- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
odpad farby proszkowejODSŁON: 8235
~ malarzyna Dodany: ponad rok temu
witam.. taka sytuacja: od razu zaznaczam że TRIBO maluję różne wyroby, od profili 10x20mm do wyrobów z drutu (na których ciężko jest określić powierzchnię).. pytanie moje dotyczy uzyskiwanego odpadu: -dla pierwszego wyrobu wychodzi około 5-6% (maluję na około 50% możliwości pistoletów) -dla drugiego wyrobu wychodzi około 15% (maluję blisko 100% możliwości pistoletów) czy taka różnica jest dopusczalna?? czy może powinienem kombinować z cyklonem (w jakikolwiek sposób)??
-
~ bebe 27 ponad rok temu dobry temat aczkolwiek nie wiem dlaczego tak się dzieje. Mnie interesuje jak praktycznie można wykorzystać te odpady lakiernicze?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz;-) 26 ponad rok temu Ogólnie malując Trybo odzysku jest więcej i to nawet o połowę niż elektrostatyką.Masz więcej odzysku przy detalach wykonanych z drutu i to jest normalne iż detal jest małych rozmiarów i większa ilość farby omija go(opada)Możesz poregulować dyszę by strumień był jak najmniejszy zoptymalizować ilość farby aczkolwiek dużo to nie pomoże.Odzysk farby można zbierać w miarę możliwości,potrzeby i malować jakieś inne detale gdzie nie przywiązuję się wagi do koloru lub szukać usług do jego wymalowania.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ malarzyna 25 ponad rok temu czyli, jest to w miarę "normalne", ok... nie chodzi o odzysk, bo ten automatynie trafia ponownie do obiegu. mowa tu o odpadzie... niestety nie mam możliwości wykorzystania odpadu na innych wyrobach, dawkuję go małymi ilościami do czystej farby(tak aby nie zakłucić pracy pistoletów) i nie ma żadnych załamań koloru... chciałem się dowiedzieć, czy mój cyklon działa prawidłowo... Dzięki Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz;-) 24 ponad rok temu Przepraszam nie doczytałem że chodzi o automat :-/w tej kwestii to nie mam doświadczenia.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ bebe 23 ponad rok temu a czym się rożnią farby Trybo od tych nakladanych elektrostatystycznie? Mnie interesuję temat odysku ponownego lakieru proszkowego czyli taki odzyk polega na tym ze się te odpady zbiera i ponownie zasypuje do maszyny i trafia do pieca gdize tworzy sie powloka? pilnie potrzebne mi śa te inforamcje, dzięki za pomoc z góry.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ malarzyna 22 ponad rok temu Te dwa sposoby malowania różnią się od siebie sposobem ładowania farby, więc wydaje mi się że farby różnią się składem cząsteczek, powinieneś zapytać o to dostawcę farby... Cyklon pobiera farbę, która nie osiada na wyrobie, oddziela ją na cząsteczki lekkie, które automatycznie powracają do aplikacji, i na ciężkie, które traktuje się jako odpad farby... ja mam dwie kabiny i dwa cyklony: 1. używam do różnych kolorów (corona) i tutaj ze względu na różne kolory nie można wykorzystywać odpadu... 2. TRIBO tylko do jednego koloru, i dlatego mogę sobie powoli ten odpad wykorzystywać.. Mam nadzieję, że zrozumiale to opisałem pzdroceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ kier 21 ponad rok temu Wiele przyczyn jest w tym zagadnieniu. Zacznij od ilości farby spadającej bo tutaj jest problem największy. Jeżeli malujesz na 100% wydajności pistoletów to farba nie przykleja się do detalu i spad, to co spadnie jest twoją największą stratą tzn. -30%. dużo też zależy od jakości farby (producenta)oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ bebe 20 ponad rok temu mniej więcej rozumiem teraz, ze odpad lakieru jest zbierany i ponownie może byc wykorzystany. Tylko nie bardzo rozumiem jak maszyna zbierą te odpady i ponownie miesza co to jest ten cyklon? mam jeszcze pyatnie gdyz ja mam się zajać lakierami proszkowymi a to jest to samo co farby proszkowe? i czytalam ze po naniesieniu na podloze lakieru tworzy się powloka w piecu to zachodzi przy 180-200 stopni i tam nastepuje ta polimeryzacja. Ate odpady lakieru kiedy są zbierane chyba przed ta polimeryzacją czyli przed etapem wlozenia do pieca? dziękuję z gory za pomoc , ale nie znam się na tym kompletnie a musze się dowiedzięć iz rozumieć technologię :) pozdrawiam!oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz;-) 19 ponad rok temu Wpisz pojęcie malowanie elektrostatyczne w google i znajdziesz trochę informacji co i jak bo z tego co piszesz to nie znasz nawet podstaw technologii.