• Reklama
    A1 - kabe

Szukaj

Reklama
    B1 - IGP 2024 Julian

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • PARZY STRETCH - POMOCYODSŁON: 3372
        ~ zakładbud Dodany: ponad rok temu

Witam. Od ok 4 lat posiadam lakiernię proszkową i różne już cyrki się przechodziło. Od kilku miesięcy po pomalowaniu farbą gładką w połysku po owinięciu detalu stretchem zostają niezmywalne ślady. Coś jakby stretch sparzył farbę. Dzieje się to tylko na gładkich farbach w połysku. Głównie szare PPG , ale ostatnio wyszło nawet na Axalcie. Nie ma znaczenia czy to stal czarna czy ocynk czy z podkładem, temperatura zwiększana , zmniejszana, grzane dłużej, zmieniany stretch.. itp Streczowanie po 3 dniach nic nie dało od razu po przyłożeniu foli do detalu zostają smugi. Próbowałem już wszystkiego co mogłem zostaje jedynie owinięcie papierem i dopiero stretch... ale pracochłonne i niewygodne. Może ktoś z was już takie coś przerabiał -bo mi już pomysły się kończą.

• ~ hasynt 5 ponad rok temu Zapene detale były trzymane na otwartej przestrzeni. Wystarczy przechowywać w zacienionym miejscu i problem przestanie się pojawiać. Jeśli już takie coś się pojawi to postaraj się nie dotykać palcami, rozwiń stretch i ponownie wygrzej detale.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ zakładbud 4 ponad rok temu Nie chodzi tu o wilgoć czy odparzenie na słońcu, ani złe przechowywanie - detale od razu po ostygnięciu i dotknięciu stretcha reagują i zostają przebarwienia. Nie wiem czy producent coś zmienił w składzie farb bo w farbach starszych z magazynu nic takiego się nie zdarzało a w nowych farbach teraz zamawianych od razu reagują ze stretchem. Oddałem też próbkę do innej malarni i też zostały smugi.
    • ~ reko 3 ponad rok temu Spróbuj dwóch rzeczy, zwiększ temp. na piecu i zobacz co wyjdzie, nie pakuj farby od razu tylko np.: na następny dzień, zmień dostawcę folii. Innych możliwości za bardzo nie masz.
    • ~ zakładbud 2 ponad rok temu Temperaturę zwiększałem, zmniejszałem , wydłużałem czas grzania. Nie pakuje od razu, raz dla testu zostawiłem detale w piątek i stretchowałem w poniedziałek i dalej reagowało. Stretch też już próbowałem z 5 producentów i typów.
    • ~ reko 1 ponad rok temu to wezwij szamana bo nic innego Tobie nie pozostało. Teraz to już wróżenie z fusów, ale może jakieś gazy latają Tobie po hali, wilgotność itp. Smugi na farbie po stretchu to po paru tygodniach na słońcu i deszczu...ale nie od razu.