• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

ReklamaB1 - EcoLine 04.2021-12.2024 Bogumiła

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • malowanie czarnych blachODSŁON: 7120
        ~ panna migotka Dodany: ponad rok temu

dzien dobry koledzy takie pytanie do fachowcow jak malujecie czarne blachy bo nam zawsze przebija chodzi mi konkretnie o przygotowanie juz opisuje swoje: przewaznie jest to usmarowane smarami aha dopisze ze chodzami mi o blachy obudowy do maszyn 2mm grube, 1 myjemy rozpuszczalnikami odtłuszczamy 2 troche matujemy papierkiem 120 3 myjemy w LKI 30 jak dobrze pamietam na ciepło na koniec wygrzewamy malujemy w gr.strukturze i 90% sa kropki tak jakby mało farby za 2 razem juz wyjdzie ładnie no i własnie czy matowac to przed 2 razem czy nie bo nie widac za bardzo roznicy prosze o rady dziekuje z gory

• ~ pulverpolska 14 ponad rok temu Panno Migotko Robisz za dobrze i kosztownie a nawet niebezpiecznie. Blachy stalowe czarne zimno walcowane TŁUSTE robimy tak 1/ Mycie wstępne ciepłym wodnym detergentem biodegradowalnym . Rozpuszczalniki, benzyny, acetony SĄ PALNE, OPARY WYBUCHOWE i nie pisz że stosujesz od 20 lat i nic sie nie stało ( służe adresami lakierni że tylko do czasu)i ZANIECZYSZCZAJA ŚRODOWISKO a pracownicy chodzą kołowaci. 2/ Nie matuj papierkiem chyba że miejsca z korozją powierzchniową. 3/ Wystarczy Nabu LKI 30 - myje i fosforanuje. Blacha po wyschnięciu powinna być lekko błękitna do niebieskiej. Jeśli tak nie jest to napisz. Problem jest w grubości nakładanej farby. FARBY ANTYCZNE I GRUBE STRUKTURY MALUJEMY BARDZO GRUBO !!! Te górki muszą z czegoś powstać!! Jeśli malujesz pistoletem elektro zmniejsz napięcie do 20 kV jeśli na najnowszych maluj programem "przemalowanie lub d.layer" nakładaj proszek aż powstaną "baranki" Jeśli masz TRYBO to i tak maluje grubo - uzyskaj na detalu proszek w Baranki. Praktyczna wydajność farb gładkich 6-7 m2 z 1 kg farby Praktyczna wydajność antyków i grubych struktur 3-4 m2 z 1 kg farby. To ci odpowie czy malujesz za cienko. Dwa malowania to strata nie zysk bo klient za drugie nie płaci.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ panna migotka 13 ponad rok temu dziekuje bardzo za odpowiedz p.Henryku malujemy pistoletem nowym firmy GE... nie bede robiła reklamy no własnie sypiemy sporo tak nam wychodzi miedzy 3 a 4 metry z 1kg blacha po myciu jest lekko niebieska dodam ze blachy z ocynku w tym samym malowaniu wychodza ok a z czarnrj zawsze cos przebija i szukam przyczyny
    • ~ pulverpolska 12 ponad rok temu Malowanie programem "płaskie" to najwyższe napięcia nawet 70 kV i bardzo silne ładowanie farby nie pozwala położyć grubo proszku. Mimo że to płaskie blachy maluj programami z niskim napięciem. Bardzo ważne - niech lakiernik podłączy dodatkowy przewód masy miedziany między zaciskiem z tyłu sterownika a na drugim końcu zrób haczyk wieszany na malowany detal. Ja nigdy nie liczę na kontakt z "masą" malowanego detalu przez zawieszkę, wózek,szyny,obudowę kabiny do pistoletu. Czy masz kompresor sprężonego powietrza z OSUSZACZEM ZIĘBNICZYM???
    • ~ panna migotka 11 ponad rok temu lodóweczka smiga jak zła jutro malujemy blachy na "przemalunku" i z dodatkowa masa podziele sie efektami
    • ~ DRACKO60 10 ponad rok temu Witam. Mam pytanie - co znaczy ,,płaskie' czy to samo co ,,banan'? Sugeruje załaczyć opcje ,, gruszka' jak jest na sterowniku!!!!!! Standardowe,zapisane programy to wyłacznie SUGESTIE !!!!!! Każda farba ładuje się inaczej w zależności skąd producent weźmie składniki. Im tańsza farba tym gorszy skład i trzeba zadać i 100kV by się tzw farba proszkowa za 5pln/kg przykleiła do blachy. Jeśli posiada Pani pistolet bez mozliwości zmiany pdst parametrów aplikacji farby (Ładowanie, amperaż,cisnienia) a wybór jest wyłacznie z zaprogramowanych programów : 1. - PROSZE O OTWARCIE DOWOLNEGO OKNA W FIRMIE wysokość piętra ma znaczenie I LOTEM KOSZĄCYM PISTOLET PA PA. 2. - Wezwać dostawcę pistoletu - powinien przeszkolić i wyeliminować problem. Pozdrawiam
    • ~ panna migotka 9 ponad rok temu NORMALNIE GENIUSZ DZIEKUJE ZA POMOC KOLEGO:)))
