• Reklama
    A1 - kabe

Szukaj

ReklamaB1 - EcoLine 04.2021-12.2024 Bogumiła

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • odpryski na felgach ODSŁON: 4743
        ~ tabu Dodany: ponad rok temu

Witam wszystkich pytanie swoje kieruje do ludzi z doswiadczeniem mam taki problem od okolo miesiaca maluje felgi (mam skup felg i poprostu te gorsze regeneruje) i taki mam problem ze czasem odpada mi farba gdy udeze w felge np na piascie lub przy srubach. przewaznie farba odpada razem z podkladem az do zywego metalu dodam ze felgi sa piaskowane i odluszczane benzyna ekstrakcyjna. piecyk mam maly wlasnej roboty gazowy wedlug wskazan licznika temp w piecu wynosi 250 stopni czyli wiecej niz potrzebuje proszek ale gdy w czasie wypalania badam powierzchnie felgi termometrem laserowym to pokazuje ze powierzchnia ma temp 130 140 stopni. jak myslicie czy to jest niedogrzanie czy moze farba jest przegrzana i przez to odpada a moze jest to zle przygotowana powierzchnia? czemu ta temp na feldze w czasie wypalania jest 130 140 a piec pokazuje 250 ?

• ~ pulversulejowek 5 ponad rok temu kolego widzę same problemy. Farba odpada bo nie jest utwardzona a jedynie stopiona na detalu i zachowuje się jak szkło- od lekkiego uderzenia pryska i się kruszy i to na WSZYSTKICH TWOICH FELGACH a nie tylko czasami. Nie podajesz szczegółów budowy twojego gazowego piecyka ale moim zdaniem tu leżą zasadnicze problemy. 1/ Czujka pomiarowa za blisko palnika 2/ Za mała moc grzewcza piecyka 3/ Brak termoobiegu 4/ Jeśli palnik gazowy bez wymiennika ciepła i spaliny ogrzewają detale to w ogóle fatalnie bo ze spalania gazu mamy ogromne ilości wilgoci co psuje powłoki proszkowe - są specjalne farby proszkowe do pieców gazowych ogrzewanych spalinami. Poczytaj starsze wpisy tam wielokrotnie podobne tematy były poruszane. Liczy się temperatura detalu a nie wskazania regulatora . Trzeba uzyskać na detalu podawaną przez producenta farby temperaturę i od tego momentu liczyć czas 10-15 minut dla felg aluminiowych. Praktycznie mierzy się temperaturę powietrza w pobliżu czujki a detal uzyska zadaną temperaturę z opóżnieniem więc wypalamy felgi 20-30 minut od momentu gdy wskażnik temp osiągnie zadaną temperaturę. Przygotowanie jest OK. Możesz do mnie dzwonić lub pisać maile - pomogę.
      oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
    • ~ Tabu 4 ponad rok temu Witam ponownie serdeczne dzieki za odpowiedz poczytalem troche na forum i widze ze Pan swietnie sie orientuje w budowie pieca. ja mam piec maly jego wymiary 0,8gł 0,8szer 1m wys inny mi nie wejdzie gdyz nie mam miejsca a poza tym potrzebny mi jest tylko na potrzeby wlasne. na podstawie Pana wzoru wyliczylem ze do wygrzania jednej felgi alu zakladajac wage 30 kg bede potrzebowal ok 1,48 kWh planuje zalozyc grzalki o locznej mocy 2kw (mam problem z dostepnosia mocy)grzalki chce zamontowac na scianach piecyka. wedlug obliczen wynika ze to da rade ale chcial bym zobaczyc Panska wypowiedz. i jeszcze pytanie czy przy tak malym piecu potrzebny jest termoobieg?
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ kumaty 3 ponad rok temuocena: 100%  Przy tak małym piecu nie potrzebyjesz termoobiegu,tym bardziej że malujesz duży element jakim jest felga.Ja dwa lata temu miałem piec o wymiarach 1,6x1,8x1,2 bez termoobiegu i nie było żadnego problemu jak u ciebie.Teraz mam piec 3 razy większy i w takim piecu termoobieg już musi być
    • ~ pulversulejowek 2 ponad rok temu No nie nie jestem żadnym ekspertem a wzór jest Newtona nie mój ale wyliczył Pan wszystko dobrze. Teraz rozumiem ten piecyk gazowy na początku ale dalej jesteśmy na krawędzi mocy elektrycznej. Moim zdaniem felga aluminiowa nie waży 30kg ale przyjmuję Pana wagę. Zapomniał Pan jeszcze o wewnętrznym poszyciu i ramce-wieszaku na felgę - oceniam to wszystko na 30kg stali razem wyjdzie 2kWh ale przy sprawności cieplnej 90% to trzeba 2,3kWh i izolacja pieca musi być super minimum 20cm wełny mocowania ramek i blach bez mostków cieplnych. Przy takim piecyku trzeba ponad godzinę czekać aż osiągnie temperaturę 200 C - trochę długo zważywszy że felga powinna być wkładana do już rozgrzanego pieca i po osiągnięciu zadanej temperatury trzymana jeszcze 25-30 minut, ale Pan decyduje. Grzałki widzę na podłodze pieca ( bo wysokość największa) i koniecznie przykryte perforowaną osłoną przed promieniowaniem IR samych grzałek - to duży problem gdy grzałki są blisko detali, bo promieniowanie IR może podnieść miejscami temperaturę powierzchni detali nawet o 30 C powyżej zadanej. Wyjdzie taka suszarka laboratoryjna bez termoobiegu - powinno być OK.
    • ~ tabu 1 ponad rok temu bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz ciesze sie ze jest ktos taki jak Pan. ma Pan jak widac wiedze i doswiadczenie ktorym sie Pan dzieli. Jeszcze raz serdecznie dziekuje. POZDRAWIAM