• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

ReklamaB1 - EcoLine 04.2021-12.2024 Bogumiła

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • napiecie a prądODSŁON: 5355
        ~ Piotr Dodany: ponad rok temu

Witam czy ktoś mógłby rozwinąć ten temat bo od niedawna pracuję na lakierni i pomimo wielu pytań w stronę lakiernika nie umie mi odpowiedzieć poza tym że robi to tak na oko co mnie troszkę śmieszy pracuję tam jako pomocnik ale chciałbym nauczyć się czegoś więcej niż tylko wieszania na haczykach . Bo skoro są takie opcje do ustawiania to są ważne wiem tylko że się to zmienia żeby nie tworzyły się przeładowania i farba chwytała pytania tylko jaki powinien być stosunek napięcia do ograniczenia prądowego

• ~ Rycerz;-) 2 ponad rok temu Zazwyczaj ustawiam ograniczenie prądowe połowę mniejsze niż napięcie.Ustawieniem tym ograniczamy prąd by nie wzrastał w przypadku zbliżenia końcówki pistoleta do malowanego detalu.W 100% nie jestem pewny czy dobrze wyjaśniłem więc dobrze by było gdyby ktoś potwierdził lub zaprzeczył :D
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ Dar 1 ponad rok temu Drogi Piotrze więc tak domyślam się iż mówisz o napylaniu elektrostatyczny zwanym potocznie koroną? Jeśli tak to mamy do dyspozycji dwa parametry prądowe, czyli napięcie KV i natężenie prądowe uA. Te ostanie odpowiadają za ładowanie proszku im większe natężenie tym farba bardziej się ładuje.Najczęsciej oba parametry są powiazane ze sobą i jeśli zwiększasz napięcie to i natężenie również (ale to nie reguła i zależy od sprzętu).Pamiętaj proszę o jednej ważnej rzeczy z natężeniem należy uważać podczas malowania detali skomplikowanych tam gdzie naprzykład masz gięcia 90 stopni, wtedy może wystąpić efekt klatki faradaya i jeśli nie posterujesz kinetyką proszku to nici z domalowania. OK to na tę chwilę tyle, jeśli jesteś zainteresowany dalszą wiedzą proszę o kontakt darecki32@tlen.pl
      oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji