- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Bezbarwny problem w nakładaniuKOMENTARZY: 5ODSŁON: 3707
~ Dodany: ponad rok temu
Jestem samoukiem, lakieruje głównie felgi i zauważyłem pewien problem o ile podkład i kolor ładnie się nakładają nie widzę żadnych problemów wszystko dociera gdzie trzeba i równo się pokrywa to przy lakierze bezbarwnym .... W niektórych miejscach farba za żadna skarby nie chce się osadzić prześwituje kolor ile bym nie trzymał w tym miejscu pistoletu , w innych tworzą sie pojedyncze wybuchy na powierzchni i tez farba rozchodzi sie jak fala uderzeniowa w koło potem w tym miejscu mam jakby duze rybie oczko ? O co chodzi , złe parametry aplikatora ? Z jakimi parametrami aplikatora mogęw tym przypadku popróbować pozmieniać ... używam Gemy 2B
- Zobacz wszystkie komentarze ( 5 )
-
ładne grafityKOMENTARZY: 3ODSŁON: 2664
Witam was koledzy. Mam pytanie odnośnie farb metalicznych grafitowych. Czy macie jakiegoś sprawdzonego dostawcę takich kolorów z efektem metalicu? Coraz częściej klienci mnie proszą o felgi w grafitowy kolor. Miałem już kilka takich farb jednak żadna nie spełnia mojego oczekiwania... Rozumiem że nie można sypać firmami więc o ewentualne podpowiedzi proszę na maila kus.abcolor@gmail.com
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
uziemienie kabiny KOMENTARZY: 3ODSŁON: 2836
Witam, mam pytanie odnośnie kabiny do malowania proszkowego; czy cała kabina powinna być uziemiona czy też tylko malowany element? Jak to wygląda w przypadku malowania tribo oraz malowanie "koroną". Drugie pytanie to co jeszcze powinno być uziemione? aplikator? piec? Pozdrawiam Kuba
-
wygrzewanie ocynkuKOMENTARZY: 4ODSŁON: 4935
Witam, jestem początkującym lakiernikiem, nie bardzo się orientuje z wygrzewaniem ocynku czy każdy rodzaj trzeba wygrzewać jeśli nie to jaki trzeba a jaki nie i jakie są ewentualnie komplikacje Pozdrawiam
- Zobacz wszystkie komentarze ( 4 )
-
Termoobieg w piecuKOMENTARZY: 0ODSŁON: 2432
Witajcie, Postanowiłem wyposażyć lakiernię w kolejny piec. W oparciu o zdobyte dotychczas doświadczenie i uważną lekturę tego forum zaplanowałem stworzenie komory roboczej o wymiarach 140(160)X 200 X 400. O ile mam już plan wykonania konstrukcji pieca, izolacji i sterowania, to nadal szukam rozsądnego i sprawdzonego systemu dla termoobiegu. Intuicyjne wydaje się zastosowanie grzałek w podłodze pieca, zainstalowanych w szczelinie powietrznej, nakrytych perforowaną podłogą, z obiegem wymuszonym przez wentylator zasysający powietrze z centralnej, górnej części pieca. Być może lepszym sposobem jest mieszczenie pakietów grzałek niejako zintegrowanych z wentylatorem promieniowym na górze pieca i rozprowadzenie powietrza kanałami do dolnej części pieca, z zachowaniem symetrycznego rozmieszczenie wzdłuż dłuższych boków? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi . Dodam, że inwestycja jest na etapie projektowania i kosztorysowania, wiec pole manewru dot. rozwiązań technicznych jest nieograniczone, z wyjątkiem umiaru cenowego ;) Pozdrawiam!
- Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
-
szkolenia z m. proszkowegoKOMENTARZY: 6ODSŁON: 2769
czy był ktoś z państwa na szkoleniu z malowania proszkowego organizowanego w Łodzi ( ta propozycja szkolenia jest na tym portalu) . Proszę o opinie czy warto.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
-
Pomiar czasuKOMENTARZY: 3ODSŁON: 2510
Witam. Pytanie trochę głupie ale muszę znać odpowiedź. Mam takie pytanie odnośnie wypalania farb proszkowych w piecu.Czy jak piec jest nastawiony na 200oC i wypala się farba 20 minut od złapania 200 stopni.Czyli w sumie siedzi 29minut, (20 minut plus około 8-9 minut zanim dobije do 200 stopni) Moje pytanie czy to jest jakaś różnica jak wypala się 29 minut luzem bez włączonego przełącznika na rozdzielni pieca "pomiar czasu" , a z włączonym przełącznikiem który to odmierzy 20 minut i da sygnał gdy czas dobiegnie do końca?
-
Wyprzedaż farb proszkowychKOMENTARZY: 0ODSŁON: 2601
Dzień Dobry Mam do wyprzedaży bardzo szeroką ofertę farb proszkowych matowych, głównie firmy IGP. Zainteresowanych proszę o kontakt Iwona Banecka tel 502 278 777
- Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
OSTATNIO NA FORUM
Początki
~ Pa-Stal
Wygrzewam każdy element ze względu na to że robiłem różne próby bez i z wygrzaniem po (piaskowaniu- ocynkowana - oraz konstrukcje...
Ocynk przed malowaniem
~ Karolina
Wysrutować lub pasywować przed malowaniem. Stosuje się te dwie metody
Początki
~ Karolina
-Pa -Stal kto ci każe przed malowaniem pierwszej wartwy wygrzewać stal? Jaki to ma sens? Wysuszyć jak masz myjke natryskową to tak ale...
Początki
~ Pa-Stal
Witam ja osobiście nie jestem specem bo maluje raptem kilka miesięcy lecz kilka spraw i doświadczenia już trochę nabrałem otóż...
Co zrobić żeby nie występowała klatka Faradaya?
~ Pa-Stal
Witam obecnie maluje na aplikatorze Wagner i by nie powstawała klatka Faradaya w zakamarkach zmniejszam parametry np: 75 kv / 15 ua I...