- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
STD AFCODSŁON: 2202
~ Lukasz Dodany: ponad rok temu
Witam. Co oznacza skrót STD a co AFC? Jaki jest stosunek przepływu powietrza do ilości proszku.Wczoraj wywalili malarza i teraz muszę to szybko ogarnąć.Maluje pistoletem NORDSON ENCORE.
-
~ Rycerz;-) 2 ponad rok temu AFC- automatyczna regulacja napięcia na elektrodzie przy jednoczesnym utrzymaniu prądu na optymalnym poziomie.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ krystal klear 1 ponad rok temu Witam, maluje tym pistoletem w wersji LT; tryb AFC, jak pisał kolega Rycerz, pistolet dobiera sam napięcie, w zależności od odległości od detalu; regulujesz tylko natężenie tj. jego górny próg. Dla odmiany tryb STD pozwala ustawić górny próg napięcia a natężenie robi z automatu. Jest też opcja wyjść do konfiguracji i ustawić oba parametry niezależnie od siebie. Na początku malowaliśmy wszystko na AFC w granicach 20-30uA, ale przejście na STD i trzymanie kV w okolicach 25 pozwoliło dopiero na komfortowe i bezstresowe malowanie; definitywnie lepsza kontrola nad malowaniem, praktycznie zero problemów z jonizacją wsteczną i aksamitne powłoki na trzech konkretnych warstwach. Odnośnie ratio proszek/pow to trzymamy się proporcji 6/9. Nie korzystamy ze Smartflow. Nie wiem jak duże powierzchnie malujesz. Mam nadzieję, że to chociaż trochę pomogło. W razie potrzeby, mogę podesłać namiar na przedstawiciela Nordsona tudzież podesłać polski manual w pdf. Pozdr.oceń komentarz zgłoś do moderacji