- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
skorka pomaranczowaODSŁON: 5179
~ romanoxx Dodany: ponad rok temu
Witam Mam maly problem a mianowicie na powierzchni detali czesto pojawia mi sie delikatny efekt skorki pomaranczowej. Problem w tym ze raz on wystepuje a raz nie. Lakiernicy twierdza ze nie zmieniaja parametrow napylania i ze sa one caly czas takie same. Moze wie ktos jak rozwiazac taki problem?????
-
~ pulverpolska 3 ponad rok temu Kolego i to mnie martwi że nie zmieniają parametrów napylania i wszystko malują jednakowo - a każda farba jest inna i ma różną tolerancję na nie optymalne nastawy. Podam ci wszystkie przyczyny powstawania efektu skórki pomarańczy. Dla każdej farby powinieneś notować ustawienia dla których jest OK a dla jakich jest żle, po kilku malowaniach zoptymalizujesz nastawy dla każdej farby. Przyczyny "orange peel" w kolejności najczęstszych powodów: 1/ Przeładowanie farby i jonizacja zwrotna - zmniejsz wysokie napięcie kV, umasienie pistoletu bezposrednio do detalu, zmiana odległości pistolet-detal. 2/ Za gruba lub za cienka warstwa farby na detalu - tylko przy optimum wychodzi dobrze, teraz miernik grubości farby kosztuje ok 400zl jak nie masz to kup. 3/ Zbyt powolne nagrzewanie się detali w piecu - mała moc, zbyt duże wsady, duży spadek temp przy zmianie wsadu. Czas od momentu wjazdu do pieca do stopienia proszku powinien być jak najkrótszy. 4/ Zmieszanie różnych farb lub o różnym składzie - czasami robimy to świadomie a czasem nie zwracamy uwagi na mieszanie różnych partii produkcyjnych tej samej farby, a skład produktu może być inny ( u nas są nalepki białe i żółte i nie należy z takich kartonów mieszać farb). 5/ Przeterminowane farby częściowo przereagowane. Teraz widzisz dlaczego tak trudno uchwycić przyczynę problemu. Napisz co najbardziej pomogło.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ grex 2 ponad rok temu Pulver ma rację każda farba (producent) ma swoje parametry nie można ustawić parametrów 1 dnia miesiąca i jechać cały miesiąc.Ale zakładam że używasz farb jednego producenta więc problem jest w grubości. Miernik grubości farby odpowie na pytanie.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ romanoxx 1 ponad rok temu zgadza sie, przyczyna byla za mala grubosc farby na elemencie :) dzieki za radeoceń komentarz zgłoś do moderacji