- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Termoobieg w piecuODSŁON: 2432
~ McCoy Dodany: ponad rok temu
Witajcie, Postanowiłem wyposażyć lakiernię w kolejny piec. W oparciu o zdobyte dotychczas doświadczenie i uważną lekturę tego forum zaplanowałem stworzenie komory roboczej o wymiarach 140(160)X 200 X 400. O ile mam już plan wykonania konstrukcji pieca, izolacji i sterowania, to nadal szukam rozsądnego i sprawdzonego systemu dla termoobiegu. Intuicyjne wydaje się zastosowanie grzałek w podłodze pieca, zainstalowanych w szczelinie powietrznej, nakrytych perforowaną podłogą, z obiegem wymuszonym przez wentylator zasysający powietrze z centralnej, górnej części pieca. Być może lepszym sposobem jest mieszczenie pakietów grzałek niejako zintegrowanych z wentylatorem promieniowym na górze pieca i rozprowadzenie powietrza kanałami do dolnej części pieca, z zachowaniem symetrycznego rozmieszczenie wzdłuż dłuższych boków? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi . Dodam, że inwestycja jest na etapie projektowania i kosztorysowania, wiec pole manewru dot. rozwiązań technicznych jest nieograniczone, z wyjątkiem umiaru cenowego ;) Pozdrawiam!