- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Jaki wentylator?ODSŁON: 5178
~ samii Dodany: ponad rok temu
Witam. Chcę zrobić sobie piec o mocy 80kw i mam problem ze znalezieniem wentylatora, wiem tylko że ma być promieniowy. Romer podaje że ma 1.1kw i 4500m3/h ale nie mogę znaleźć takich. Macie może jakieś namiary na takie wentylatory?
-
~ nygus 20 ponad rok temu Duńska firma MOLDOW jest producentem wentylatorów i ogółem rzecz biorąc całych linii lakierniczych, może oni będą mogli pomóc. Od niedawna mają przedstawicielstwo w Polsce, sprawdź na ich stronie internetowej www.moldow.com...oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Mały 19 ponad rok temu A romer ci nie sprzeda?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ samii 18 ponad rok temu Sprzeda na pewno tylko wolał bym kupić prosto od producenta, będzie taniej.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ mały 17 ponad rok temu Nie wiem czy to do końca tak wygląda bo każdy kto kupuje hurtowo ma lepszą cene niż klient detaliczy prędzej jeśli chcesz zaoszczędzić szukaj jakiejś używki, bo przy nowych nie wiem czy będziesz miał jakąś sporą różnice cenową.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ samii 16 ponad rok temu Tak oczywiście jest też w tym racja. Ale nie mam porównania bo nikt nie chce napisać z jakie firmy macie te wentylatory.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ mały 15 ponad rok temu Ja akurat nie mam wentylatora, ale sąsiad ma silnik promotor a wentylator nie ma opisów i żadko kiedy chyba mają jakieś.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ samii 14 ponad rok temu Dzięki małyoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ W 13 ponad rok temu Witam. To moze troszke inaczej podejdz do problemu. Podpytaj kolegow na forum, którzy maja dobre piece jaki mają przepływ w stosunku do gabarytów pieca. Wiadomo, że im większy przepływ, tym lepszy odbiór ciepła z grzałek no i przez materiał nagrzewany, ale prędkość nie może być za wysoka, żeby nie zdmuchiwalo proszku. Jak już będziesz miał troszkę danych policzysz prędkość powietrza w m/s w piecu 'wzorcowym', policzysz ile powinno byc u Ciebie i dobierzesz odpowiedni wentylator. ftl_kk@wp.ploceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ samii 12 ponad rok temu To w takim razie zapytam jaki powinien być przepływ powietrza w piecu? A może jest jakiś wzór żeby sobie samemu obliczyć. Chcę rozpocząć budowę pieca o wymiarach 7800x2700x1200mm opieram się tylko na wiedzy zawartej na forum tak że każda informacja nie tylko o wentylatorze będzie mi bardzo pomocna. A później postaram się na bieżąco opisywać i robić zdjęcia z budowy.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ mały 11 ponad rok temu Spory piecyk budujesz raczej jeden wentylator nie wystarczy, jeśli chodzi o wentylatory promieniowe a raczej tylko takie możesz użyć zadzwoń do jakiejś firmy co robią piece powiedz im co budujesz i że chcesz zakupić wentylatory i oni powinni ci powiedzieć jakie i ile ci potrzeba a potem sam zde3cydujesz czy chcesz od nich czy od kogoś innego jak już będziesz miał wszystkie dane.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ samii 10 ponad rok temu Tak piec jest duży. Mam zamiar zastosować trzy wentylatory a grzałki (27szt po 3kw) zamontować przy wentylatorach ułożone w trójkąt po trzy sztuki, czyli 9szt na jeden wentylator. Chce zastosować jeszcze falowniki na wentylatorach żeby była pełna kontrola nad siłą nadmuchu.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ W 9 ponad rok temu Piecyk spory i teraz pytanie ile kolega przeznaczył na budowę? Czy to się kalkuluje, na same silniki wentylatory i falowniki pójdzie pewni kolo 10 tys. konstrukcja to tez nie byle kontener. No i czemu na grzałki? Na olej opalowy czy gaz jest tańszy w eksploatacji (jeżeli ma dobry wymiennik). Kiedyś na allego widziałem używany elektryczny 10m piec chyba kolo 25tys jak się nie mylę. Tak byłoby bezpieczniej i chyba taniej o ile jest to dobra konstrukcja. ftl_kk@wp.ploceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ samii 8 ponad rok temu No tak liczę się z kosztami rzędu 50tyś.Ale chce sobie zrobić super piecyk. Jak macie też jakieś fajne rozwiązania z ociepleniem, obiciem w środku, z rozprowadzeniem powietrza to piszcie proszę bo budowę zaczynam od przyszłego tygodnia.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ maly 7 ponad rok temu Jakie grzałki stosujesz?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ samii 6 ponad rok temu Grzałki fawirowe 3kw.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ mały 5 ponad rok temu pomyśl nad grzałkami spiralnymi trzeba je montować koło wentylatorów ale nie mają tendencji do przegrzewania a fawir podnosi sporo temperature w piecu.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ samii 4 ponad rok temu Z tego co wiem to wszyscy producenci stosują fawirowe, więc tym się sugeruję. Mam zamiar zrobić sterowanie tak że po osiągnięciu temperatury połowo grzałek się wyłączy to może nie będą mi temperatury podnosić. Ma może ktoś piec Romera w okolicy Bielska Białej?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ bułka 3 ponad rok temu Zadzwoń sobie do Romera to ci podadzą liste klientów z tej okolicy.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ robi712 2 ponad rok temu Koledzy mam podobny problem co większość z Was co chcą zbudować piec,wiele pomysłów i rozwiązań,tylko nie wiem na które sie zdecydować.Niebawem zacznę budowę pieca i tu kilka pytań do szanownego gremium fachowców z tej dziedziny: 1/ gdzie zamontować grzałki,na górze czy w podłodze.Co producent to inny sposób ich montowania. Myslałem nad zamontowaniem ich na gorze i wymuszeniu obiegu w dól po bocznych ścianach pieca.Moze ktos ma jakis inny pomysł schemat 2/Jaki materiał na izolacje termiczną. 3/Jak najefektownie uszczelnic drzwi pieca. 4/Jaką moc grzałek myslałem około27-33Kw 5/Czy lepiej będzie jak wentylator załączy się jakieś 2-3 min.po włożeniu pomalowanych detali Piec będzie miał dł,4m,szer 2m,wys 1,8oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ samii 1 ponad rok temu A co powiedzie koledzy na ocieplenie pieca Alu Mata Rockwool i na to tektura termoizolacyjna 5mm i następna ścianka z tektury termoizolacyjnej na lekkim stelażu z kątowników żeby zrobić taki kanał powietrzny. Chcę prawie całkowicie wyeliminować blachę stalową w środku pieca.oceń komentarz zgłoś do moderacji