• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

ReklamaB1 - EcoLine 04.2021-12.2024 Bogumiła

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • piec ODSŁON: 3327
        ~ herbata Dodany: ponad rok temu

Witam, mam zamiar w garażu stworzyć sobie taką mini lakiernię, by lakierować np. alufelgi i inne pierdółki. Kabina to nie problem bo sobie pospawam wg własnego projektu i dodam jakiś odciąg proszku, aplikator najprostszy tribo z pojemniczkiem podłączany do sprężarki to koszt rzędu niecałego tysiąca, ale największy problem to budowa piecyka, mam dwie koncepcje: buda pospawana z blach, między nimi jakiś izolator ciepła, a źródłem ciepła byłaby nagrzewnica elektryczna lub wnętrzności kuchennego pieca elektrycznego (grzałki, regulator temp. etc.) - takie coś zdałoby egzamin? Oczywiście piec nie byłby jakiś monstrualnych gabarytów. Jeszcze mam pytanie do znawców tematu lakierowania tribo, bo ja w pracy maluję tylko koroną, więc nie jestem obeznany w temacie. Jak wygląda lakierowanie na już pomalowany element? Czy też jest to takie trudne jak w przypadku korony, że trzeba umiejętnie napylać lakier, by nie narobić "odprysków"?

• ~ reko 6 ponad rok temu co do pieca, to wiem, że chcesz tanio, ale to się nie uda. Tzn pomysł z nagrzewnicą odpada, piec musi mieć równy rozkład temp., co do grzałek z piekarnika to jeśli myślisz o piecu o wymiarach góra 50cm/50cm to może się sprawdzi. Co do tribo to nie ma żadnych problemów. Element , który chcesz malować musi być odtłuszczony i dobrze byłoby żeby był lekko zmatowiony. To poprawi przyczepność farby. Cała reszta niemal jakbyś malował na goły detal.Czasami może ci wyskoczyć mały "baranek", ale to wszystko.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ herbata 5 ponad rok temu A gdyby dodać od góry wentylator tak jak to w piecach wygląda? Trochę szkoda, bo profesjonalny piec to kilka tysięcy PLN...
    • ~ ftl_kk@wp.pl 4 ponad rok temu A dlaczego pomysł z grzałkami z piekarnika jest zły? Po prostu misi ich być stosunkowo więcej, w zależności od gabarytów pieca. Co do równomiernego rozkładu to wystarczy odpowiednio zaprojektować piec. Jeżeli miałby służyć jedynie do wypału felg to mógłby wyglądać tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_ob... lub tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_ob... bez żadnych wentylatorów, chodzi tylko o to, aby ciepło do każdej felgi oraz powierzchni felgi docierało mniej więcej równomiernie ( jeżeli np. umieścilibyśmy grzałki na dole a felgi jedna nad druga to te wyżej dostałaby mniej energii). Oczywiście taki piec bez wentylatora powoduje dłuższe nagrzewanie się detalu, ale przecież to produkcja garażowa, a taki wentylator mógłby nawet podwoić koszt pieca. Piec z balach ocynkowanych wew. i zew. nitowanych, izolacja z wełny mineralnej, regulacja temperatury jak w piekarniku i gotowe.
    • ~ gosc 3 ponad rok temu Witam. Daj meila to wysle Ci zdjecia pieca który zrobilismy calkiem nie dużym kosztem. Piec idealnie na 4 felgi z luzem jak sie postaramy to wchodzi 8szt 16" stalowej. Spokojnie trzy ramy rowerowe, mozliwosc przebudowy zawiesi górnych w każdej chwili wiec piecyk naprawdę elastyczny. Zainstalowane wlasnie grzalki z piekarnika :) 3szt lacznie 9kW. Kazda grzala dwu sekcyjna wiec na grzaniu idzie 9kW a na dogrzewaniu 6kW spokojnie daje rade a dość dużą oszczędność. Pozdrawiam
    • ~ herbata 2 ponad rok temu Wyślij zdjęcia na viberlive@gmail.com . Ile wyniósł koszt budowy takiego pieca?
    • ~ gosc 1 ponad rok temu Zdjecia wysle jutro. Ciezko ocenic bo wiekszosc profili na ramę podstawe, blachę na zewnętrzne poszycia itp mielismy na miejscu. Tak no oko szybko liczac to zmieścisz sie w 3tys. Jeśli oczywiscie masz troche sprzętu u siebie, a jak nie to na pewno masz jakiś zaprzyjaźniony warsztat slusarski. Pozdrawiam