- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
szlifierkaODSŁON: 5504
~ krystal klear Dodany: ponad rok temu
Potrzebuję porady odnośnie wyboru dobrej szlifierki; główne zadanie to odciążyć palce i przygotować powierzchnie gładką jak pupa niemowlaka pod kolejne warstwy. Do tej pory podkład proszkowy był wyrównywany u nas papierem ściernym (gruba granulacja na sucho + 220 mokro); efekt dobry, ale sam proces czasochłonny. Słyszałem dużo dobrego o typie DA (dual action); czego używacie i co proponujecie? Z góry dziękuję za info.
-
~ bartek 8 ponad rok temu Witam. kiedys kupiliśmy zwykła niemarkową oscylacyjna szlifierke 150mm średnicy spisywała sie świetnie do czasu jej padnięcia. Obecnie mamy 150mm firmy Mirka i 75mm tez tej samej firmy ale ma zmienne głowice wiec mozna i 75mm i 50mm zakładac. Bardzo wygodne przy felgach do tego ta mniejsza ma bardzo mała oscylacje tzn promień po jakim sie porusza podstawa i fajnie szlifuje ranty i trudo dostepne miejsca nie kaleczac prostych dużych połaci. Tak wiej My polecamy Mirke ale dobry tez 3M, atlas tez chyba robi oscylacje. Najlepiej kup cos taniego i zobacz co Ci przypasi bo w markowym sprzecie jest duża rozpietość w samych opcjach szlifu a ceny tez nie pozwola kupic wszystkich modeli przynajmniej na moje warunki :)oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
-
~ krystal klear 7 ponad rok temu Rozumiem, żeby celować tylko w oscylacyjne? Czy oscylacyjno mimośordowe? Pogubiłem się w nazewnictwie; może to głupie, ale czy oscylacyjna mimośrodowa i mimośordowa oscylacyjna to to samo :) Znalazłem taką definicję: "Szlifierki mimośrodowe to elektronarzędzia o zasadzie działania bardzo zbliżonej do zasady pracy szlifierek oscylacyjnych. Główna różnica pomiędzy tymi maszynami sprowadza się do wykorzystania w szlifierkach mimośrodowych, oprócz oscylacji, ruchu obrotowego stopy szlifierskiej" Co z rotacyjno-obitalnymi/rotacyjno-wibracyjnymi/dual action? Mirka i 3M wyglądają konkretnie, wierzę, że to dobry sprzęt; ale na początek myślałem bardziej o ekonomicznym: http://www.techman.com.pl/p/sz... http://www.techman.com.pl/p/sz... Brać? Na co zwrócić uwagę poza skokiem oscylacji? Wiem, że dysk wsporczy na rzepy mogę dobrać jaki chcę na średnice, wystarczy grubośc pianki 10mm?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ kusper 6 ponad rok temu Różnica głównie chyba taka że to co podał wcześniej kolega czyli Mirka i 3M to urządzenia elektryczne a to co podałeś to szlifierki pneumatyczne. Czy masz na pewno na tyle powietrza że Ci wystarczy?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ bartek 5 ponad rok temu My mamy obie pneumatyki ale teraz jak mialbym wybierac wzialbym elektryka. Nie ze wzgledu na wydatek powietrza ale na oszczednosci z jego produkcja zwiazane. Czasami trzeba cos tam szlidnac I zaraz 22kW napierdziela a pracy na pare minut. W czasie produkcyjnym ok pasi zawsze Te 7 bar w instalacji jest ale po pracy tez czasem dlubiemy pierdolki czy to lampionik drewniany dla ukochanej czy jakies inne ozdobki do domu I generuja sie niepotrzebne koszty. Co do rodzaju to oscylacyjna one chyba w wiekszosci maja I tak rotacje zadana wiec chyba najladniej sie nimi wybiera nierownosci. Wieksza 5mm skoku mniejsza mamy 2,5mm skoku I obie spisuja sie swietnie zalezy do czego potrzebujesz. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ krystal klear 4 ponad rok temuocena: 0% Ok panowie, dzięki za info. Ciśnienia pod dostatkiem, ale sytuacja analogiczna jak u Bartka, więc wezmę pod uwagę wersję na prąd. Przeznaczenie stricte pod felgi, celuję na skok 2,5mm. Zakup i tak przekładam na luty, zabijają nas powoli styczniowe wydatki. Jeszcze jedna kwestia, stosujecie normalne krążki za 1zł czy coś ekstra?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ bartek 3 ponad rok temu Sasiad ma hurtownie nortona wiec ki przywozi rozne rozniste I tacki z wlukniny I rozne gradacje papieru sciernego I siatki szlifierakie roznosci naprawde a ja mu cos pomaluje I jestesmy kwita wiec co do cen Ci nie pomoge :)oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ kusper 2 ponad rok temu Ale typowo pod felgi do matowania tylko frontu rozumiem? A co z powierzchnią między ramionami?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ krystal klear 1 ponad rok temu Tak, pod front; reszta ręcznie papierkiem ściernym...oceń komentarz zgłoś do moderacji