• Reklama
    A1 - kabe

Szukaj

Reklama
    B1 - IGP 2024 Julian

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Lakierowanie na efekt lustra / chromuODSŁON: 31741
        ~ deredas Dodany: ponad rok temu

Czy ktoś ma doświadczenie w lakierowaniu elementów na efekt lustra / chromu ? Chodzi o to aby polakierowany element wyglądał jakby był pochromowany. Szukam dobrej farby, która pozwoliła by uzyskać taki efekt. Drugie pytanie to czy taką farbę należy nakładać na czarny podkład czy biały podkład ? Jakiej firmy użyć lakieru bezbarwnego na koniec ?

• ~ deredas 14 ponad rok temu Nikt nie odpisuję, więc napiszę moją propozycję lakierowania proszkowego na efekt chromu: 1. Epoksyd 2. Czarny podkład połysk akrylowy 3. Baza (chrom efekt) 4. Bezbarwny Bazę należy lekko napruszyć tak aby nie pokryło czarnego podkładu w 100%. Pozostaje pytanie jakiej firmy bazę kupić.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ miki 13 ponad rok temu Rozejrzyj się za firmami, które metalizują elementy w próżni. HJest kilkanaście w Polsce.
    • ~ pulverpolska 12 ponad rok temu Nie napisałeś kolego czy chcesz farbę mokrą czy proszkową. Masz już technologię mokrą. Producent farb proszkowych PULVER z Turcji oferuje farbę proszkową PulverChrome Mirror + PulverChrome Clear ( transparent do swojego chromu). Nie można użyć innego transparentu. Powierzchnia metalu musi być równa bo wyjdą "krzywe lustra" maluje sie bez podkładu od razu Chromem. Zdjęcia efektu na felgach możesz zobaczyć na Allegro wpisując w wyszukiwarce nazwę firmy lub nazwę chromu.Odpowiadam także na pytania 508267663
    • ~ Maciek 11 ponad rok temuocena: 100%  Posiadamy przemysłową technologię i urządzenia do uzyskiwania efektu LUSTRA (chromu) z dopuszczeniem do stosowania w przemyśle samochodowym. kontakt biuro@rippert.pl
      oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
    • ~ deredas 10 ponad rok temuocena: 33%  PulverChrome Mirror + PulverChrome Clear ile to kosztuje ? Więcej niż 100zł za 1 kg ? W łodzi za polakierowanie felg 13" trzeba zapłacić 240zł na dowolny kolor bez efektu chromu. Jeśli ten sam komplet felg 13" ktoś chce polakierować na efekt chromu to dopłata wynosi 100zł ( dopłata za ten lakier chrom). Ten zestaw PulverChrome Mirror + PulverChrome Clear jest drogi - wychodzi grubo ponad 100zł. Więc gdybym chciał na nim pracować konkurencja miała by niższe ceny ode mnie. Szukam farby proszkowej z efektem chrom mirror tańszej i z lepszym efektem niż ten efekt, który przedstawiono na zdjęciach na Allegro. Poniżej link do zdjęć kompletu felg polakierowanych proszkowo na efekt chromu. Usługa była wykonana w Łodzi. Koszt polakierowania takiego kompletu to 340zł. Komplet felg polakierowanych za 340zł wygląda tak: http://dzionek.proste.pl/chrom...
    • ~ pulverpolska 9 ponad rok temuocena: 100%  Kolego deredes nie napisałeś czy regenerujesz felgi zawodowo czy masz tylko jeden swój komplet felg ale widzę że nawet nie obejrzałeś mojej całej aukcji z farbą PulverChrome Mirror. Jeśli na zdjęciu do którego przesłałeś link jest chrom to u nas taki lakier nazywa się "chrom proszkowy" i nie umywa się do PulverChrome Mirror ( porównaj zdjęcia 5 i 7 w 2 rzędzie z linku poniżej ). Przesyłam ci link do strony jednej z profesjonalnych regenerowni felg która używa naszego PulverChrome Mirror ( dwa zdjęcia w galerii 5 i 6 w drugim rzędzie) http://felgi-profil.pl/zlote_b... Jeśli napiszesz na mój mail to przyślę więcej zdjęć gdzie widać chrom lustro a na szklanej szybie wychodzi lusterko ZAWSZE ZDJĘCIA NIE ODDAJĄ CAŁEGO EFEKTU ALBO SĄ KORYGOWANE CYFROWO mój mail henryk@pulverpolska.pl Natomiast skupiłeś się na cenie farby pisząc że jest droga - to prawda jeśli porównać do cen innych farb lub naszego chromu proszkowego 29,65 zl/kg netto. Przypomnę więc czego szukałeś na forum cyt"Czy ktoś ma doświadczenie w lakierowaniu elementów na efekt lustra / chromu ? Chodzi o to aby polakierowany element wyglądał jakby był pochromowany. Szukam dobrej farby, która pozwoliła by uzyskać taki efekt." Nie pisałeś kolego żeby było za darmo i jak z galwanizerni. Cena usługi regeneracji kompletu felg 13" do 15" to koszt : 