- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
dobór parametrów aplikacj proszkowejODSŁON: 8834
~ rafal Dodany: ponad rok temu
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak najczęściej dobiera się parametry pracy aplikacji proszkowej. Czy jest to uzależnione bardziej od malowanego detalu, czy od farby proszkowej.
-
~ lakiernik 5 ponad rok temu Dobór parametrów jest zależny od farby (np. wydajność, ładowanie farby, pigment) jak i od datalu (skomlikowaność kształtu, przyjmowanie ładunków)oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ rafal 4 ponad rok temu W takim razie od jakich parametrów najlepiej zaczynać malowanie? Polegać na ustawieniach fabrycznych, czy może ustawić jakieś inne parametry?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ deccorativo 3 ponad rok temu Wszyscy znaczący producenci markowych aplikatorów polecają ustawianie wg skomplikowania detalu dlatego najczęściej mają fabrycznie zapamiętane ustawienia dla co najmniej trzech programów różnie oznaczanych ale sprowadząjacych się do: 1/malowanie płaskich powierzchni 2/malowanie skomplikowanych przestrzennych detali 3/przemalowanie czyli druga warstwa Nie programuje się pistoletów wg rodzaju farb, ich kolorów choć taka wiedza jest ważna by np nie przeładować farby epoksydowej, nie malować najwyższym napięciem farb antycznych i grubych struktur. Z mojego doświadczenia wynika iż najczęściej problem leży w kompletnym pomijaniu jakości sprężonego powietrza tzn braku osuszacza ziębniczego. Żaden najlepszy aplikator i najlepsza farba nie sprawdzą się gdy powietrze ma 95% wilgotności.Nie ma takiego programu do malowania mokrą farbą np alufelgi. Najnowsze aplikatory i farby proszkowe są niezwykle tolerancyjne na parametry nakładania ale wymagają właściwych parametrów sprężonego powietrza- nie tylko ile atmosfer ale jak czyste i osuszone jest to powietrze.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ rafal 2 ponad rok temu Dziękuję za odpowiedź. Co do powietrza to myślę, że jest wszystko ok. Oprócz osuszacza na całą malarnię aplikacja również posiada taki mały "odstojnik" na wodę. Zapytałem o dobór parametrów, gdyż właśnie mam mały problem przy malowaniu. Detal nie jest zbyt skomplikowany (krzesło z rurki), farba też jest bardzo dobra (fasada, drobna struktura, 100zł/kg). I właśnie w jednym miejscu wychodzi takie zgrubienie z farby (zawsze w tym samym miejscu). Malowane było na ustawieniach fabrycznych (detal płaski). Dlatego zapytałem o dobór ustawienia. Może zmiana parametrów by coś pomogła. Od jakich parametrów zalecacie zacząć?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ MAGmazowsze 1 ponad rok temu Panie (rafal) ma Pan dar nie pisania krótko,i na temat. Dopiero teraz Pan pisze o co chodzi. Krzesło to nie "płaski przedmiot" zalecałbym malowanie " detale przestrzenne" ale nie tu rozwiązanie. Jeśli zgrubienie z farby występuje zawsze w tym samym miejscu proszę inaczej powiesić krzesło na zawieszce przy napylaniu niż dotychczas - czy zgrubienie pozostało w tym samym miejscu?. W miarę zdobywania doświadczenia nauczy się Pan tak wieszać detale by farba nie spadała na poziome "półki" lub zbierała się w miejscach z których może spadać w określone miejsca np. przy wjeżdzaniu do pieca. Jestem zszokowany - a co to za farba po 100 zl/kg chyba z 21-karatowym złotem ????. Nigdy tak drogo jeszcze nie płaciłem za farbę proszkową. Proszę na mojego maila napisać jaką firmę mam omijać szerokim łukiem henryk.mag@gmail.comoceń komentarz zgłoś do moderacji