- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Ilość zuzytej farbyODSŁON: 2921
~ John Dodany: ponad rok temu
Mam wielką prosbę do Was. W jaki sposób mam obliczyć jaką ilość farby (malowanie proszkowe)zużywam na detal.
-
~ Rycerz;-) 7 ponad rok temu Zważ detal przed malowaniem i po :)oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ gość 6 ponad rok temu Jak masz napełniony układ az po dysze pistoletu sprawdź wage kartonu z prochem i tak jak kolega wyżej napisał sprawdź po malowaniu detalu ile karton warzy.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ grzegorzc0 5 ponad rok temu Ja to robię w ten sposób że wyliczam najpierw teoretyczne zużycie farby (grubość w mikronach x gęstość = g/mkw powierzchni jak podzielisz przez 1000 masz kg/mkw) następnie sprawdzam ile mkw wymaluję z kartona (ewentualnie mniejszej ilości) różnica między teoretycznym a praktycznym zużyciem to są twoje straty w malowaniu wyliczając jaki to jest procent strat wiesz ile musisz dodać do teoretycznego wyliczenia. Prosta formuła w Excelu ułatwia życie.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ john 4 ponad rok temu czyli jak mam ustawioną grubość na 50 mikronow,to tę wartość biorę do obliczenia? a gęstość z (karty producenta)?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ kamil 3 ponad rok temu tak. liczyłem to dla farby proszkowej, potem ważyłem karton z farbą przed i po, jest różnica ale wiadomo z czego wynika. próbowałem sprowadzić to do cynkowania elektrolitycznego, anod nie ważyłem, jedynie policzyłem teoretyczne zużycie. błąd jest ogromny. muszę znaleźć inną metodę, bez bardzo dokładnej wagi laboratoryjnej :)oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Alchemik 2 ponad rok temu kamil - jakbyś zważył anody to by Ci dokładnie wyszła ta sama wartość :) w zależności jaki rodzaj cynku masz (lekko-kwaśny czy alkaliczny)to masz różne wartości wydajności prądowej od 90 - 95% w przypadku cynku kwaśnego do 20 - 40% w przypadku alkalicznego stąd ta nieścisłość.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ kamil 1 ponad rok temu mamy słabokwaśne kąpiele już któryś rok, z alkalicznymi ciągle były problemy, cynk nie nadążał rozpuszczać się do kąpieli, były problemy z grubością połyskiem na słabokwaśnych pracuje nam się o niebo lepiej. a na dodatek na hali pachnie żubrówką :) ale nic. jest na to rada - nie zajmować się pierdołami :)oceń komentarz zgłoś do moderacji