• Reklama
    A1 - kabe

Szukaj

Reklama
    B1 tiger-coating 18.08.2022-24.01.2023 Julian przedłużony do końca 2024

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Atesty ?ODSŁON: 2336
        ~ lolo183 Dodany: ponad rok temu

Witam przymierzam się do budowy pieca do polimeryzacji farby , kabiny do napylania oraz piaskarki . Proszę mi powiedzieć jak jest z BHP ? Mogą się czepiać że będzie to samoróbka w razie kontroli ? Czytałem różne wątki na różnych forach i nigdzie nie mogłem znaleźć informacji na ten temat bądź źle szukałem :) Pozdrawiam .

• ~ kusper 6 ponad rok temu Niestety musisz mieć deklaracje zgodności czyli CE na wszystkie urządzenia
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ lolo183 5 ponad rok temu Witam . Dzięki za odpowiedź ,a powiedz mi można je we własnym zakresie przeprowadzić " gdybym sobie zbudował sam tą kabinę , piec itp " ? Czy niestety musi być wszystko kupne . Pozdrawiam
    • ~ kusper 4 ponad rok temu Oczywiście że możesz co niestety jednak wiąże się z kosztami i oczywiście tym że cała maszyna powinna być zrobiona poprawnie żeby taką deklaracje ktoś podbił. Nie wiem jakie są wymogi i jaka cena za taki np. piec czy kabinę (bo nie jest to sztywna cena), dlatego może warto najpierw się dowiedzieć żeby nie dopłacić do interesu
    • ~ lolo183 3 ponad rok temu Aha wielkie dzięki . Zorientuje się co i jak być może taniej wyjdzie kupić, ewentualnie nie rejestrować działalności jako lakiernie tylko zakład ślusarski i na fakturach nie pisać że element został pomalowany tylko wykonany , tak samo z zakupem farb nie muszę ich kupować na firmę, a przynajmniej na samym początku działalności . Jeśli by się rozwinęło to wtedy zakupić odpowiedni sprzęt i przekształcić wykonywane usługi . Jak myślisz mam dobry tok myślenia czy to nie przejdzie :)
    • ~ lolo183 2 ponad rok temu W sumie to musiał bym tak przeciągnąć tylko z 2 miesiące bo zlecenia mam już pewne z firmy w której pracuję ,a niestety na lewo nie mogę tego robić ponieważ mój obecny szef potrzebuję faktur .
    • ~ kusper 1 ponad rok temu To sam sobie odpowiedz czy opłaca Ci się kupować farby itp i nie brać na nie faktur a wystawić faktury za malowanie tracisz na tym niecałe 40% (w zależności od tego jak się będziesz rozliczał) nie licząc VAT. Przez pierwsze 2 msc marna szansa że kontrola Ci wpadnie, ale nie jest to rzecz niemożliwa.