- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Jaki pistolet wybrac ? KOMENTARZY: 6ODSŁON: 9419
~ Dodany: ponad rok temu
Witam, mam prośbę do Was , jestem początkujący w temacie malowania proszkowego - do tej pory zajmowałem się tylko malowaniem na mokro... proszę wybaczyć za banalne pytania. Potrzebuje pistolet do malowania proszkowego i do wyboru mam używany - Wagner Typ EPG 2007 - Parker Ionics - lub pistolet EST PRSTEN TRIBO nowy Sprzęt ma służyć głownie do malowania felg aluminiowych oraz stalowych. Dodatkowo malowane będę części samochodowe np. sprężyny zawieszenia, blok silnika, itd. Dopytywałem sprzedawców jednak każdy mi mówi co innego. Jeden twierdzi ze nie pomaluje pistoletem typu corona skomplikowanych alufelg czy tez sprężyn ze względu na występowanie klatki faradaya dlatego powinienem kupić trybo...(najlepiej u niego ) jednak ten sam sprzedawca pisze do mnie ze metalikami mogę malować tylko corona, ale ze są specjalne farby imitujące efekt farb metalicznych... -drugi natomiast twierdzi ze coroną maluje większość lakierni alufelgi bez żadnych problemow , a pistolety trybo wychodzą z użycia. Juz sam nie wiem co mam o tym myśleć...skoro nie pomaluje coroną wszystkich rodzajów felg a jednoczenie metalikami mogę malować tylko corona to co wybrać skoro większość felg jest malowana metalikami? Drugie pytanie to jak wyglądają felgi pomalowane farbą "imitującą" metaliki? Ostatnie pytanie, czy posiada ktoś materiały dotyczące malowania proszkowego od podstaw? Wszystko co znalazłem jest w języku angielskim i trochę ciężko mi to ogarnąć. Pozdrawiam
- Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
-
LAKIERNIA MEBLOWAKOMENTARZY: 0ODSŁON: 2521
Witam. Podziele sie z Panstwem moim rozczarowaniem co do lakierni meblowej w Komornikach na ul. Wirowskiej. Panowie, ktorzy wykonuja tam prace sa niedokladni, robia wszystko byle jak, nie przykladaja sie do poleconego im zadania a czas wykonania pracy jest niesamowicie dlugi. Skladajac zamowienie trzeba powtarzac kilka razy co ma byc wykonane a przyjezdzajac po odbior i tak nie ma efektu koncowego, tak wiec czas pracy sie przedluza! Nie polecam lakierni na ul. Wirowskiej!
- Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
-
Farby z odzyskuKOMENTARZY: 4ODSŁON: 2672
napiszcie mi ile procent farby z odzysku zkabiny proszkowej dodaje sie do nowej farby. Czy ta farba odzyskowa traci zdolnośćladowania się. Jak to jest dokładnie
- Zobacz wszystkie komentarze ( 4 )
-
Podklad antykorozyjnyKOMENTARZY: 3ODSŁON: 2884
Witam. Czy ktos moze mi polecic jakis dobry podklad antykorozyjny pod farbe prozkowa, stosuje plynny cynk zinga ale cena nie jest niska wiec chetnie bym sprubowal czegos tansego.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
napiecie a prądKOMENTARZY: 2ODSŁON: 5354
Witam czy ktoś mógłby rozwinąć ten temat bo od niedawna pracuję na lakierni i pomimo wielu pytań w stronę lakiernika nie umie mi odpowiedzieć poza tym że robi to tak na oko co mnie troszkę śmieszy pracuję tam jako pomocnik ale chciałbym nauczyć się czegoś więcej niż tylko wieszania na haczykach . Bo skoro są takie opcje do ustawiania to są ważne wiem tylko że się to zmienia żeby nie tworzyły się przeładowania i farba chwytała pytania tylko jaki powinien być stosunek napięcia do ograniczenia prądowego
- Zobacz wszystkie komentarze ( 2 )
-
oznaczanie MEQKOMENTARZY: 1ODSŁON: 2528
witam mapiszcie mi proszę co nam "mówi" oznaczanie skladników rozpuszczalnych MEQ w farbie
- Zobacz wszystkie komentarze ( 1 )
-
Szukam osoby która chciała by założyć ze mną lakiernię proszkowąKOMENTARZY: 2ODSŁON: 2520
Witam,tak jak w tytule,szukam osoby do założenia lakierni proszkowej
- Zobacz wszystkie komentarze ( 2 )
-
temperatura w piecuKOMENTARZY: 10ODSŁON: 2876
Witam do jakich skutków może doprowadzić wyższa niż zadana temperatura w piecu ? powiedzmy wkładam blaszkę polakierowaną białym poliestrem ustawiam piec na 170c 15 minut(taka jak żądana ) a piec osiąga 180 jakie skutki uboczne takiej rozbieżności
- Zobacz wszystkie komentarze ( 10 )
OSTATNIO NA FORUM
Początki
~ Pa-Stal
Wygrzewam każdy element ze względu na to że robiłem różne próby bez i z wygrzaniem po (piaskowaniu- ocynkowana - oraz konstrukcje...
Ocynk przed malowaniem
~ Karolina
Wysrutować lub pasywować przed malowaniem. Stosuje się te dwie metody
Początki
~ Karolina
-Pa -Stal kto ci każe przed malowaniem pierwszej wartwy wygrzewać stal? Jaki to ma sens? Wysuszyć jak masz myjke natryskową to tak ale...
Początki
~ Pa-Stal
Witam ja osobiście nie jestem specem bo maluje raptem kilka miesięcy lecz kilka spraw i doświadczenia już trochę nabrałem otóż...
Co zrobić żeby nie występowała klatka Faradaya?
~ Pa-Stal
Witam obecnie maluje na aplikatorze Wagner i by nie powstawała klatka Faradaya w zakamarkach zmniejszam parametry np: 75 kv / 15 ua I...