- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Grubość farby na detaluODSŁON: 4060
~ danio Dodany: ponad rok temu
Mam pytanie. Malując detale maksymalnie możemy uzyskać 120 mikronów (raz malowane) gdy chcę zwiększyć grubość pojawia się skórka pomarańczy. Czy to jest maks. grubość jaka można uzyskać? czy można wyregulowac nastawy pistoletów, żeby ta powłoka była grubsza?
-
~ krystal klear 3 ponad rok temu Ustawienia pistoletów nic tu nie zmienią, chodzi bardziej o specyfikę samej farby proszkowej. Przy jednej sesji kładziesz określoną grubość powłoki; powyżej tego pułapu, jak zauważyłeś, robi się gruba falista skórka. Jeśli chcesz położyć więcej farby to moim zdaniem najprościej i najbezpieczniej jest to rozbić na kilka podejść; pierwsza warstwa, wygrzew, kolejna, wygrzew itd. Najlepiej nie dogrzewać do końca w celu zwiększenia przyczepności między warstwami. Jak chcesz uzyskać aksamitną powłokę to pozostaje delikatny szlif między powłokami, drobna skórka będzie się "nadbudowywać" za każdym razem. Jak rozpoczynałem przygodę z malowaniem i kładłem dużo proszku to np. na 3 warstwach na felgach przeważnie miałem ok 450 mikronów. Inna kwestia to malowanie na gorący detal, gdzie przez wysoką temperaturę powierzchnia absorbuje więcej farby; więc ewentualnie można pójść tą droga na skróty. Osobiście tego nie praktykuję, ale przy odrobinie wprawy można zrobić grubą warstwę...albo mieć zaciek na detalu :)oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ reko 2 ponad rok temu to raczej kwestia farby. Większość standardowych farb na rynku robionych jest na układach dających najlepszą powłokę przy 80-130 mikronach. Możesz próbować zmienić nastawy aplikacji na mniejsze prądy lub spróbować na tribo. Albo poproś dostawcę o zrobienie farby na innym układzie.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ grubba 1 ponad rok temu Witam, jakie macie doświadczenia z mechaniką powłoki powyżej 250 um? U mnie wychodzi, że powyżej 350 um (nawet z podkładem) układ będzie po przyłożeniu siły podatny na odspajanie od podłoża. Czy ktoś z Kolegów praktyków miał możliwość obserwacji takich powłok po czasie?oceń komentarz zgłoś do moderacji