• ReklamaA1 - silpol v2

Szukaj

Reklama
    B1 - konica minolta 18.02.2022-31.12.2024 Bogumiła

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Aparat do pomiaru płynności proszkuODSŁON: 1977
        ~ technolog Dodany: ponad rok temu

Witam Czy ktoś z Państwa używa u siebie w firmie aparatu do pomiaru płynności proszku? Czy urządzenie przydaje się na lakierni? Myślę pod katem występowania u mnie na lakierni oczek i kraterów. Podejrzewam jakieś problemy z farbą...ładowanie farby lub granulometrię...albo za dużą ilość farby jaką pomalują lakiernicy. Z góry dziękuję za odpowiedź

• ~ reko 3 ponad rok temu oczka i kratery to kwestia przygotowania powierzchni,gazów na lakierni lub innych substancji lotnych na lakierni, które zaburzają proces zamykania się powłoki. Oczywiście czasami wtrącenia występują z samej farbie (obce), bo w wyniku kontroli jakości żadna fabryka nie wypuści takiej farby na rynek. Grubość, ładowanie, prądy daje inny efekt.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ technolog 2 ponad rok temu Przygotowanie powierzchni wymieniliśmy. Wszystkie substancje chemiczne jakie używane są w hali sprawdziłam przez testy - nie powodują oczek ani kraterów. Z obserwacji wynika, że gdy lakiernicy nasypią za dużo prochu to zaczyna tworzyć się krater. Po wymianie chemii i trawieniu linii na detalach przez kilka dni jest sito z oczek ( zaobserwowane przez dwie wymiany chemii na dwóch różnych producentach chemii i przy różnych środkach do trawienia linii). Chce do tematu podejść już teraz inaczej bo przyczyn szukał poprzedni chemik a teraz ja. Chce po prostu uporządkować lakiernię bo testy nie dają powtarzalnych efektów.
    • ~ hasynt 1 ponad rok temu Może mógłbym dordzić, ale musiałbym zobaczyć jak wyglądają te kratery. Kontak do mnie: r.nowak@fapro.pl 508 636 327