• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 - konica minolta 18.02.2022-31.12.2024 Bogumiła
    • Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Pogorszenie ciśnienia piaskowania Zima ?KOMENTARZY: 2ODSŁON: 2991
        ~ Dodany: ponad rok temu

Witam, od kiedy spadły temp. strasznie mi spadło ciśnienie piaskowania tzn na wszystkich manometrach jest ok 4 bar jak było ale jak piaskuje w ogóle nie czuć ciśnienia jakby 1bar był dopiero jak zwiększyłem ciśnienie na 7bar na manometrze to zaczeło prawie normalnie pracować,,, gdzie upatrywać winy ? mam kompresor śrubowy Alup 15kw po tym calowa rura PP wychodząca na dwór tam dobrej klasy odwadniacz z manometrem. Ścierniwo się z zimna bryli ? Coś z wodą w powietrzu ? Miał ktoś coś podobnego obok siebie ?

• Zobacz wszystkie komentarze ( 2 )
      • OdtłuszczanieKOMENTARZY: 12ODSŁON: 4564

Koledzy jak odtłuszczać elementy alumioniowe ? Chce to robić benzyną eks. 1)Natryskiem z pistoletu i wrzucić do pieca na 220 15min 2)Natysk i pędzelkiem przetrzeć i do pieca 220 15min 3)Zrobić sobie wanne zamykaną i zanurzać przed powieszeniem każdy element i potem do pieca 220 15min Najbardziej chyba mi pasuje opcja 3 czas/wydajność/koszta/miejsce Jak wy radzicie ?

• Zobacz wszystkie komentarze ( 12 )
      • Nakładanie podkładuKOMENTARZY: 29ODSŁON: 9613

Witam wszystkich jestem zielony jeżeli chodzi o malowanie proszkowe stąd moje pytanie w jaki sposób nakładać podkład wyrównujący na felgi, czy go szlifować jak podkład mokry ? Pisze tutaj ponieważ po wielu próbach malowania podkładem wyrównującym felgi po piaskowaniu powierzchnia felg nadal jest szorstka i baza wychodzi niejednolita (dziurki, lub fałdki)

• Zobacz wszystkie komentarze ( 29 )
      • kratery w powłoce KOMENTARZY: 11ODSŁON: 4788

Witam Od kilku dni na detalach lakierowanych po wyjechaniu z pieca ukazują się na powłoce małe kraterki i jest tego multum tzn bardzo dużo . Nie ma znaczenia czy jest to stal czarna cynkowana czy aluminium Przygotowanie powierzchni to piaskowanie szlifowanie odtłuszczenie za pomocą benzyny ekstrakcyjnej następnie wygrzane w piecu w tem 220 c Kolor nakładam elektrostatyka różne napięcia i kombinacje ( próbuję już wszystkiego) Zaczęło się w czwartek ostatniego tygodni października i tak z nikąd wcześniej było wszystko porządku Powietrze suche brak oznak zaolejenia ( kompresor z osuszaczem powietrza wszystkie przewody czyste po drodze za nim wejdzie do aplikacji a już za osuszaczem i filtrami kompresora jeszcze 3 jedne taki tańszy i dwa takie konkretne Aplikacja wyczyszczona denaturat i pożarne mycie + przedmuchanie Piec z termo obiegiem sprawdzony wymiennik pod względem przedmuchów wszystko ok. piec odkurzony zlany ekstrakcyjna i denaturatem potem wytarty wydmuchamy a na koniec 230 c przez ponad godzinę Farmy różnych producentów Próbowałem już wygrzanie w tem wyższej niż zalecana nawet o 20 c i dłuższy czas Temperatura pieca porządku (pirometr oraz paski temperaturowe ) ustawiona temperatura i w momencie dojścia otwarcie pieca i pomiary wszystko gra Próbowałem również po takim dość ostrym wygrzaniu wyszlifować kolor na gładko jeszcze raz do pieca 190 c i nawet po 30 minut i wszystko gra nic się nie zmienia ładnie zmatowiona i równa brak jakichkolwiek kraterów ale po pokryciu bezbarwnym kraterki pojawiają się ponownie tu również różne farny tak jak wcześniej było ok. to teraz już nie jest ok. Kolejną próba było włożenie do pieca przy tem ok. 120 c wyłącznie pieca na jakies 15 minut i ponowny strat ale problem ten sam Ostatnią próbą było nagrzanie blaszki opalarką napylenie farby na ciepło ( ładnie się rozlewa ) następnie grzanie ta samą opalarką przez dłuższą chwilkę i wszystko ok. ładnie rozlana piękny połysk i następnie bezbarwny i wszystko gra bezbarwny również za pomocą opalarki Szukałem na forum ale rożne rzeczy są opisane jak coś mi wpadło że może to to sprawdzałem Na matach wygrzewanych w tem powyżej 200 c nawet przez 25 minut problemu nie stwierdziłem Pozdrawiam Michał

• Zobacz wszystkie komentarze ( 11 )