- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
,,Pajęczyna,, po bezbarwnym proszkowymODSŁON: 4976
~ Rycerz;-) Dodany: ponad rok temu
Po malowaniu lakierem proszkowym bezbarwnym na detalu powstała tzw.pajęczyna tak jakby lakier potrzaskał lecz jest to nie wyczuwalne.Malowałem kilka sztuk i tylko na jednej powstał taki defekt.Pewny nie jestem lecz wydaje mnie się że po wyjechaniu z pieca było wszystko ok tylko po jakimś czasie to nastąpiło.Detal to kula przed malowaniem polerowana i myta w benzynie.
-
~ pulverpolska 7 ponad rok temu Oj Rycerzu ciagle walczysz z transparentami. Teraz to książkowy przykład nie wypalonego do końca transparentu. Właśnie tak pęka jakby w pajęczynkę. Jeśli nie ma śladów paluchów wsadz ponownie do pieca i wypal jeszcze raz . Przeczytaj uważnie temat czas w piecu (leon)jak ustalamy czas utwardzania farb.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz;-) 6 ponad rok temu Ok lecz myślałem że to raczej odwrotnie gdy za długo się wygrzewa to powstaje taka pajęczyna.Coś ostatnio mam z piecem problemy jeśli wsad jest w miarę delikatnych(cienkich)detali to temp.na zegarze czyli temp.powietrza w piecu nieznacznie się różni od temp.detalu.Lecz jeśli są to dość grube,ciężkie detale to różnica potrafi być 30stopni co już jest dość sporo.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ chemik 5 ponad rok temu To normalne że detale grubsze dłużej się nagrzewają. Najgorzej to jeśli mieszasz wsad z różnymi grubościami. A co do felg to zrób to co radzi Pan Henryk i będzie ok Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 4 ponad rok temu Rycerzyku nie podałeś jak zmierzyłeś ta różnicę temperatury o 30 C i po jakim czasie od uzyskanych wskazań na sterowniku. Coraz bardziej przekonuję się ze i poprzedni problem ciapków w niebieskim transparencie i teraz pajęczynka w bezbarwnym i ta różnica o 30 C to zbyt mała moc ZAINSTALOWANA ALBO WALNIETE GRZAŁKI twojego pieca. Podaj wszystkie wymiary wew pieca , moc zainstalowana, grubość blach w ścianach wewnetrznych , ilość szyn albo waga wózka. JEŚLI RÓZNICA JEST 30 C TO -JEST TRAGEDIA !!!!oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz;-) 3 ponad rok temu chemik wiem takie podstawy:-)lecz nawet po dłuższym grzaniu temp. detalu znacząco różni się od temp. powietrza w piecu. pulverpolska mierzę temp. Pirometrem i jak na razie się sprawdza.Jeśli na sterowniku mam 200stopni to nawet po 15-20minutach temp. detalu jest 170-175.Przy wsadzie drobnych(cienkich)elementów to jest ok. Nie łącz problemów z ciapkami bo to w innym piecu wypalam i temat mam już zamknięty. Piec jest olejowy i tak sobie przypominam jakiś czas temu palnik nawalił i był wstawiony inny może jest słabszy i ma problem z dogrzaniem grubszych elementów.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 2 ponad rok temu Sprawdz dwie rzeczy i na 100 % trafisz na przyczynę. 1/ Sprawdz czujkę temperatury czy nie cofnęła sie w izolację pieca lub nie dotyka do wewnętrznego oblachowania pieca. MUSI CAŁA BYC W PIECU I NICZEGO NIE DOTYKAĆ. 2/ Na 90 % MASZ PRZEPALONY LUB PĘKNIĘTY WYMIENNIK CIEPŁA!!nigdzie tego nie wyczytasz ale objawy są właśnie takie. - jakby utrata mocy pieca mimo że oleju pali wiecej - ogromna nierównomierność rozkładu temperatury wewnątrz pieca -najczęsciej nie dogrzewa grubszych elementów na dole pieca ale nie ma tu reguły. Obejrzenie wymiennika z zewnątrz niewiele daje. Zrób taką próbę. 1/ Odłącz sterowanie palnika i szczelnie zatkaj chwyt powietrza do palnika TYLKO TYLE by palnik nie ruszył. 2/ Rozłącz rurę wylotu spalin do komina tuż za wymiennikiem i załóż szczelnie ale z luzem cieniutką torbę plastikową np.torebki śniadaniowe. 3/ Włącz dmuchawę przy zamknietych drzwiach pieca. PRZEZ OTWÓR SPALINOWY NIE MOŻE LECIEĆ ŻADNE POWIETRZE - TOREBKA NIERUCHOMA. Powodzenia ale wolałbym by nie było to co podejrzewam bo to koszty dla ciebie!! Jeśli okaże sie że miałem racje - napisz może poradzę co dalej.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz;-) 1 ponad rok temu Wielkie dzięki pulverpolska miałeś rację lakier bezbarwny nie był do końca wypalony dziś wrzuciłem ponownie do pieca i pajęczyna znikła :-)Maluje już parę lat i jeszcze się z takim czymś nie spotkałem.Co do tematu pieca dalej śledzę temperaturę detali w piecu i jeśli nadal będzie taka różnica co wcześniej pisałem to zastosuje się do Twoich wskazówek.I oczywiście napiszę co i jak .oceń komentarz zgłoś do moderacji