- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Malowanie proszkowe felg aluminiowych na srebrnyKOMENTARZY: 3ODSŁON: 2348
~ Dodany: ponad rok temu
Witam Panowie od pewnego czasu borykam sie z problemem malowania alusów na srebrny kolor (domyslnie ma wyjsc RAL 9006). Problem w tym że za kazdym razem lakier wychodzi o kilka odcieni ciemniejszy niz na wzorniku i klientom sie to nie za bardzo podoba. Maluję farbami z Axalty. Wyprobowalem juz kilka roznych farb, ktory mialy byc w odcieniu 9006 i za kazdym razem efekt kolorystyczny nie jest zadowalajacy. Może ktoś poleci cos sprawdzonego z innych firm, bo szczerze mowiac juz mi rece opadaja. Z góry dziekuje za wszelkie sugestie pozdrawiam Paweł
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
Budowa pieca KOMENTARZY: 0ODSŁON: 2081
Witam kolegów. Mam pytanie odnośnie budowy pieca do lakierni proszkowej. Mam zamiar zbudować piec o długości 6.5m wysokości 2m i szerokość 1.5. Mam pytanie odnośnie rozprowadzania ciepła na cały piec ? Jak najlepiej zrobic obieg ? Mam zamiar zastosować palnik olejowy firmy elco 140 kw. Bede bardzo wdzięczny za każda podpowiedź. Pozdrawiam
- Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
-
Czas wypalania farby?KOMENTARZY: 2ODSŁON: 2306
Witam, proszę Was o pomoc ponieważ mam sprzeczne informacje na temat czasu jaki powinien malowany element znajdować sie w piecu. Stad moje pytanie : 1.Czy np felga aluminiowa po pomalowaniu powinna trafić do pieca na 10min( jak podaje producent) gdy piec osiągnie 180 stopni? 2. Czy tez 10 min mierzone od momentu osiągnięcia 180 stopni przez przykładowa felgę ? przepraszam za być może banalny pytanie - jestem początkującym w tym temacie i niestety wszystkiego muszę sie uczyć metoda prób i błędów . Dodam tylko iż stosowałem pierwsza metodę na kilku próbnych elementach - wyszło wszystko dobrze - niestety nie wiem czy jest to prawidłowe i czy powłoka jest odpowiednio trwała . Dziękuje z góry za pomoc. P.s. Jeżeli ktoś mógłby mi polecić jakaś dobra książkę na temat malowania proszkowego byłbym wdzięczny . (Nie koniecznie musi być po polsku - niemiecki/angielski) Pozdrawiam
- Zobacz wszystkie komentarze ( 2 )
-
lukssKOMENTARZY: 3ODSŁON: 1772
Witam! Mam pytanie jaką użyć tasme temp. by wytrzymała w piecu i klej np.na feldze nie został bo bede chciał 2 kolory polozyc i pasuje zeby obkleic bo mam tą żółtą do scian itp. i ona wytrzymuje temp. ale klej zostaje takze do zabezp. gwintów jest dobra a mi pasuje do obklejebnia felgi Z góry Dziękuję
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
aplikatorKOMENTARZY: 6ODSŁON: 2722
witam, szukam drugiego aplikatora, obecnie mam gemę pg1, sprzęt jest leciwy coraz, widać na nim upływ czasu, chociaż nadal daje radę. maluję proste detale i masę obręczy aluminiowych, czasem zdarzają się przęsła, do nich jednak chyba kupie tribo, z firmy podobnej do producenta gumek:) mam do wydania około 10 tysięcy złotych, więc zostają mi używane sprzęty. gema, wagner, jakie modele polecacie? pozdrawiam.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
-
Fronty CNC- felgiKOMENTARZY: 0ODSŁON: 1729
Witam, jestem zainteresowany kupnem maszyny lub samej technologii odnoszącej się do polerowania frontów felg metodą diamentowego CNC.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
-
Malowanie felg krok po krokuKOMENTARZY: 6ODSŁON: 2062
Witam!!! Chce pomalowac felgi tak jak ksiazka pisze czekam na odp. jak wygrzewac ?ile czasu stopni jaki podklad itp. itd.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
-
ZBIORNIK FLUOIDYZACYJNYKOMENTARZY: 2ODSŁON: 1898
Czy ktoś wie z czego zrobione jest dno zbiornika fluoidyzacyjnego i czy można je w jakiś sposób oczyścić. Słyszałem, z e płyta ne należy do najtańszych.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 2 )
OSTATNIO NA FORUM
Początki
~ Pa-Stal
Wygrzewam każdy element ze względu na to że robiłem różne próby bez i z wygrzaniem po (piaskowaniu- ocynkowana - oraz konstrukcje...
Ocynk przed malowaniem
~ Karolina
Wysrutować lub pasywować przed malowaniem. Stosuje się te dwie metody
Początki
~ Karolina
-Pa -Stal kto ci każe przed malowaniem pierwszej wartwy wygrzewać stal? Jaki to ma sens? Wysuszyć jak masz myjke natryskową to tak ale...
Początki
~ Pa-Stal
Witam ja osobiście nie jestem specem bo maluje raptem kilka miesięcy lecz kilka spraw i doświadczenia już trochę nabrałem otóż...
Co zrobić żeby nie występowała klatka Faradaya?
~ Pa-Stal
Witam obecnie maluje na aplikatorze Wagner i by nie powstawała klatka Faradaya w zakamarkach zmniejszam parametry np: 75 kv / 15 ua I...