• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

ReklamaB1 - EcoLine 04.2021-12.2024 Bogumiła

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Otwarcie lakierniODSŁON: 5515
        ~ ssybi Dodany: ponad rok temu

Witam przymierzam się do otwarcia i zakupu urządzeń do lakierowania proszkowego. Potrzebuje informacji co kupić i co jest lepsze. Nie ma doświadczenia w lakierowaniu potrzebuje porady co do wyboru osprzętu jak i farb. s.pindor@poczta.fm

• ~ lakiernik proszkowy 12 ponad rok temu cześć,gdzie masz zamiar otworzyć lakiernię.Pozdrawiam
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ Stev 11 ponad rok temu Używałem wielu marek wybieram zawsze Geme i Wagnera, nie wyobrażam sobie innego sprzętu ... Najważniejsze elementy Aplikator potem Piec potem Kabina Potem Osprzęt
    • ~ line2000 10 ponad rok temu Wszystko zależy od tego co masz zamiar malować. Nie kupuj pochopnie bo potem nie będziesz miał co z tym zrobić. Jest to dość droga inwestycja i musi być bardzo dobrze przemyślana.Na rynku jest bardzo dużo sprzętu i aplikacji. Jeśli myślisz naprawdę poważnie o otwarciu lakierni mogę w jakiś sposób pomóc, gdyż działam w branży dość długi czas. linetm@onet.pl
    • ~ Gerard Przychodzen 9 ponad rok temu Dobry jest również Nordson.
    • ~ reko 8 ponad rok temu temat rzeka,ale faktycznie warto zainwestować w dobry aplikator i dobry , czyli równy piec. co do marek to jeśli miałbym wydawać paręnaście tyś., to tylko Gema. Na rynku znajdziesz jednak aplikatory dobre o połowę tańsze. Wszystko zależy do czego potrzebujesz sprzęt i co będziesz malować. A co do farb to temat już nawet nie rzeka. Z marek polecić mogę Tobie Dupointa, IGP, Tigera, Govesana. Dla mnie to najlepsze farby jeśli chodzi o fasady. Co nie znaczy, że wśród tańszych marek nie znajdziesz również czegoś dla siebie. Parę dobrych produktów znalazłem w Proximalu, Ibie, czy EkoColorze. Szukaj, testuj, sprawdzaj, choć wiadomo mniej bolą nie swoje błędy.
    • ~ lolo183 7 ponad rok temu Witam nie chcąc zaśmiecać forum to i ja mam pytanie do osób które mają doświadczenie w malowaniu proszkowo . Chciał bym otworzyć własną Lakiernie , miała by na początku służyć do lakierowania małych detali do firmy w której pracuję ( podwykonawstwo ) , a z czasem gdy już będzie wystarczająco funduszy powiększyć ofertę dla większej grupy klientów . Piszę to ponieważ chciał bym się dowiedzieć w co wyposażyć halę tzn. wiem że potrzebuję : 1 Kabinę lakierniczą 2 Piec 3 Aplikator 4 Kompresor 5 Wózki do transportu 6 Piaskarkę 7 Wannę do odtłuszczania Kolejne moje pytanie to czy są potrzebne pozwolenia na otwarcie takiej lakierni ? Czy wystarczy zgłoszenie ponieważ jak by na to nie patrzeć to nie będę używał lakierów płynnych . Czy potrzebne są jakieś oczyszczalnie ścieków ? I jeszcze jedno pytanie czy ktoś korzystał z maszyn firmy ROMER P.P ?
    • ~ krystal klear 6 ponad rok temu Przydałby się też osuszacz ziębniczy. Mam kabinę i piec z wspomnianej firmy; bez zastrzeżeń, robią swoje. Co masz zamiar malować? Trzon Twojej malarni to aplikator więc warto dostosować go do potrzeb...
      oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
    • ~ lolo183 5 ponad rok temu OK dzięki , a że się tak zapytam do czego służy ten Osuszacz ziębniczy ? Na wikipedi pisze że do osuszania powietrza tak ? Czyli potrzebuję go po to żeby osuszyć pomieszczenie żeby farba nie była mokra czy w innym celu się go stosuje ? Pozdrawiam
    • ~ krystal klear 4 ponad rok temu Nie, osuszasz powietrze idące z kompresora; bez tego możesz mieć problemy z wilgocią np. zlepianie farby.
    • ~ lolo183 3 ponad rok temu Dzięki , a nie orientujesz się jak z pozwoleniami jest ?
    • ~ krystal klear 2 ponad rok temuocena: 100%  Pozwolenie się na pewno przyda:) Pamiętaj też o utylizacji resztek proszku, nie można tego po prostu wywalić na MPO; w razie kontroli trzeba mieć dokument potwierdzający, że ktoś to odebrał/oddałeś do specjalnej firmy...ale to później, jak już ruszysz. Sam stałem przed podobnymi dylematami jakiś czas temu. Z perspektywy czasu, mogę Ci napisać tyle, że gdybym miał okazję to celowałbym w sprawdzoną używaną kabinę/piec zamiast kupować nowe, dużo zaoszczędzisz; ewentualnie skonstruować je samemu (zwłaszcza kabinę) jeśli jesteś złotą rączką/znasz kogoś. Dużo cennych informacji znajdziesz na tym forum od kolegów, tylko trzeba pokopać, najlepiej z poziomu googla, he he. Panie administrator, może kiedyś uda się to przearanżować tematycznie? Mam sporo materiałów know how, mogę Ci podesłać...pozdrawiam.
    • ~ lolo183 1 ponad rok temu Cześć oraz dzięki za informację . Co do kupna urządzeń to będę celował w używki ze względu na brak funduszy , okazało się że na dofinansowanie z UE nie mam co liczyć ..... Na allegro znalazłem komplet z WOLMAL-a za psie pieniądze i się nad tym zastanawiam . Pozdrawiam