- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
kratery na ep i purODSŁON: 4282
~ slonkodora Dodany: ponad rok temu
Witam, od jakiegoś czasu mam problem z kraterkami/dziurkami na powłokach rozpuszczalnikowych typu ep i pur. Dziurki na pur pojawiają się mniej więcej 20 min po zakończeniu natrysku. Wykluczam silicony. Kraterki są bardzo drobne i jest ich sporo, nie sięgają jednak wcześniejszej warstwy. Zmieniono rozcieńczalnik (w przypadku farby pur) na mieszankę \"zwykłego\" z \"wolniejszym\" i przyniosło to niewielką poprawę.
-
~ Jubert 8 ponad rok temu moze na powłoce jest zbyt duże zawilgocenie pod utwardzanym lakierem i w momencie jak element jest w piecu i powłoka zastyga to z pod niej wydobywa sie parai robi kraterki, ponadto większość wyrobów lakierowych zawiera części lotne, które zaczynają gwałtownie parować z farby po zetknięciu z podłożem rozgrzanym i następnie pojawiaja się te kraterki.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ slonkodora 7 ponad rok temu zawilgocenie można wykluczyć, a farba jest nakładana na powierzchnię o temperaturze ok 20-25 st C...oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Hubert 6 ponad rok temu to cięzko mi stwierdzić, moze na powłoce pod farbą były ierówności,albo nie była dobrze wysuszona i pod wpływaem kolejnego suszenia jakies błędy sie pojawiłyoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ arqu 5 ponad rok temu to może być piana. Jak nie ma anti foam w pu to pozamiataneoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ slonkodora 4 ponad rok temu dzięki :) sprawdzę tooceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ adams 3 ponad rok temu i co pomogło to??oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ slonkodora 2 ponad rok temu producent na razie sprawdza u siebieoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ arqu 1 ponad rok temu większość producentów POWINNO stosować anti foam, nie ma siły, poza tym jest jeszcze kolejna rzecz - epoxydy, a przede wszystkim dodatki (utw. i roz.) zawierają, z tego co wiem, alkohole, które sprzyjają powstawaniu wad na powłoce pu (szczególnie przy natryskach hydrodynamicznych, poliuretany nie lubią za bardzo wysokich ciśnień), dlatego coraz bardziej popularnym staje się zestaw PU+PU - nie ma konfliktu żywic. pzdr :)oceń komentarz zgłoś do moderacji