- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
kupiłem Karcher i wannę - jak zabezpieczać aluminium,stal i ocynkODSŁON: 5274
~ nowy Dodany: ponad rok temu
Kupiłem używany Karcher HDS z podgrzewaniem i wannę z kwasówki ale bez grzałek. Maluję aluminium, stal czarną ,ocynkowane ogrodzenia , obróbki dachowe z blachy ocynkowanej hutniczo i odlewy ze Znalu - czyli wszystkie metale i stopy. Czy jest jeden wspólny proces przygotowania powierzchni?
-
~ giucio223 7 ponad rok temu niestety procesy chemiczne są rożne dla aluminium i dla stali.fajnie by było zęby można było zastosować jeden proces do wszystkiegooceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 6 ponad rok temu Niestety stereotypy, przyzwyczajenia i nasze lenistwo budują takie obrazy jak opisał kolega gucio. Otóż kolego guciu jest juz od dawna fajnie bo każdy poważny producent chemii ma takie procesy, wystarczy tylko poszukać. Na tym forum kilku kolegów pisało już o cyrkonowcach i polimerach. Fajnie że (nowy) jesteś inny bo pytasz i szukasz. Twój zakup jest bardzo trafiony bo używany Karcher HDS kosztuje od 2-4tys zl wannę można samemu zespawać z płyt PE i masz najbardziej funkcjonalne tanie i energooszczędne przygotowanie powierzchni pod malowania. Bez 6-ciu wanien po 3-5tys litrów z grzałkami po 20-30 kW każda. Faktycznie w XX wieku proces dla stali był zupełnie inny od tego dla aluminium, nie będę ci nudził ich opisem tylko od razu napiszę co zastosuj w XXI w. u siebie. ZA POMOCĄ KARCHERA I JEDNEJ WANNY BEZ PODGRZEWANIA ZABEZPIECZYSZ WSZYSTKIE METALE I ICH STOPY. Do Karchera kup płynny koncentrat SurTec 604 i wlej do zbiornika na detergent ustaw ciśnienie na 30-70 atm ( niskie ciśn. oszczędza pompę i mniej chlapie na boki) dozowanie na 2% a temperaturę na 60 stC. Myj wszystkie metale 1 min potem zakręć dozowanie detergentu i płucz czystą wodą też 1 min. Wysoka temp 60 C spowoduje że wszystko błyskawicznie wysycha. Dla stali czarnej uzyskasz: mycie, odtłuszczenie nawet blach oliwionych fosforanowanie amorficzne niebieskie i od razu wysuszone. MASZ PEŁNY PROCES PRZYGOTOWANIA STALI CZARNEJ. Od razu możesz malować!!! Detale aluminiowe, cynk ogniowy, galwaniczny, blachy cynkowane hutniczo i stopy znal, mosiądz. po karcherze są umyte, odtłuszczone i nadtrawione BRAKUJE IM TYLKO PASYWACJI czyli warstwy antykorozyjnej i wysokoadchezyjnej ( przyczepność ). W wannie na zimno ( 20 C )za pomocą SurTec 641 w zanurzeniu 1 minuta max !!! masz związki cyrkonu i polimery. WSADZASZ WYJMUJESZ I BEZ SPŁUKIWANIA SUSZYSZ. Masz pełne przygotowanie aluminium z atestem Qualicouta i kontaktem z żywnością bo to proces bez trującego chromu, ekologiczny, tani i łatwy w utylizacji. Masz pytania o karty techniczne, technologię, ceny -pisz do mnie henryk@pulverpolska.pl kazdemu odpowiem.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ gucio 5 ponad rok temu I przy okazji pełna reklama!!! pozdrooceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ grzegorz 4 ponad rok temu ostatnio pulverpolska polecales komus surteca 609 niby do tej samej roboty a teraz cos innego polecasz to jak to z toba jest czego wiecej w magazynie to wypychasz ?? ten kolega jak dobrze pamietam tez malował wszystko hmmmmmmmoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 3 ponad rok temu Kolego (grzegorz) czemu w tobie tyle złośliwości?, czym się tobie naraziłem?. Nic nie muszę wypychać bo fabryka w Niemczech i w 48 godzin mam w Sulejówku więc magazyn prawie pusty. SurTec 609 nie jest niby do tej samej roboty choć też do przygotowania wszystkich metali w jednym procesie. Poprzednio tamtemu koledze polecałem proces do zanurzenia lub natrysku niskociśnieniowego i to było chromianowanie ekologiczne. Teraz kolega (nowy) chce do Karchera czyli do natrysku wysokociśnieniowego z automatycznym dozowaniem i podgrzewaniem. Ten proces to fosforanowanie z pasywacją cyrkonowo-polimerową czyli obróbka bezchromowa też dla wszystkich metali. Ja dobieram procesy do potrzeb i możliwości technicznych lakierni i nic nie muszę wypychać. Jeśli nawet jesteś moją konkurencją -to rozumiem złośliwości ale i tak życzę powodzenia.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ noki 2 ponad rok temu od biedy przygotujesz stal, alu itp w jednym procesie, ale....nie znam żadnej szanującej się firmy, dużej firmy, która robi to jedno lub dwustrefowo. Czasami rzeczywistość zmusza nas do szukania pewnych rozwiązań, ale pamiętaj proszę, że te dwie strefy nigdy nie zastąpią 5 lub nawet 9 ( z którymi się spotkałem pod alu-QUALICAOT ). No po prostu pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Jeśli naprawdę środki pod stal i alu z myciem w 1 lub 2 strefach byłyby takie idealne to takie firmy jak Henkel,Chemetal, Metalchemie nie robiłyby zalań po 5-7 stref. I odwrotnie, jeśli te środki byłyby takie idealne to inwestorzy nie pakowaliby się w drogie wielostrefowe mycie...oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 1 ponad rok temu W zasadzie nie pisze do kolegi (nowy) bo się zgłosił i zastosował co polecałem - nie będzie nic więcej. Kolego (noki) z tą legendą w całej Polsce to przesadziłeś, setki lakierni mnie nie zna. Ale do rzeczy - absolutnie się z tobą zgadzam, ale nie mogłem przemilczeć że nie ma procesów wspólnych dla Al,Zn,Fe jak napisał kolega (gucio223)- mają je wszyscy wymienieni przez ciebie i dopiszę jeszcze Nabu oraz Alufinish żeby zaraz nie napisali że ty reklamujesz swoje. Oczywiście dla lakierni przy tłoczni aluminium każdy poleci pełny proces 5-6cio wannowy ale oni nie wezmą stali do malowania. Duże bogate firmy robią dwa oddzielne procesy a mali muszą od biedy stosować wspólny. Każdego producenta nowoczesne pasywacje jak nanoceramika, cyrkonowo-polimerowa ma alu-Qualicoat !!! Wszyscy idą w: -ekologiczność -energooszczędność -skracanie procesów Biorę pierwszy lepszy nr naszego Lakiernictwa -wypadło na nr2/2012 i czytam ze Mercedes-Benz w Gaggenau zamienił wieloetapowy proces fosforanowania cynkowego na Oxsilan Chemetalla -obok reklama ( na zimno, stal, cynk, aluminium, krótko, ekologicznie reszty nie wymienię). Pytam a dlaczego nie u nas w Polsce? to ci odpowiem. Bo tkwimy w stereotypach i przyzwyczajeniach i najzwyczajniej nas nie stać na innowacje. Na tym forum ktoś pisał że "jeśli nie chcesz się bawić w przygotowanie powierzchni cynku przed malowaniem to kupuj farby poliestrowe z ..... inne wymagają przygotowania", a ty piszesz 5-9 wanien. A może ja mam zbyt wygórowane oczekiwania wobec siebie i innych dlatego krążą o mnie legendy w całej Polsce- więc kończę z forum i idę na operację. Cześćoceń komentarz zgłoś do moderacji