1/piaskowania lub chemiczne zdejmowanie farb - ok 110 zl/kpl 2/ sprawdzenia geometrii ewentualnie prostowanie ok. 60 zl/kpl - zawsze choć jedna jest krzywa 3/czasami malowanie podkładem wyrównującym - jak nie używają szkła mielonego 4/ malowanie farbą metaliczną 5/ malowanie transparentem Tak więc z 340 zl ( jak podajesz ceny w łodzi)pozostaje 170 zl na koszt malowania ,koszt farby I ZYSK ZA USŁUGĘ. Przy tej cenie która kolegę tak przeraziła koszt brutto farby PulverChrome wyniesie 17 zl/kpl 13" + PulverClear 8 zl/kpl 13" RAZEM KOSZT FARBY - 25 ZL/KPL 13"!!! Pozostaje więc 145 zl na koszty energii i zysk. Tak naprawdę to nie ważne jaka jest cena za kilogram farby proszkowej tylko ILE KOSZTUJE FARBA NA POMALOWANIE KOMPLETU FELG? W opinii firm które stosują PulverChrome Mirror (nasza mogłaby być nie obiektywna) tą farbą pomalujesz dwa razy więcej kompletów felg niż każdą inną farbą metaliczną bo obie kładziemy max 20-30 um.nie więcej!!! i to jest sztuka do opanowania jak się przyzwyczaiło przez lata do 120-150um. Jak to zrobić na felgach które są niezwykle przestrzenne z zakamarkami i zagłębieniami pod śruby - podpowiadamy na maila. Ponieważ wszedłem w delikatną sferę kosztów i zysków finansowych z regeneracji felg, dalszą wymianę poglądów przenoszę na mój mail i nie będę dalej komentował ewentualnej dyskusji.
    • ~ deredas 8 ponad rok temu Ok przekonałeś mnie kolego do swoich racji. Twoje argumenty są rzeczowe i przekonujące. Spróbuję w takim razie polecanej przez Ciebie farby. Pozdrawiam.
    • ~ lolo 7 ponad rok temu p.Henryk ma w tym swoj interes by cie przekonac ze pulver to dobra farba, choc trzeba przyznac ma pojecie o branzy pozdrawiam kumatych
    • ~ DRACKO60 6 ponad rok temu Kolego - jest jeszcze jeden szczegół:Dobra farba na felgi to połowa sukcesu!!! 20-30um nie nasypiesz kiepskim pistoletem!! Malowałem 3 pistoletami (testy) kupiłem wagnera. Ale to tylko moja opinia -maluje od 2000 r.
    • ~ DRACKO60 5 ponad rok temu Są 4 Fakty 1- rtibo łatwiej kładzie farbe w zakamarkach 2 - w tribo pomaluje 3 m2 z 1kg farby ŁATWO 3 - elektostatyką pomaluje 6-7 m2 z 1kg bez odzysku 4 - metaliki lub młotkowe kłaść tribo- niszczenie pistoletu i robota nie zapłacona. Lakiernia ma zarabiać dla własciciela a nie na zakupy farb i części zamiennych do pistoletu.
    • ~ pulverpolska 4 ponad rok temu Kolego DRACKO60 dziękuję ci bardzo za ostatni wpis bo tam w krótkich "żołnierskich" słowach ująłeś całą kwintesencję malowania proszkowego. Zwróć uwagę jak daleko odeszliśmy od głównego tematu. Pozwolisz więc że cytując twoje prawdziwe zresztą stwierdzenia wywołam kilka nowych tematów licząc na twoja pomoc w komentarzach i praktyczne rady w formułowaniu wniosków. Na naszym forum kolega "kacper" poszukiwał hurtowni farb ( nie farb proszkowych? - dalej myśli że znajdzie jedną o najniższych cenach w Polsce?). Jego ostatni wpis zniknął prawdopodobnie na skutek użytych wulgarnych słów, ale ja zachowałem go bo zainspirował mnie do wywołania nowych tematów ściśle związanych z twoją ostatnią odpowiedzią. Proponuję nowe tematy: 1/Kiedy kupować pistolet trybo a kiedy elektro. 2/Optymalizacja kosztów malowania - czy szukać najtańszej farby proszkowej? drugi temat dedykuję koledze "kacper" .
    • ~ dracko60 3 ponad rok temu Jeśli moje stwierdzenie faktu o celu posiadania/prowadzenia lakierni spowoduje myślenie innych - ok przyłączam sie do nowych tematów.
    • ~ pulverpolska 2 ponad rok temu 1100 zl netto kosztuje pistolet trybo do malowania farbami Pulver a 25 zl kosztuje farba PulverChrome do malowania felg 13-17" - to proste pozdrawiam
    • ~ kola 1 ponad rok temu Ja znam dwie metody uzyskiwania efektu lustra na powierzchni elementu. Jednym jest "metalizacja próżniowa" czyli napylanie aluminium w komorach próżniowych - jest kilka firm w rejonie częstochowy, które się w tym specjalizują (posiadają komory próżniowe - a to drogi interes). Jest jeszcze firma na pomorzu - ALMA-COLOR produkują różne farby i lakiery - nawet do nich dzwoniłem, mają takie lakiery - ale bez naprawdę dobrego lakienika i idealnie gładkiej powierzchni ciężko jest uzyskać efekt - ale powodzenia życzę :)