• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 - IGP 2024 Julian

Forum

Dział

Wątek

• ~ Andrzej Śląsk 4 ponad rok temu Zależy kolego co rozumiesz pod pojęciem omiatanie. Czy omiatanie miotłą, czy jakimś innym skomplikowanym urządzeniem. Ja sam stosuję dwie metody, w zależności od materiału i czasu usługi. Piaskujemy, pojęcie bardzo ogólne, lub przygotowanie chemiczne na bazie trawienia ocynku, sprawa prostsza i szerzej dostępna. Obie metody dobre jeśli stosowane w profesjonalny sposób. Pozdrawiam...
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ rado 3 ponad rok temu jeśli poprzez omiatanie ocynku rozumiesz lekkie przepiaskowanie to zaraz po piaskowaniu odmuch powietrzem i do malowania. Można jeszcze po drodze wygrzać w piecu sam detal. Oczywiście chemia lepsza, ale jak nie masz to trzeba sobie jakoś radzić.
    • ~ pulverpolska 2 ponad rok temu Kolego omiatanie ścierniwem ocynku to polecany jako docelowy przez IMP Wwa Duchnicka proces szczególnie dla ocynków z polskich ocynkowni - sami wiecie jakie są. Usuwa on tlenki, białą korozję, rozwija powierzchnie, tworzy zadziory zakleszczające farbę.Jeśli powłoka farby będzie szczelna to trwałość i pewność że nie odpadnie jest większa niż przy chemii. Koledzy twierdzą że chemia jest lepsza - ja także tak myślałem wiele lat ale to nie prawda jest tylko mniej pracochłonna ale stosowana na ocynk nawet lekko utleniony nie daje gwarancji długoterminowej przyczepności szczególnie przy preparatach opartych na kwasie fosforowym w małych stężeniach. Moim zdaniem taka chemia nie usuwa tlenków cynku i nie tworzy równomiernej warstwy fosforanów cynku a po czasie mamy nieszczęście. Polecam preparaty oparte na kwasie fluorowodorowym. Jestem również przeciwny wstępnemu wygrzewaniu ocynkowanych detali bo to podwójny koszt energii i trzy razy wolniejsza praca lakierni bo trzeba nagrzać a potem czekać aż ostygnie - taniej szybciej i bezpieczniej stosować farby na ocynk z odgazowywaczem. Tak robią lakiernie przy ocynkowniach ogniowych które z nami współpracują. Proponuję więc koledze radkowi: omiatanie ścierniwem - odmuchanie - malowanie farbą na ocynk. Odrębnym problemem jest gładkość powierzchni ocynku tu dopiero jest wielogodzinnie szlifowanie przed malowaniem.
    • ~ radek 1 ponad rok temu dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam pana od miotły szczegolnie doceniam poczucie humoru:)