- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
kratery w powłoce ODSŁON: 4789
~ Michał Dodany: ponad rok temu
Witam Od kilku dni na detalach lakierowanych po wyjechaniu z pieca ukazują się na powłoce małe kraterki i jest tego multum tzn bardzo dużo . Nie ma znaczenia czy jest to stal czarna cynkowana czy aluminium Przygotowanie powierzchni to piaskowanie szlifowanie odtłuszczenie za pomocą benzyny ekstrakcyjnej następnie wygrzane w piecu w tem 220 c Kolor nakładam elektrostatyka różne napięcia i kombinacje ( próbuję już wszystkiego) Zaczęło się w czwartek ostatniego tygodni października i tak z nikąd wcześniej było wszystko porządku Powietrze suche brak oznak zaolejenia ( kompresor z osuszaczem powietrza wszystkie przewody czyste po drodze za nim wejdzie do aplikacji a już za osuszaczem i filtrami kompresora jeszcze 3 jedne taki tańszy i dwa takie konkretne Aplikacja wyczyszczona denaturat i pożarne mycie + przedmuchanie Piec z termo obiegiem sprawdzony wymiennik pod względem przedmuchów wszystko ok. piec odkurzony zlany ekstrakcyjna i denaturatem potem wytarty wydmuchamy a na koniec 230 c przez ponad godzinę Farmy różnych producentów Próbowałem już wygrzanie w tem wyższej niż zalecana nawet o 20 c i dłuższy czas Temperatura pieca porządku (pirometr oraz paski temperaturowe ) ustawiona temperatura i w momencie dojścia otwarcie pieca i pomiary wszystko gra Próbowałem również po takim dość ostrym wygrzaniu wyszlifować kolor na gładko jeszcze raz do pieca 190 c i nawet po 30 minut i wszystko gra nic się nie zmienia ładnie zmatowiona i równa brak jakichkolwiek kraterów ale po pokryciu bezbarwnym kraterki pojawiają się ponownie tu również różne farny tak jak wcześniej było ok. to teraz już nie jest ok. Kolejną próba było włożenie do pieca przy tem ok. 120 c wyłącznie pieca na jakies 15 minut i ponowny strat ale problem ten sam Ostatnią próbą było nagrzanie blaszki opalarką napylenie farby na ciepło ( ładnie się rozlewa ) następnie grzanie ta samą opalarką przez dłuższą chwilkę i wszystko ok. ładnie rozlana piękny połysk i następnie bezbarwny i wszystko gra bezbarwny również za pomocą opalarki Szukałem na forum ale rożne rzeczy są opisane jak coś mi wpadło że może to to sprawdzałem Na matach wygrzewanych w tem powyżej 200 c nawet przez 25 minut problemu nie stwierdziłem Pozdrawiam Michał
-
~ Prochu 11 ponad rok temu siemka kratery sa powierzchniowe czy do stali ? jaka grubość powłkoioceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Michał 10 ponad rok temu kraterki takie powierzchniowe po lekkim zmatowieniu snikają grubość powłoki różna już próbowałem od 60-7- do 120-150 mikronów dodam że nie były prowadzone żadne prace spawalicze nie ma mowy o żadnym silikonie jest zakaz nawet wd 40 pryskania w pomieszczeniach obokoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Prochu 9 ponad rok temu Ja kiedyś miałem podobnie ale nie wiem co to było samo przyszło, samo poszło . spróbuj nanieść na blaszke farbę za pomocą jakiegoś sitka lub czegoś podobnego pomijając aplikację i powietrze potem do pieca i sprawdz czy dalej sa jeśli będa to albo stało się coś z farbami albo coś nie tak jednak z piecem , jeśli wszystka będzie ok to aplikacja lub powietrzeoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Joachim 8 ponad rok temu Mam to samo. Farbą z antygazem maluję elementy ocynkowane ogniowo. Kraterki są tak głębokie że prześwituje cynk. Kraterki są także na aluminium umyte w innych warunkach. Następnie użyłem proszku z różnych firm. Sprawdzałem powietrze . Pobierałem proszek prosto z kartonu z pominięciem odzysku. Ciągle to samo, nie mam już pomysłów.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ reko 7 ponad rok temu sprawdź, czy na hali nie był używany jakiś silikon, czy nie ma gdzieś w pobliżu styropianu, czy jest coś spawane na hali? Czy możliwe są jakieś opary olejów lub innych środków chemicznych?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ reko 6 ponad rok temu Czy każdy detal jest piaskowany, jeśli tak spróbuj ominąć ten proces i zobacz co wyjdzie.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ reko 5 ponad rok temu przepraszam, że tak na raty, przegapiłem też twój wpis nt. ew. prac spawalniczych i sylikonów. Ostatnio spotkałem się dokładnie z takim samym problemem. Przyczyną był zabrudzony "piasek". Efekt występował głównie na połyskach. Wpierw pomogło nałożenie podkładu epoksydowego, to dało wskazówkę, że przyczyna tkwi gdzieś w podłożu.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ michałek 4 ponad rok temu Wszystko wygląda ok tylko początek mi się nie podoba - nie czyść elementów benzyną ekstrakcyjną i zobacz jakie będą efekty. Stawiam na to, że benzyna po odparowaniu pozostawia drobne tłuszcze a te reagują z farbą.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ grzegorzc0 3 ponad rok temu Miałem podobny problem gdy przez malarnie przewinął mi się poliuretan dopóki były mieszanki, poliestry, epoksydy było ok w momencie malowania poliuretanem na poliestrach i reszcie wychodziły kraterki.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ krystal klear 2 ponad rok temu Też natknąłem się na taką opinię, że poli lubią się gryźć z innymi farbami. Tymczasem u nas nic takiego nie występuję, a wprowadziliśmy właśnie poli od dwóch miesięcy...odpukać.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ malarz 1 ponad rok temu A jak z punktem rosy? Czasami nie występuje kondensacja wody. Prochy nie lubią wilgoci i często tak to się objawia. Może na to wskazywać fakt, że malując nagrzaną (wysuszoną) blaszkę jest ok.oceń komentarz zgłoś do moderacji