• ReklamaA1 - silpol v2

Szukaj

ReklamaB1 - EcoLine 04.2021-12.2024 Bogumiła

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • OdtłuszczanieODSŁON: 4565
        ~ Marcin Dodany: ponad rok temu

Koledzy jak odtłuszczać elementy alumioniowe ? Chce to robić benzyną eks. 1)Natryskiem z pistoletu i wrzucić do pieca na 220 15min 2)Natysk i pędzelkiem przetrzeć i do pieca 220 15min 3)Zrobić sobie wanne zamykaną i zanurzać przed powieszeniem każdy element i potem do pieca 220 15min Najbardziej chyba mi pasuje opcja 3 czas/wydajność/koszta/miejsce Jak wy radzicie ?

• ~ Alchemik 12 ponad rok temu Rozważ zastosowanie fosforanowania polimerowego nie dość że dobrze umyje detale to jeszcze zyskasz na zwiększonej adhezji powierzchni.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ Rycerz;-) 11 ponad rok temu Samo zanurzanie lub natryskiwanie benzyną nie umyję detalu.Musisz przynajmniej pędzlem każdy detal przemyć na dłuższą metę nie jest to dobre rozwiązanie.
    • ~ Marcin 10 ponad rok temu To co byś Rycerz proponował jak tu u siebie robisz ? Alchemik dzięki za odpowiedz
    • ~ Rycerz;-) 9 ponad rok temu U nas jest myjka do mycia środek co odtłuszcza i fosforanowuje detale.Jedynie co myję benzyną+pędzel to felgi po piaskowaniu i jakieś pojedyncze detale.Przy większej produkcji myjka to raczej konieczność..
    • ~ Kikson 8 ponad rok temu A co to jest fosforanowanie polimerowe? Nie spotkałem się jeszcze.
    • ~ Alchemik 7 ponad rok temu Kikson, może faktycznie niezbyt fortunnie to sformułowałem ale niektóre firmy technologiczne oferują fosforanowania cyrkonowo-tytanowe jako polimerowe.
    • ~ Kikson 6 ponad rok temu Pytanie miało zabrzmieć niewinnie, ale jednak się nie udało ;) Trochę Alchemik namieszałeś. Nie jest to istotne w tej dyskusji, ale czuję wewnętrzną potrzebę sprostowania, więc... jeśli chodzi o fosforany, cyrkony-tytany i polimery, to generalnie wygląda to tak: - fosforanowanie żelazowe - powłoki konwersyjne - "fosforanowanie cyrkonowe" - to jest śliski temat. Bo to raczej nie jest fosforanowanie, tylko również powłoka konwersyjna, ale bazująca na cyrkonie, bez fosforanów (chociaż tu nie znam oferty wszystkich firm na rynku, kart wszystkich nie przeczytałem, może nie wszystko wiem) - polimery - pasywacje polimerowe, które w swoim składzie mogą mieć np. cyrkon, tytan.
    • ~ Kikson 5 ponad rok temu A jeśli chodzi o temat wątku. Aluminium fajnie byłoby nadtrawić, a nie tylko odtłuścić. Można to zrobić w jednej kąpieli, ale jednak powinno się ją grzać. Bo trawić można na zimno, ale odtłuszczanie jednak na ciepło. Chyba, że systemem benzyna ekstrakcyjna + trawienie w wannie na zimno.
    • ~ reko 4 ponad rok temu jak kolega wyżej odtłuszczanie, trawienie, dalej płukanie na zbicie pH, dalej płukanie. A jak nie ma kąpieli to od biedy, odtłuszczanie benzyną, przecieranie mechaniczne lub omiatanie piaskiem, odmuchiwanie powietrzem.
    • ~ Kris 3 ponad rok temu Jeśli chodzi o samą przyczepność to tylko preparat odtłuszczająco-trawiący na bazie kwasów zmieszanych z odtłuszczaczem (tensydy). Preparat odtłuści i wytrawi w jednej operacji. Detal należy wypłukać obficie wodą sieciową i ewentualnie w zależności od potrzeb jakościowych dodać kolejne kroki jak woda demi + np. pasywacja (chromowa lub bezchromowa) Kolego Kikson: są na rynku preparaty które odtłuszczają i trawią w temp. pokojowej. Trzeba tylko dobrą chemię kupić.
    • ~ Kikson 2 ponad rok temu Kris - niby tak. Tzn przedstawicie też mi tak mówili, ale jak pojawiały się problemy z przyczepnością przy pracy na zimno, okazywało się, że chyba jednak trzeba podgrzać. Może po prostu źle trafiałem.
    • ~ reko 1 ponad rok temu to źle trafiłeś...spokojnie można pracować w temp. otoczenia i wcale nie potrzeba jakiegoś super środka. Wszystko jest kwestią czasu i stężenia.