- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
piec ODSŁON: 3327
~ herbata Dodany: ponad rok temu
Witam, mam zamiar w garażu stworzyć sobie taką mini lakiernię, by lakierować np. alufelgi i inne pierdółki. Kabina to nie problem bo sobie pospawam wg własnego projektu i dodam jakiś odciąg proszku, aplikator najprostszy tribo z pojemniczkiem podłączany do sprężarki to koszt rzędu niecałego tysiąca, ale największy problem to budowa piecyka, mam dwie koncepcje: buda pospawana z blach, między nimi jakiś izolator ciepła, a źródłem ciepła byłaby nagrzewnica elektryczna lub wnętrzności kuchennego pieca elektrycznego (grzałki, regulator temp. etc.) - takie coś zdałoby egzamin? Oczywiście piec nie byłby jakiś monstrualnych gabarytów. Jeszcze mam pytanie do znawców tematu lakierowania tribo, bo ja w pracy maluję tylko koroną, więc nie jestem obeznany w temacie. Jak wygląda lakierowanie na już pomalowany element? Czy też jest to takie trudne jak w przypadku korony, że trzeba umiejętnie napylać lakier, by nie narobić "odprysków"?
-
~ reko 6 ponad rok temu co do pieca, to wiem, że chcesz tanio, ale to się nie uda. Tzn pomysł z nagrzewnicą odpada, piec musi mieć równy rozkład temp., co do grzałek z piekarnika to jeśli myślisz o piecu o wymiarach góra 50cm/50cm to może się sprawdzi. Co do tribo to nie ma żadnych problemów. Element , który chcesz malować musi być odtłuszczony i dobrze byłoby żeby był lekko zmatowiony. To poprawi przyczepność farby. Cała reszta niemal jakbyś malował na goły detal.Czasami może ci wyskoczyć mały "baranek", ale to wszystko.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ herbata 5 ponad rok temu A gdyby dodać od góry wentylator tak jak to w piecach wygląda? Trochę szkoda, bo profesjonalny piec to kilka tysięcy PLN...oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ ftl_kk@wp.pl 4 ponad rok temu A dlaczego pomysł z grzałkami z piekarnika jest zły? Po prostu misi ich być stosunkowo więcej, w zależności od gabarytów pieca. Co do równomiernego rozkładu to wystarczy odpowiednio zaprojektować piec. Jeżeli miałby służyć jedynie do wypału felg to mógłby wyglądać tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_ob... lub tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_ob... bez żadnych wentylatorów, chodzi tylko o to, aby ciepło do każdej felgi oraz powierzchni felgi docierało mniej więcej równomiernie ( jeżeli np. umieścilibyśmy grzałki na dole a felgi jedna nad druga to te wyżej dostałaby mniej energii). Oczywiście taki piec bez wentylatora powoduje dłuższe nagrzewanie się detalu, ale przecież to produkcja garażowa, a taki wentylator mógłby nawet podwoić koszt pieca. Piec z balach ocynkowanych wew. i zew. nitowanych, izolacja z wełny mineralnej, regulacja temperatury jak w piekarniku i gotowe.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ gosc 3 ponad rok temu Witam. Daj meila to wysle Ci zdjecia pieca który zrobilismy calkiem nie dużym kosztem. Piec idealnie na 4 felgi z luzem jak sie postaramy to wchodzi 8szt 16" stalowej. Spokojnie trzy ramy rowerowe, mozliwosc przebudowy zawiesi górnych w każdej chwili wiec piecyk naprawdę elastyczny. Zainstalowane wlasnie grzalki z piekarnika :) 3szt lacznie 9kW. Kazda grzala dwu sekcyjna wiec na grzaniu idzie 9kW a na dogrzewaniu 6kW spokojnie daje rade a dość dużą oszczędność. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ herbata 2 ponad rok temu Wyślij zdjęcia na viberlive@gmail.com . Ile wyniósł koszt budowy takiego pieca?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ gosc 1 ponad rok temu Zdjecia wysle jutro. Ciezko ocenic bo wiekszosc profili na ramę podstawe, blachę na zewnętrzne poszycia itp mielismy na miejscu. Tak no oko szybko liczac to zmieścisz sie w 3tys. Jeśli oczywiscie masz troche sprzętu u siebie, a jak nie to na pewno masz jakiś zaprzyjaźniony warsztat slusarski. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji