- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Malowanie proszkowe stali nierdzewnejODSŁON: 16978
~ magrass Dodany: ponad rok temu
Witam, Mam pytanie dotyczace malowania proszkowego stali nierdzewnej, czy potrzebne są jakieś specjalne farby czy zwykły poliester, czy można jeszcze pomalować podkładem wysokocynkowym. Stal bedzie potraktowana śrutem do Sa2. Chodzi wytrzymałość w środowisku C5, dlatego klient chce pomalować stal nierdzewną
-
~ grubba 9 ponad rok temu Cześć, szukaj w takim razie farb na C5. Wiem, że ktoś miał w ofercie farby proszkowe na C5i.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ inox 8 ponad rok temu totalny błąd chcesz zedrzec naturalną pasywację ścierniwem i przykryć farbą odcinając dopływ tlenu = totalna korozja stali szlachetnych gorszej opcji nie mogliście wybrać. macie do wyboru elektropolerowanie + chemiczna pasyawacja = 10 x lepsza ochrona przed korozja niż bez żadnej interwencji albo chemiczne trawienie + chemiczna pasywacja efekt jeszce lepszyoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ magrass 7 ponad rok temuocena: 100% Ale klient upiera się aby pomalować stal nierdzewną najpierw podkładem wysokocynkowym a potem poliestrem z Qualicoatem, chodzi o system NORSOK. Mam pytanie czy podkład cynkowy nie wchodzi w reakcję ze stalą nierdzewna, i czy musi byc srutowany czy może być stal tylko potraktowana chemią?oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
-
~ noki 6 ponad rok temu może to ci coś pomoże: http://www.igp.pl/nowa/prospek... -nie wiem jak ze stalą nierdzewną, ale obróbka strumieniowo-ścierna plus podkład antykor.,plus farba poliestrowa jeśli chodzi o proszek. Jeśli chodzi o ciekłą farbę to podobnie obróbka strumieniowo-ścierna, 2-3 razy podkład (ok 180micro), poliuretan nawierzchniowy. Generalnie jakoś trzeba ruszyć ten rodzaj stali. Jeśli nie złapiesz dobrej przyczepności wszystkie zabiegi i tak na nic się zdadzą!oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ inox 5 ponad rok temu jak się upiera no to mu zrób ten jego NORSOK ( ale koniecznie pobierz cash ) takie farby mają prawie wszyscy dostawcy a potem podaj swój adres mailowy to ci podeślę materiały żebyś wiedział jakie totalne błędy zrobiliście.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ inox vel euro-inox 4 ponad rok temuocena: 100% stal nierdzewna wymaga stałego dostępu tlenu z powietrza by nie rdzewieć !!!!i ma samoistny mechanizm naprawy warstwy pasywacji ale musi być tlen. Zupełnie odwrotnie niż stale węglowe. To co jest antykorozyjne dla stali węglowych powoduje korozję stali nierdzewnych, więc nie podkładujemy ,nie malujemy farbami, nie oliwimy - tylko na świeże powietrze. Jeśli klient mimo to nie zrozumie to do pomalowania stali nierdzewnych nie jesteście zupełnie przygotowani bo trzeba. 1/ mycie i trawienie w kwasie azotowym i fluorowodorowym = chropowata powierzchnia 2/ pasywacja w kwasie siarkowym lub cytrynowym = gruba warstwa o dobrej przyczepności. Wasze chemie oparte na fosforanowaniu robią tylko szkodę stali nierdzewnej. Wniosek nie masz takiej chemii - nie maluj bo będziesz miał reklamację.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ magrass 3 ponad rok temu czyli jak nie mam takiej chemii to najlepiej wyśrutować następnie dokładnie omieść i mozna malować. Jak już to żadnej chemii nie uzywać?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ inox vel euro inox 2 ponad rok temu człowieku nic nie rozumiesz odpuść tego klienta!!! stali nierdzewnej nie śrutuj bo co prawda rozwijasz powierzchnię ale jednocześnie usuwasz naturalną pasywację i wbijasz drobiny staliwa -jony Fe = to tak jak posypanie blachy czarnej solą. nie maluj blachy nierdzewnej bo odcinasz dostęp tlenu który jest niezbędny by ta stal nie korodowała.!!! nie mogę ze względu na prawa autorskie cytować ale wpisz w googlach hasło "wytrawianie i pasywacja stali nierdzewnej" w pdf masz nasze całe opracowanie jak tego nie zrozumiesz to ja się poddaję.oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
-
~ magrass 1 ponad rok temu No musze przyznać, że artykuł wyczerpał temat. Odpuszczam klienta a koledze z Euro-Inox bardzo dziekuję za poświęcony czas. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji