• Reklama
    A1 - kabe

Szukaj

Reklama
    B1 - IGP 2024 Julian

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • ceramikaODSŁON: 3079
        ~ janek Dodany: ponad rok temu

Witam Chciałbym zapytać was w jaki sposób i jakimi najtańszymi sprzętami mozna by było malować ceramikę nie mam w tym temacie prawie żadnej wiedzy ale widziałem przedmioty np. doniczki malowane proszkowo i bardzo mi sie spodobały i chciałbym cos takiego sprbować więc proszę o wyrozumiałość i pomoc pozdrawiam

• ~ pulverpolska 4 ponad rok temu Do malowania ceramiki wystarczy aplikator trybo za 1300zl ale musisz pamiętać że ceramika powinny byc uprzednio wypalona wysoko ok 1200 C bo te wypalane poniżej 900C bardzo "piją" farbę. Najczęściej farby proszkowe napyla się na gorąco by uniknąć kraterów z porowatego materiału ceramiki a następnie utwardza w piecu 180 C x 20 min. Nie utwardzona farba po czasie na ceramice pęka w siateczkę. Jak widzisz firmy które malują ceramikę niechętnie dzielą się swoimi doświadczeniami i każda ma swoją sprawdzoną technologię której nie zdradzi.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ janek 3 ponad rok temu czyli wystarczy ten pistolet i napylam na doniczke i wypalam czy muszą byś jakieś specjalne wymagania co do doniczki czy może stać na metalowym toczku bez zadnego prądu? właśnie tego do końca nie rozumiem. Może mogłbyś polecić coś konkretnego do malowania małych serji różnymi kolorami i jakie farby na początek testów
    • ~ pulverpolska 2 ponad rok temu Kolego Janek to są już szczegóły do omówienia poza forum dotyczace wyboru farby i dostosowania linii do twoich możliwości. dzwoń 508267663
    • ~ krzyś 1 ponad rok temu aplikacja tribo, doniczka na metalowym toczku, albo zawieszona jakoś i lecisz z towarem. Powierzchnia raczej porowata, ale tutaj w przypadku surowego detalu nie ma problemu. Do prób zwykła farba byle jakiego producenta chodząca na tribo. Zamów próbki z różnych źródeł, bo farby będą dawały różną powłokę. Wiem, że ludzie malują proszkowo doniczki w złożach fluidyzacyjnych, ale tej technologii nie znam. W specjalne własności farb nie wierz, raczej i tak wyślą tobie zwykłą farbę na tribo.