    • ~ pulverpolska 8 ponad rok temu Cześć DRACKO60 No teraz to przesadziłeś, proponujesz Pannie migotce wyrzucić nowiutką GEME pewno Opitma za 30-kilka tys ??? Ona ma chyba z 20 programów i należy do czwórki najlepszych aplikatorów - oszalałem teraz robię reklamę swojej konkurencji. Natomiast masz rację że najczęściej brakuje szkolenia przy uruchamianiu szczególnie gdy masz tyle elektroniki i tak wiele opcji wyboru programu. Ja od tego roku sprzedaję OMEGI wyłącznie z naszym montażem i szkoleniem lakierników na miejscu pracy. Te programy -Oczywiście że to są sugestie ale wynikają one z ogromnego doświadczenia producenta. Zawsze istnieje możliwość dowolnego przeprogramowania ustawień albo wręcz "puste" programy dla lakiernika które może dowolnie ustawić i często wprowadzić dowolną nazwę np, detalu. Te cztery przodujące marki aplikatorów to już nie aplikatory ale komputery proszkowe. Pozdrawiam ale nie wszystkich i czekam co napisze migotka po nowym malowaniu.
      oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
    • ~ panna migotka 7 ponad rok temu witam koledzy a wiec blachy wyszły 50/50 opisze prace wykonaną blachy były bardzo brudne i tłuste mylismy je w nabu lki 30 podgrzane do temperatury bardzo wysokiej az rece parzyło wydmuchane i wygrzane nadmienie ze malowalismy kolorem 9010 gr.st.połysk za rada p.Henryka zrobilismy dodatkowa mase zmiejszylismy siłe wiatu na pistolecie i zwiekszylismy farbe, farby było bardzo duzo na detalu az baranek wyszedł nie ładnie naprawde duzo ale miejscami i tak były kropki w sumie dzieje sie tak na bardzo jasnych kolorach i jakos nie moge tego minac pozdrawiam
    • ~ pulverpolska 6 ponad rok temu No panno juz wczoraj w nocy miałem pisać że chyba jesteś zadowolona bo migotnęłaś i milczysz.(: Piszesz że to co zalecałem pomogło na 50% ale jeszcze są pojedyńcze kropki. W pierwszym wpisie było 90%. Musimy osiągnąć pełny sukces. Reasumując teraz malujesz prawidłowo i nic już nie zrobimy z aplikatorem i techniką malowania. Bierzemy sie za farbę. Proszę czubkiem ostrza noża poskrobać tą czarną kropkę i odpowiedzieć - czy od razu widać metal czyli dziurka do metalu? czy pod kropką jest jeszcze farba czyli kropka to czarna plamka na farbie.? Dobrze robić to pod szkłem powiększającym. Czekam na odpowiedz Widzę że panna też nie może spać w nocy. Pozdrawiam Henryk
    • ~ panna migotka 5 ponad rok temu a wiec do rzeczy ta dziurka to farba tylko tak jakby nie domalowane a to nie mozliwe bo sypiemy naprawde duzo blachy były myte dokładnie długo i w goracej kapieli rece opadaja
    • ~ pulverpolska 4 ponad rok temu Cześć długo milczałaś panna. Zrobiłaś wszystko co trzeba jeśli to kropki w farbie to wniosek sam sie nasuwa. Podaj jaki to kolor to ci wyślę bezpłatna próbkę farby i sama się upewnisz. Podaj to na henryk@pulverpolska.pl
    • ~ rafal 3 ponad rok temu Do "panna migotka". Zamów od kilku producentów po 1 kg farby - jeden dostawca już się sam zaoferował:)(przeważnie wysyłają za darmo, ew. koszt dostawy) w danym kolorze i się przekonasz czy dany problrm leży po stronie farby czy po stronie przygotowania powierzchni. Jeżeli któraś farba okaże się ok wtedy lepiej dopłacić kilka zł niż malować "słabszą" na dwa razy. Jeżeli natomiast nie będzie widocznego efektu, wtedy trzeba zabrać się za przygotowanie powierzchni przed malowaniem.
    • ~ pulverpolska 2 ponad rok temu A to ciekawe Kolego (lakiernik) podziel sie ze społecznością proszkową którzy producenci rozdają po 1 kg farby proszkowe grube struktury - na pewno wszyscy skwapliwie skorzystają - to 4 m2 pomalowane. Podaj śmiało nazwy hurtowni bo ja takich nie znam. Natomiast ja sprzedaję od 1 kg każdą. Panna migotka to inna sprawa - obiecałem jej że rozwiążemy problem to już kwestia mojej ambicji.
    • ~ rafal 1 ponad rok temu Nazwy producentów nie będę podawał, bo nie o to tutaj chodzi.Chodziło mi o to, żeby "panna migotka" zamówiła "próbki" farby od różnych dostawców. Będzie to najtańszy sposób na sprawdzenie, czy winowajcą problemu jest farba. Mam nadzieję, że "panna migotka" napisze jak wyszły testy.