• Reklama
    A1 - kabe

Szukaj

Reklama
    B1 tiger-coating 18.08.2022-24.01.2023 Julian przedłużony do końca 2024

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Kruchy lakier.ODSŁON: 3399
        ~ zbigniew Dodany: ponad rok temu

Witam i mam pytanie. Malujemy u nas kataforezą drobne stalowe elementy. Następnie wysyłamy te elementy do naszego poddostawcy w celu pomalowania ich proszkiem. Ostatnio mieliśmy problem, że warstwa proszku przy lekkim uderzeniu odpryskiwała tak jakby była za twarda. Oczywiście pod spodem jest ciągle widoczna nienaruszona warstwa KTLu. Problem był taki, że nie była to cała produkcja tylko krótka partia produkcyjna (150-200 sztuk). Czy macie przypuszczenia co do możliwej przyczyny ?

• ~ pulversulejowek 3 ponad rok temu Najprawdopodobniej farba proszkowa niedopalona - nie zakończyła polimeryzacji = albo za niska temperatura albo za krótko w piecu. Dla potwierdzenia jeśli masz jeszcze te detale zrób próbę acetonem po potarciu 10 razy nie powinna zejść farba proszkowa tylko lekko zmatowieć. Jeśli zejdzie cała aż do KTLu to jeszcze raz do pieca i wypał zgodnie z kartą farby i będzie OK.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ jaś 2 ponad rok temu Ja mam taki problem na cynkach, galwanicznych drobnych elementach, na krawędziach po uderzeniu odpryskuje, tylko na samych krawędziach, w innych miejscach , łamiemy przeginamy pod kątem prostym i nie pęka, ani nie odpryskuje.Nie jest to wina wygrzewania gdyż wydłużaliśmy czas i nie pomogło.A może to jest w jakiś sposób przepalona farba?
    • ~ pulversulejowek 1 ponad rok temu Jaś ty masz zupełnie inny problem - wszystko robisz dobrze poza badaniem. Moim zdaniem stosujesz zbyt ordynarną metodę badawczą której prawdopodobnie nie wytrzyma żadna farba proszkowa. Twój opis zdarzenia jest zbyt lakoniczny ale sądzę z praktyki że walisz melem w krawędż grubości 1-2mm i farba pryska. Weż punktak i przywal tym samym melem przez punktak w płaską powierzchnie tego detalu - moim zdaniem też odpryśnie. "domowe" metody badawcze powinny choć trochę odzwierciedlać przyjęte normy.Prawidłowo to stosuje się test na udarność wg DIN / ISO 6272 ciężarek 0,9kg zakończony kulką fi 20mm spada z wysokości 0,65 -1m na pomalowaną blaszkę i matrycę o otworze 27mm. Farba nie powinna pęknąć ani odpaść. Ty prawdopodobnie podobną energię kinetyczną przykładasz na powierzchnię ok 4mm kwadratowych i na płasko a nie na sferycznym profilu o promieniu 20 mm gdzie farba ma szansę się rozciągnąć a nie trafia pod tępy punktak. Zginanie detalu to już zupełnie inne narażenie. Przyczepność farby proszkowej do podłoża o którą prawdopodobnie ci chodzi bada się siatką nacięć nożem Petersa Zgodnie z normą EN ISO 2409. Możesz mi przysłać jeden detal to ci zrobię badanie wg normy oczywiście nie na krawędzi.