. My w fabryce robimy tak, dlatego jeśli mielibyście problemy z farbą i chcielibyście skorzystać z naszej oferty (Proximal) proszę o kontakt. Wpierw jednak postarajcie się wygrzać elementy w piecu przed malowaniem i sprawdźcie czy dalej gazują.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ ralf 9 ponad rok temu Proponuje dluzsze wygrzewanie nawet 3-4 godz, malowanie na goraca powierzchnie oraz dosypac do farby tzw. antybabel lub odgazowywacz.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Śnieżek 8 ponad rok temu problem z gazowanie mozna usunąć na kilka sposobów 1) dając środka tzw.antygazu który powoduje powolniejsze sieciowanie farby 2) wygrzewanei w wyzszej temp. ok 240 stC przed lakierowaniem 3) stosując farby ,które zamykają powłokę od dołu i w ten sposób pozwalają wydostać się gazą z podłoża a następnie zamykają powłokę lakierniczą.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ lakiernik 7 ponad rok temu proponuję zastosować podkłąd antykorozyjny IGP do podłoży ocynkowanych i gazujących - sprawa rozwiązanaoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Bolo 6 ponad rok temu Napisz coś więcej o tym podkładzie. Jak się go połozy to niegazuje?oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
-
~ lakiernik 5 ponad rok temu w IGP mająspecjalny podkład na ocynk i faktycznie po pomalowaniu tą farbą nie widać efektu gazowania i co ciekawe ten podkład jest tak samo wydajny jak normalna farba proszkowa.Myślę ,że więcej na ten temat powie przedstawiciel IGPoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Bolo 4 ponad rok temu Dzięki za info. Tak sie zastanawiam - czy jest to podkład pod własciwą farbę? W efekcie końcowym są aż 3 warstwy: ocynk, podkład i farba właściwa?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Bobek 3 ponad rok temu Odgazowywacz, czy jak to inni nazywają antybąbel, to sposoby alternatywne, które tylko podwyższają koszty. Tylko wygrzanie w 200 st. w 10 min. powinno wystarczyć. Jeśli tak nie będzie, to zmień dostawcę chemii.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ sasek 2 ponad rok temu Mam ten sam problem z gazowaniem. W końcowej fazie w procesie wytrawiania i odtłuszczania chemicznego używam polimeru, więc nie mogę podgrzewać detalu pow. 140st.C, bo w wyższej temperaturze polimer zostaje zneutralizowany. Problem jest w ocynku. Zalecam cynkowniom, by nie pasywowały powłoki (pasywacja zamyka pory, które otwierają się w procesie obróbki chemicznej). Mimo to, na niektórych detalach widać gazowanie.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Admin 1 ponad rok temu Koledzy - od dawna nie widziałem bardziej błędnych wypowiedzi i nie na temat, /Edytowane/. Mam nadzieję że sam autor wątku choćiaż nie pomylił pojęć. Pozostawcie już ten wątek historii a zacznijcie nowy od tego: IGŁOWANIE IGIEŁKOWANIE FARB PROSZKOWYCH ( z ang. pinholing lub pin holes) to wada powierzchni farb wyglądająca jak nakłucia igłą równej powierzchni farby i nie ma nic wspólnego z gazowaniem ocynku bo powstaje poniżej 100 C gdy farba jest jeszcze nie stopiona a cynk nie gazuje. GAZOWANIE, KRATERY, RYBIE OCZKA ( z ang. craters ) to zjawisko przedostawania się gazów przez stopioną farbę występujące powyżej 100 C i wyglądające jak miniaturowe kratery na Księżycu po uderzeniach meteorytów. TO SĄ DWIE RÓŻNE WADY POWIERZCHNI FARB I MAJĄ RÓŻNE PRZYCZYNY!!!! /Edyt./ Błagam nie mylcie igłowania z kraterami.oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji