- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
wygrzewanie ocynkuODSŁON: 4935
~ crrilan Dodany: ponad rok temu
Witam, jestem początkującym lakiernikiem, nie bardzo się orientuje z wygrzewaniem ocynku czy każdy rodzaj trzeba wygrzewać jeśli nie to jaki trzeba a jaki nie i jakie są ewentualnie komplikacje Pozdrawiam
-
~ Rycerz;-) 4 ponad rok temu Maluje na ocynk galwaniczny i nie wszystkie detale przed lakierowaniem wygrzewam.Z doświadczenia wiem które detale muszę wygrzać a które nie koniecznie iż nie mam z nimi problemów.Wygrzewać powinno się w temperaturze wyższej niż wypalasz farbę w czasie tak z 20-30minut (to nie jest święta zasada trza próbować)Główne komplikacje przy malowaniu ocynku z którymi ja się spotkałem to właśnie odgazowanie ocynku w czasie wypalania farby.Efekt taki jakbyś szpilką ponakłuwał pomalowany detal.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ NICK 3 ponad rok temu Wydaje mi się że odgazowywanie bardziej połączonę jest z jakością cynku lub ze składem materiału, niż samym wygrzewaniem. Malowałem bramy które były wyszlifowane (oscylacyjną), następnie fosforanowene, wygrzewane a i tak odgazowały i to w nie na wszystkich elementach.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ mt.dzwiedz 2 ponad rok temu Rozwiązania doskonałego nie ma. Możesz mieść ocynk piaskiem, odgazować w piecu, używać farb z antygazem a i tak od czasu do czasu coś wyskoczy.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ lak 1 ponad rok temu na gazowanie ocynku wpływ ma wiele czynników, a najczęściej spotykanie to: -tlenki na jego powierzchni, -nazwijmy to "zabrudzenia" w wewnętrznej warstwie ocynku, -materiał, czyli to co w tej stali często się znajduje, To tak najprościej. Ażeby możliwie wyelimnowac gazowanie najlepiej usunąc tlenki powierzchniowe chemicznie lub mechanicznie oraz wygrzac ocynk w temp. powyżej 200st i w czasie 10-20min.(temperatura dla detalu). W ten sposób zniwelujesz szanse pojawienia się zgazowań o 95%. Farba z antygazem w przypadku takiego przygotowania powierzchni nie będzie konieczna. Jeśli jednak wiesz, że na jakimś detalu zgazowania mogą się pojawic lub wolisz dmuchac na zimne użyj farby z antygazem.oceń komentarz zgłoś do moderacji