• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 tiger-coating 18.08.2022-24.01.2023 Julian przedłużony do końca 2024

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • mierzenie pH i przewodnictwa kąpieli aluminiumODSŁON: 2766
        ~ swiezakchemik Dodany: ponad rok temu

Witam Mam pytanie do ekspertów. Czy standardowe, laboratoryjne elektrody pH i czujniki konduktometryczne będą odpowiednie ( odpowiednie czyli odpowiednio dokładne i żywotne) do kontroli parametrów procesu trawienia/otłuszczania i obróbki konwersyjnej aluminium).NIe chodzi tu o ciągłą(przepływową) kontrolę procesu a o cykliczne (np 2 razy dzienne) badania kąpieli. Pytam gdyż dużo producentów zastrzega sobie, że zwykłe elektrody albo są niedokładne w roztworach zanieczyszczonych, nieżywotne w roztworach korozyjnych.

• ~ gość 3 ponad rok temu na tym forum nie ma ekspertów!!! tylko ludzie, którzy myślą, że nimi są !!!
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ inzynierrealizacji@op.pl 2 ponad rok temu Ja nie ekspert... :) ale dorzucam trzy grosze. Zależy kto co lubi. :) Dbając o czystość elektrody (płukanie po pomiarze, warunki przechowywania, itp.) nawet średniej klasy czujniki mogą wytrzymać i dobrze wskazywać ho,ho albo i dłużej. Kup, mierz i od czasu do czasu porównuj wskazania z "niezależnym" czujnikiem (czytaj innym). Producenci różnych rodzajów urządzeń zamieszczają różnorakie "dupochrony" i mogą spać spokojnie. W zależności jakie standardy przyjmuje firma wykorzystująca czujniki takie standardy trzeba stosować. Więc jeśli nie spróbujesz to się nie dowiesz.
    • ~ hasynt 1 ponad rok temu mogę powiedzieć że u mnie w zakładzie były używane bardzo tanie elektrody, teraz są używane "profesionalne" ( czytaj cholernie drogie :P) czasami weryfikuję pomiary analiza chemiczną i z obserwacji wynika, że tanie elektrody laboratoryjne są równie dokładne i mają niewiele krótszą żywotność - nie ma co przepłacać :)