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ malarzyna 18 ponad rok temu na przykład: http://www.adal.com.pl/product... lub: http://www.tensor.com.pl/do_po... zapraszam do lektury :) pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ bede 17 ponad rok temu dziękuję. A jest jakaś różnica miedzy lakierowaniem proszkowym a farbami proszkowymi?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ malarzyna 16 ponad rok temu jak na moje rozumowanie to to samo..oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ rado 15 ponad rok temu teoretycznie nie ma żadnej, choć często producenci mianem lakieru proszkowego określają lakiery proszkowe bezbarwne lub transparentne. Generalnie jednak farba i lakier to to samo.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ bebe 14 ponad rok temu a proces produkcji jest taki sam: bo gdzies czytałam, że przebiega w następujących etapach : 1. nawożenie i mieszanie 2. wytłaczanie 3. rozpraszanie chłodzenie pokruszenie 4. mielenie i przesiewanie ?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ bebe 13 ponad rok temu mam jeszcze pytanie kiedy ten odzysk w cyklonie ma miejsce przed polimeryzacją która zachodzi w piecu w wysokiej temp ? a jeszcze jedno mnie nurtuje jest taka możliwość wykorzystania odpadów innym sposobem niż przez cyklon?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ rado 12 ponad rok temu -tak,przed. -są inne sposoby, farba z kabiny trafia przez sita do zbiornika gdzie mieszana jest z nową. Często przy tańszych kabinach lakiernicy sami przesiewają farbę przez sita i mieszają w wybranym dla siebie stosunku z nową.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ xx 11 ponad rok temu czyli tylko poprzez przesiewanie przez sita, a inny jakiś jeszcze inny innowacyjny sposób?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ xx 10 ponad rok temu proszę o pomoc bo potrzebne mi jet do pracy mgr ;)oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ inzynierrealizacji 9 ponad rok temu Daj na priva inżynierrealizacji@op.pl numer telefonu to pogadamy. Może Ci pomogę, bo pracuję przy tym.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ xx 8 ponad rok temu mail chyba jest błędny bo mi przychodzi mail zwrotny i nie dostarczony...oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ inzynierrealizacji 7 ponad rok temu Bez polskich liter :) inzynierrealizacji@op.ploceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ cyklon 6 ponad rok temu Możesz próbować wyregulować (zdławić) przepływ powietrza przez cyklon (np. przepustnica na rurociągu). Im więcej towaru w obiegu tym większy odpad -wg. mnie normalka.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ xx 5 ponad rok temu ma ktoś pomysł co innego można zrobić z odpadem w jaki inny nowatorski sposób go wykorzystać? niż tylko tak jak do tej pory , że cyklon zbiera i co użyteczne podaje się dalej do obiegu i wykorzystuje ponownie :)oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ xx 4 ponad rok temu ??oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ farba 3 ponad rok temuocena: 100% Jeżeli chodzi o odzysk to sprawa wygląda następująco. W cyklonie oddzielane są cząsteczki o grubości mniejszej od 10um, ponieważ taka cząsteczka jest za mała i nie przyjmuje ładunku elektrycznego. Te większe wracają do zasobnika i możemy ponownie nimi malować. Jeżeli nie masz cyklonu tylko malujesz ponownie spadem z kabiny, niestety te cząsteczki mniejsze od 10um nie są oddzielane, i mieszają się z nową farbą więc automatycznie zwiększa się procent spadu w kabinie przy kolejnym malowaniu. W normalnym procesie produkcyjnym farby, cząsteczek mniejszych od 10 um powinno być 3-5 %. Niestety na rynku jest sporo nierzetelnych producentów i zdarza się że te proporcje są dużo większe. Miałem raz taką farbę, gdzie cząsteczek mniejszych od 10 um było w farbie 30%.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ piekarz 2 ponad rok temu no to się nazywa konkretna odpowiedź... a tam gdzieś wyżej ktoś pytał o inne zastosowanie odpadu.. to może do mąki dodać i cheb upiec huehuehue!!oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ malarzyna 1 ponad rok temu To w takim razie moje pytanie następujące: Skąd mam mieć pewność, że mój cyklon prawidłowo separuje farbę zużytą od dobrej..?? czy jestem w stanie to sprawdzić??oceń komentarz zgłoś do moderacji