• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2025 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 - konica minolta 18.02.2022-31.12.2025 Bogumiła

Forum

Dział

Wątek

• Malowanie proszkoweWĄTKÓW: 125
      • Budowa pieca lakierniczego podsumowanieODSŁON: 2915
        ~ milenium5 Dodany: ponad rok temu

Witam wszystkich. Planuję budowę pieca lakierniczego, chcę wymienić się informacjami z innymi , opisać krok po kroku co udało się zbudować. Przeczytałem wszystkie tematy na forum, szukałem informacji na stronach zagranicznych itp. Pieca nie zakupię nowego u producenta ponieważ sam buduję większość wyposażenia firmy, mam sprzęt i możliwości ponadto piec który chcę wykonać ma być niestandardowy. Koncepcja pieca dzielonego łącznie 4,5m podział 1,5m/3m, drzwi na szczycie pieca oraz z boku , przy drzwiach bocznych wsuwana ściana grodziowa. Mniejsza część ogrzewana elektrycznie, większa palnik olejowy. Ze względu na moc przyłączeniową większa część na olej a mała na prąd aby regulacja temperatury i rozprowadzenie ciepła były łatwe do wykonania. Kolega ma mniejszy piec o podobnej budowie lecz elektryczny i to rozwiązanie sprawuje się doskonale. Oglądając różne konstrukcje doszedłem do wniosku że najlepszym rozwiązaniem będzie zamocowanie dwóch kątowników po prawej i lewej pieca w które będzie wsuwana kratownica na rolkach, rozwiązanie to zobaczyłem na rosyjskiej stronie i na filmach, spisywało się dobrze. Szkielet z profili 50x70x3 ramki co 1,5m. Ściany zewnętrzne z płyty warstwowej z wełny 80mm. Na to od środka wata 50mm dwie warstwy na zakład i tutaj dylemat co dalej? Koncepcje są różne, niby mniej stali w piecu do czego dążę daje nam oszczędność ale duże trudności w budowie. Wełna z alufolią niby ok ale w praktyce ścianki bardzo wrażliwe na uszkodzenia a na pewno zahaczymyi zrobimy dziury w poszycie, tektura termiozolacyjna z gambit-u koszt 40zl/mk 3mmgr arkusze 1mk, blacha ocynk 1x2m koszt 40zl Tekturę trzeba by zamocować na stelażu albo profile śmieciowe z blachy max 1mm ale ciężko takie coś kupić albo pręty ale one już mają masę. Uszczelka drzwi- sznur ceramiczny a pod nim szczelina okolo 1-2mm aby nie było mostków cieplnych, wnętrze pieca maksymalnie oddzielone od zewnętrznej części. Szukam jeszcze jakiś termoizolatorów aby oddzielić stelaż wewnętrzny od zewnętrznego. Podłoga z blachy 0,8 na wacie ubitej.

• ~ zenek 3 ponad rok temu kolego, gdzieś w czeluściach tego forum jest opisane jak budować piec. 4,5 metra to niedużo, nie pieprz się z dzieleniem go na dwie części i oddzielne sposoby ogrzewania. większa komplikacja, więcej awarii i problemów, to ma być proste i zarabiać na siebie. masz malować, grzać i brać pieniądze. ogrzanie 4.5m a 1.5 to dosłownie kilka złotych różnicy. drzwi zrób jedne od szczytu. wszystko jest dobrze, jak piec jest zimny, wtedy wózki ładnie jeżdżą, jak się nagrzeje będą się blokowały na miejscu łączenia, będzie się obijało, będą wtrącenia. zły pomysł. co innego robić piec 12 m, wtedy dziel na dwa.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ milenium5 2 ponad rok temu Czytałem wszystkie te tematy i jest tam ogólnie opisane ale brak konkretów. Jak na razie mam piec wys 1,9m , 90cm szeroki i 1m głęboki , moc około 7 kw, wszystko do niego trzeba precyzyjnie upychać, 19" felgi wchodzą na styk. Potrzeby mam raczej na tą mniejszą część ale trafiają się fuchy na jakieś balustrady, felgi od tira , bywa że mam po 16 felg do wypalenia i wtedy bym używał albo całości albo większej części lecz najczęściej by pracowała ta mała część. Kolega który ma podobny charakter działalności ale jest z innego miasta ma piec o wymiarach 2m wys, szer 1,3m dł 3,5m i dzielony jest 2,5;1m moc 45kw. Pracuje u niego mała część częściej. Bardziej kierujmy rozmowę w kierunku spraw technicznych a nie zastosowań i potrzeb. Część o podstawie 1,5x3m ma mieć termoobieg , wymiennik po boku pieca jak w większości konstrukcji. Zależy mi jak każdemu na najlepszym rozprowadzeniu ciepła , jak poprowadzić kanały ? Wylot w podłodze przy ścianie czy może wystarczy w ścianie przy podłodze, zasysanie myślałem zrobić po drugiej stronie(przeciwległy bok pieca) niż wymiennik, w suficie. Kwestia wentylatora , producenci montują 1-1,5kw wentylatory. Mam taki 0,55kw i robi duży przeciąg, czy nie będzie za duży taki 1,5kw a może zrobić szerszy kanał na wylocie aby ciśnienie wylotu było mniejsze?
    • ~ Trawa 1 ponad rok temuocena: 0%  http://romerpp.pl/lang-pl/33-j... Ogólnie mówiąc, polecam outsourcing.