• Reklama
    A1 - kabe

Szukaj

Reklama
    B1 - IGP 2024 Julian

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • LAKIEROWANIE POLIESTREMODSŁON: 5127
        ~ Łukasz Dodany: ponad rok temu

Witam.. Jeśli moze mi ktos opisac dokladnie jak postepowac z lakierami i podlkadami poliestrowymi firmy ICA.. podklad Pf299 i Lakiery nawierchniowe POL12 POL10 POL13 .. Chodzi mi o to czy miedzy warstwami czekac iles minut czy odrazu , jaka temperatura najlepiej , jaka dysza , ... w lakierni o rozmiarach 4mx5m mam ze tak powiem "pełny wsad" takze nie chodzi mi o 1 elemencik maly tylko wiele naraz o ogolnej powierzchni okolo 10mkwadrat... odp jesli moze ktos dac mi obszerna tak zebym nie musial co chwile komus zawracac glowy dodatkowymi pytaniami , bylbym wdzięczny

• ~ pulverpolska 3 ponad rok temu Kolego w pierwszej kolejności poproś o poradę specjalistów z ICA na pewno doradzą najlepiej. Każdy producent ma taki serwis dla klientów i telefon i kontakt mailowy a dopiero jak oni nie rozwiążą twoich wątpliwości - szukaj pomocy u praktyków.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ Łukasz 2 ponad rok temu Własnie tak tez robie.. mialem ich juz kilkukrotnie u siebie i zawsze nic sie nie dowiedzialem
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ beslin 1 ponad rok temu Drogi Kolego, żądasz konkretnej ,wyczerpującej odpowiedzi na na bardzo nie szczegółowo postawione pytanie. By odpowiedzieć Tobie na to pytanie musisz jeszcze podać jakim systemem lakierujesz te elementy.Do systemu Airless parametry będą inne aniżeli do systemu Airmix, a jeszcze inne jeżeli malujesz w systemie powietrznym lub niskociśnieniowym.Nic nie piszesz o sprzęcie jakim malujesz i chcesz wyczerpującej odpowiedzi!!!By Ciebie w takim przypadku zadowolić musiałbym napisać Tobie pół książki o lakiernictwie.Z Twego pytania wynika , iż startujesz w lakiernictwie, bo przecież taka firma jak ICA ma obowiązek wydać Tobie przy zakupie lakierów KARTĘ TECHNICZNĄ.Jeżeli tego nie uczyniła to należy żądać w/w karty. W niej masz zawarte wszystko o nanoszeniu, technologii i co bardzo ważne napisane też tam jest zezwolenie na sprowadzanie(numer zezwolenia)z Włoch.Dla Ciebie też są BARDZO ważne ilości trucizn zawartych w 1 kg lakieru!!!W jaki sposób Ty odprowadzasz do gminy kary za zatruwanie środowiska? Chyba wcale tego nie czynisz , jeśli tak to stąpasz po bardzo cienkim lodzie.Prędzej czy później zawita do Ciebie kontrola z Ochrony Środowiska i zażąda kwitów za ostatnie 5 lat odprowadzania składek za zanieczyszczenia środowiska np.toluenem , który to jest zawarty w lakierze.I co wtedy? Kara i to nie mała. Kary nie możesz rozliczyć przed U.S. jako koszt, a odprowadzoną składkę obowiązkową TAK!!!!. W gminie jest oddział Ochrony Środowiska tam dadzą Tobie tabelę na wszystkie trucizny za jakie należy odprowadzać składkę za wprowadzanie tych trucizn do atmosfery. W karcie technicznej lakieru masz podaną ilość trucizn w kilogramie lakieru w gramach. Z faktury bierzesz ilość zakupionego lakieru mnożysz to przez ilość gramów trucizn , patrzysz w tabelę ile kasy należy odprowadzić do gminy za 1g. trucizny mnożysz to razy tę kasę i spokojnie śpisz!!! Wniosek: ZAWSZE ŻĄDAJ OD KAŻDEGO SPRZEDAWCY LAKIERU KARTĘ TECHNICZNĄ.W niej masz wszystko na temat technologii nanoszenia warunków suszenia itp. i co ważne zawartości trucizn w kilogramie lakieru, bo jak udowodnisz w razie kontroli ile tych trucizn wyemitowałeś do środowiska nie dysponując w/w kartą??? Zapewniam Ciebie ,że kary za nie płacenie składek są bardzo , bardzo wysokie!!! Życzę powodzenia!!!
      oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji